Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, juli 08, 2009

  Hägglund, en svensk Rush Limbaugh?

  En tanke som legat och gnagt hos mig ända sedan Almedalsveckan formuleras i dag klokt av Expressens Aron Lund: Göran Hägglund har iklätt sig rollen av Alliansens meste populistpolitiker och flirtar med Sd-väljare.

  Låter det magstarkt? Kanske, men för oss som var där och hörde kd-ledarens Almedalstal så är det inte fullt så långsökt. Faktum är att det var många i publiken som häpnade över att Rush Limbaugh föreföll ha gjort entré på den svenska politiska scenen.

  Redan innan Hägglund började tala så hade den konservative debattören Roland Poirier Martinsson på DN debatt efterlyst ”en konservatism för 2000-talet” och ett kristdemokratiskt parti som tydligt tog ställning för låga skatter, fri företagsamhet, starkt försvar, lag och ordning, färre aborter och ”ett gott klimat för familjen”.

  Poirier Martinsson var för övrigt också en av skribenterna i den inspirationsbok som släpptes under Almedalsveckan. En annan medverkande var Svenska Dagbladets PJ Anders Linder, som menar att kd inte borde ”trängas i den överetablerade mitten, eller egga gamla KDS:are”.

  Pressen på Göran Hägglund var med andra ord att i Almedalen leverera något mer än allmänborgerliga lättsamheter, som han gjort sig känd för att vara skicklig på – utan att det gett något positivt gensvar i form av väljarstöd.

  Vid en pressträff tidigare samma dag hade Hägglund utlovat ”Ett ovanligt ideologiskt laddat tal”, och så kan man nog beteckna det. Han var synnerligen hård i sina angrepp på fildelare och den så kallade ”kulturvänstern”. ”Vi kristdemokrater är verklighetens folk”, hävdade kd-ledaren från talarstolen. Och han gick vidare och påstod att ”De som har familj, arbetar, tar semester och lever sina liv som folk gör mest” får höra av ”krönikörerna och teaterregissörerna” att de skulle skämmas; att de var inskränkta och att ”deras tillvaro är falsk och förljugen”.

  Detta fick beröm från SvD:s Sanna Rayman som tyckte att det är detta vi ska ha kd till: ”En konservatism som hyllar den vanliga människan måste formuleras på ett sätt som den vanliga människan kan relatera till”.

  Konservatism, säger SvD. Reaktionär populism, tycker jag.

  Dagens Nyheters Henrik Brors konstaterar att Hägglunds attacker var utslag av ”internationell politisk strategi”; att söka en motståndare för att få uppmärksamhet och kunna vinna stöd från en ”tyst majoritet”. Precis som folkpartiet lyckades med lanseringen av förslaget om språktest för invandrare i valrörelsen 2002, påminner Brors.

  Problemet med strategin är att den förutsätter en motreaktion, annars faller det hela platt. Henrik Brors skriver att Hägglunds ensidiga ”krig” har nu gått så långt att ”om det inte blir någon reaktion riskerar en fortsatt upptrappning att framstå som en desperat kamp mot väderkvarnar”.

  Kanske kommer nu den önskade reaktionen, om än från den lite oväntade avsändaren Expressens ledarsida. Aron Lund noterar nämligen att Hägglunds tal inte syftade till att stärka kd:s aktier bland värdekonservativa; ”Snarare var det ett försök att söka sig ut från den alltför lilla treenighet som partiet alltid stått på – kristna, konservativa, pensionärer – till en oprövad väljargrupp: den missnöjda medelklassen”. Men som Lund också konstaterar finns det redan ett svenskt parti som riktat in sig på dessa missnöjesväljare, nämligen Sverigedemokraterna.

  Analyser som gjorts av EU-valet nyligen tyder på att Sverigedemokraterna tappade väljare till framförallt Piratpartiet. Och om nu kd på allvar slår in på den väg Göran Hägglund tycks ha stakat ut så kan det bli ytterligare ett parti som gör anspråk på Sd:s väljare. Om det i sin tur drar undan mattan för Sverigedemokraternas chanser att komma in i riksdagen 2010 så är det kanske att välkomna.

  * * *

  PS: Värt att notera är föresten att Göran Hägglund, när han i förra veckan intervjuades av Sanna Rayman och Katrine Kielos, fortfarande inte stängde dörren för att regera med stöd av Sd. Se klippet nedan, c:a 18 minuter in i sändningen:  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Hägglund, en svensk Rush Limbaugh?"

   

  Blogger Daniel skrev... (08 juli, 2009 15:07) : 

  Poeten och författaren Markus Birro tar Hägglund i försvar och anklagar vänstern för ett ”monstruöst svek”.

  http://bit.ly/mWKb3

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juli, 2009 15:46) : 

  Värt att notera är väl även att Mona Sahlin när hon i förra veckan talade i Almedalen fortfarande inte stängt dörren för att regera tillsammans med kommunisten Lars Ohly.
  Lars Ohly gjorde sig ju tidigt känd som en renlärig kommunist och försvarare av diktaturerna i Östeuropa http://svt.se/2.15777/1.264856/lars_ohly_och_sanningen_041005
  Han har vidare även efter kommuniststaternas fall försvarat Lenins kritik av Socialdemokratin (som avsåg just demokratin).
  Lars J

   

  Blogger Chrixter skrev... (08 juli, 2009 15:51) : 

  PP och SD. Lustigt att hela 18% av PP-röstarna i EP-valet var från S men bara 5% från SD. Utsagan "Analyser som gjorts av EU-valet nyligen tyder på att Sverigedemokraterna tappade väljare till framförallt Piratpartiet." känns i mina ögon lite väl felaktig i skenet av detta. Men visst, ju oftare man nämner PP och SD i samma mening desto "sannare" blir det :p

  Mina siffror är från http://www.henrikoscarsson.com/2009/06/m-garna-fp-men-ej-i-riksdagsval.html

   

  Anonymous Henrik skrev... (08 juli, 2009 21:02) : 

  Så om man vill snacka kulturpolitik och samhällsklimat och till på köpet riktar kritik åt något håll, så flirtar man med SF-väljare? Please! SOM-institutet presenterar snart siffror som visar att dagens kd-väljare är mest öppna av alla till invandring. Att ens ge sig in på sd-spåret vore att sätta kniven i ryggen på kärnväljarna i hopp om att vinna ytterligare någon procent. Så dum är ingen kd-strateg, än mindre Hägglund. Jag tror folk som är upprörda mest är upprörda över tanken på att det skulle finnas en kategori "vanligt folk"...

   

  Anonymous Peter L skrev... (08 juli, 2009 21:09) : 

  Tycker Hägglund är glasklar när han säger inget organiserat samarbete med SD. Tycker det är klokt att säga bara så tills riksdagen samlas i oktober 2010.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 juli, 2009 07:54) : 

  Daniel, tack för tipset.

  Lars J, jag vet inte om du missat det men Mona Sahlin har snarare tydligt deklarerat att hon vill regera tillsammans med v och mp. Jag må ha många synpunkter på vänsterpartiet, men om valet stod mellan att regera tillsammans med v eller att göra det med stöd av Sd så vore det mycket enkelt.

  Chrixter, dessvärre hittar jag just nu inte länkarna till de valanalyser som visat på att Pp knipit ungefär samma väljargrupper som Sd brukar ha. Min avsikt var hur som helt absolut inte att antyda att Pp skulle vara Sd-anstrukna. Jag är snarare tacksam för att de - om det nu stämmer - gör så att färre röstar på på Sd.

  Henrik, att flirta med Sd-väljare betyder inte nödvändigtvis att man gör det partiets rasistiska historia och invandringsfientliga retorik till sin. Jag utvecklar detta i ett nytt inlägg i dag.

  Peter L, själv hade jag välkomnat ett tydligare besked - men det är förstås en smaksak. Nu verkar det som att Hägglund vill regera vidare till vilket pris som helst, även om det innebär att göra sig beroende av Sd.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 juli, 2009 09:32) : 

  Jonas
  Du skrev:
  ””Lars J, jag vet inte om du missat det men Mona Sahlin har snarare tydligt deklarerat att hon vill regera tillsammans med v och mp.””

  Jag har dock inte missat något. Vad Mona Sahlin ville ha var ju ett tvåpartisamarbete mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. På den punkten var hon ju väldigt tydlig på presskonferensen i oktober förra året.
  ””Vänsterpartiet ställs utanför och så kommer det att förbli, enligt Mona Sahlin…. Inte ens om vänsterpartiet nu skulle ändra uppfattning blir det någon förändring. Partiet har försuttit sin chans, enligt Sahlin.””
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1850955.svd
  Att det sen inte blev som Mona Sahlin ville beror ju på andra än henne själv. Efter presskonferensen så körde ju vissa ”kamrater” i partiet igång en ”mosa-Mona” kampanj och tvingade Mona att ta med Ohly i samarbetet. Men tro inte för en sekund att det var något som Mona önskade sig.
  Men ju mer tiden går så tycker jag att man kan se att det Mona Sahlin gjorde i oktober var helt rätt. Kommunisten Ohly framstår alltmer som ett sänke förde rödgröna. Poängen är också att även om man ställt Vänsterpartiet utanför så hade dom ändå aldrig kunnat stödja en borgerlig regering. Vänsterpartiet hade på så sätt ändå varit med på ett hörn

  ””men om valet stod mellan att regera tillsammans med v eller att göra det med stöd av Sd så vore det mycket enkelt””
  Jag besökte några av de länder som styrdes av Vänsterpartiet broderpartier dvs de kommunistiska diktaturerna. (”Broderpartier var Vänsterpartiets egen benämning inte min). Jag gillar inte Sverigedemokraterna men om valet stod mellan dom och en kommunist som Ohly så tror jag ändå SD är det mindre dåliga alternativet. Det beror inte på att jag gillar SD men kommunismen är ändå värre.
  Lars J

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (09 juli, 2009 09:53) : 

  Om nu Hägglund får SD-väljare att rösta på ett parti som är för " låga skatter, fri företagsamhet, starkt försvar, lag och ordning, etc" så är väl det betydligt bättre än om de röstar på ett parti som är invandringfientligt.

  Borde man inte istället applådera de som tar röster bort från (sd)? Inte minst gäller väl det de som tycker att (sd) är klart värre än kommunisterna.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 juli, 2009 10:19) : 

  Lars J, läs några av mina tidigare inlägg här på bloggen så torde det framgå ganska tydligt att jag definitivt inte vill ha med v i ett rödgrönt samarbete. Men, och det upprepar jag, betydligt hellre v än Sd.

  Johan, precis därför skrev jag "Om det i sin tur drar undan mattan för Sverigedemokraternas chanser att komma in i riksdagen 2010 så är det kanske att välkomna".

   

  Blogger Micke skrev... (11 juli, 2009 14:40) : 

  Jag vill gärna ha med vänsterpartiet i en vänsterregering.
  Det är helt rimligt och definitivt lika rimligt som att Dick Erixon och Johan Ingerö redan öppnat dörren för det svenska fascistpartiets deltagande i ett bindande regerinssamarbete om så krävs för att högern ska hålla sig kvar vid makten.


  Man behöver dessutom inte applådera ett eller flera av regeringspartierna om dessa gör delar av dom svenska fascisternas program till sitt eget.

  Det blir inte mindre fascism för att man stavar partinamnen på andra sätt än SD.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 juli, 2009 21:02) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 juli, 2009 06:29) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  kommentera