Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, juli 09, 2009

  Ifrågasätt normerna!

  [UPPDATERAD] Debatten om Göran Hägglunds angrepp på dem som ifrågasätter samhällets konventioner och normer – oavsett om det gäller fildelning, könsroller eller sexualitet – fortsätter.

  På SvD:s ledarblogg kommenterar Sanna Rayman bland annat det jag skrev i går. Och i DN pekar Lena Andersson på faran med ”ett kulturklimat där kulturskribenter, författare, teaterregissörer och konstnärer inte vänder ut och in på allt som tas för givet, inte polemiserar mot instängning i kategorier, inte diskuterar jaget och varat”.

  Inte helt osökt kommer jag att tänka på det Pridefirande som går av stapeln i Stockholm om bara några veckor. Temat i år är begreppet ”hetero”, och tanken är att fokusera på hur heteronormen praktiskt inverkar på homosexuella, bisexuella och transpersoners vardag, vilka konsekvenser den för med sig och hur den påverkar samhället i stort.

  För heteronormen är ju inte i första hand något för homo-, bi- och transpersoner att förhålla sig till. I högsta grad rutar den in tillvaron för oss alla. Om detta skrev jag i en krönika i Tidningen Broderskap för ungefär ett år sedan. Det är tyvärr inte mindre aktuellt i dag.

  Nyligen kommenterade Claes Nyberg, ordförande för Stockholm Pride, misshandeln av RFSL:s ordförande Sören Juvas. Nyberg sa då klokt att ”vi människor förväntas bete oss enligt gängse oskriva regler kring sexualitet och kön [vilket] är det som skapar ett obalanserat maktförhållande mellan de som följer normen och de som bryter den”.

  Jag påstår verkligen inte att Göran Hägglund är sverigedemokrat eller bögknackare. Däremot ger han, genom sina hätska angrepp på dem som ifrågasätter normer och konventioner, legitimitet åt dem som tar den doktrinen ett steg längre och bekämpar normbrytare med våld.

  * * *

  PS: En reklamfilm som Stockholm Pride tagit fram illustrerar heteronormen på ett väldigt bra sätt (tack för tipset, Anders):  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Ifrågasätt normerna!"

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (09 juli, 2009 09:44) : 

  Jonas:
  Nu är du väl ändå ute och cyklar rejält.
  Hur i hela friden kan du få det till att Hägglund "ger legitimitet" till misshandel?
  Det verkar vara både en logisk och empatisk kullerbytta av rang. Inte alls din stil.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 juli, 2009 10:00) : 

  Johan, själv tycker jag inte att logiken torde vara så svår att följa. Och återigen: jag ger inte Hägglund skulden för våldshandlingar. Däremot menar jag att han genom sina hårda ordval ger våldsverkarnas "resonemang" legitimitet.

  Med precis samma logik ger för övrigt många liberaler Mona Sahlin och socialdemokratin skuld för hot och våld från så kallade autonoma.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (09 juli, 2009 10:25) : 

  Jonas:
  Ja men förklara logiken då!
  Jag ser den inte. Var exakt säger Hägglund något som alls går att tolka på detta sätt?
  Är det inte tvärtom så att Hägglund försvarar "normen" att slippa bli utsatt för våld?
  Och blanda inte bort korten nu med bludder om vad "andra" tycker om socialdemokraterna.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (09 juli, 2009 10:44) : 

  Nu tänker jag byta ämne lite:
  Läste nu det Nyberg skrev. Om det är var Pride handlar om numera, dvs att jämställa "heteronorm" med våld, så är inte jag med längre. Ett riktigt vidrigt resonemang som sabbar en i grunden bra rörelse och ett vettigt engagemang för hbt-personers rättigheter.
  Fy satan vilken idioti! Jag kan bara spekulera i att dumheterna beror på en aktiv vilja att utesluta vettiga liberala personer ur Priderörelsen för att sedan kunna bekylla dem för att vara homofoba. Extra obehagligt blir denna politiska nonsensvinkling av Pride just mot bakgrund av situationen för homosexuella i vissa östländer - där det verkligen är viktigt att på allvar stå upp för deras rättigheter. Istället skall Pride sudlas med med blurrigt nonsens om "heteronormer".

  Det är åtminstone tre anledningar till min upprördhet:
  1) Jag hatar att bli bekylld för saker jag inte är skyldigt till
  2) Det är rent o skärt nonsens att det skulle finnas en "norm" i Sverige idag att det är OK att misshandla homosexuella. Ren lögn.
  3) Det är närmast ren ondska att plantera dåligt samvete i folk för något de inte gjort.

   

  Blogger Maria Ferm skrev... (09 juli, 2009 11:04) : 

  Intressant! Skrev för ett tag sedan på ungefär detta tema här: http://arvidfalk.se/2008/10/slopa-toleranspolitiken/

   

  Anonymous vänstra stranden skrev... (09 juli, 2009 14:24) : 

  När man satt där, fem meter från honom, kändes hans uttalanden faktiskt ganska obehagliga. Oavsett vad han "egentligen" menade./VS

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 juli, 2009 22:16) : 

  Att ifrågsätta normerna är populärt. Men vad dom som förelår detta vill är att ersätta dagens normer med nya. Så det handlar inte om att avskaffa utan om att ersätta. Tro inget annat.

   

  Blogger Maria Ferm skrev... (10 juli, 2009 10:29) : 

  FVHC: jag tror ingen tror att det går att avskaffa normer, däremot måste vi ifrågasätta och motverka diskriminerande normer, tex heteronormen

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 juli, 2009 11:20) : 

  Johan, jag vet inte riktigt hur jag ska kunna förklara för att du ska förstå. Antagligen är det så att antingen så ser man kopplingen eller så gör man det inte.

  Vad gäller dina utgjutelser om Pride så förstår jag ärligt talat inte din ilska. Jag lever själv ett synnerligen heteronormativt liv och känner mig inte det minsta anklagad av konstaterandet att det finns normer som förminskar människors livsutrymme och riskerar att utsätta oss för diskriminering, trakasserier och rent av våld.

  "FVHC", respektera kommentarsreglerna - presentera dig om du vill skriva här.

   

  Blogger Roger Svensson skrev... (10 juli, 2009 15:19) : 

  Att ifrågasätta överklass- och ”kultur”-vänsterns kulturmarxistiska idéer från Frankfurtskolan och postmoderna/postkoloniala flumteorier är dock tydligen inget som får göras! Göran Hägglund gör helt rätt som angriper vänstern där de är som svagast och har minst stöd, dvs. i värderings/moralfrågor, att så är fallet erkänner till och med vissa vänsterdebattörer:
  http://www.dagenskonflikt.se/martin/spannande-hets-mot-kultureliten/

   

  kommentera