Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, oktober 03, 2009

  Lovande rödgröna förslag

  Det finns oftast skäl att vara skeptisk till politiker som säger att de vill effektivisera den offentliga administrationen, minska antalet myndigheter och skapa samordningsvinster. Övertron på hur mycket pengar detta kan spara är hög.

  I den senaste valrörelsen var det de borgerliga som lovade att skapa en effektivare myndighetsstruktur, men i praktiken har man ändå skapat nya myndigheter. Detta behöver i och för sig inte vara fel – men det rimmar dåligt med de stolta utfästelserna.

  DN debatt i dag skriver de rödgrönas ekonomiska talespersoner att man vill genomföra ”en grundlig effektivisering av Myndighets-Sverige”, med sammanslagningar, nedläggningar samt bättre förvaltning av fastigheter och IT. Jag skulle lätt kunna ironisera över det här, men faktum är att det är ett otroligt välkommet besked – inte minst från socialdemokratin som i regeringsställning ofta haft förtvivlat svårt att skilja på sina roller som politisk frihetsrörelse och systemkramande förvaltare.

  Jag kan bara hålla tummarna för att, om s får chansen att regera 2010, de nu beskrivna målsättningarna faktiskt blir verklighet.

  I DN (ännu inte på nätet) framkommer även andra lovande besked från de rödgröna. I de skuggbudgetar som presenteras nästa vecka sägs bland annat ingå förslag om en riskkapitalfond för små och medelstora företag, samt ett särskilt avdrag för dem som är beredda att satsa riskkapital på nya företag. Prioriterade områden uppges vara miljöteknikbranschen och delar av tjänstesektorn.

  Även detta låter mycket positivt. Och jag misstänker att miljöpartiet i hög grad är arkitekten bakom såväl tankarna om myndighetseffektivisering som riskkapital. Oavsett vilket så är det min förhoppning att förslag som dessa nu sätter fart på processen med att klargöra vilket politiskt alternativ s, v och mp faktiskt står för. Alliansen vann i hög grad valet 2006 genom att ha en bättre berättelse om vad de ville med Sverige. Nu ligger bollen på den rödgröna planhalvan – och motståndarmålet är öppet.

  * * *

  Läs gärna också vad Peter Andersson och Johan Westerholm skriver om detta.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Lovande rödgröna förslag"

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 oktober, 2009 19:42) : 

  Absolut. En hel del matnyttigt nytänkande-eller i vart fall slagkraftigare formulerat tillsammans av mp, v, s.
  Dels är det bra att vänsterlaget samarbetar,
  och så har de bra förslag här,
  mer och billigare genom ITanvändning, bättre, gemensamma upphandlingar av myndigheterna och att myndigheterna ska lära bättre av varandra.

  Lysande-utan att vara revolutionerande.
  Men det är ju sällan revolutioner leder till något
  gott, utan det är just kraften i de små stegen som
  är värdefullast.

  Just som 'myndighetskramare' så ska vi på vänsterkanten också sätta press dem att bli effektivare, och funka bättre givetvis.
  Vi vill ju att skattekronorna ska användas så bra som möjligt till vård, skola, och omsorg.
  UBYMIC

   

  Anonymous Nils skrev... (06 oktober, 2009 08:54) : 

  Fint som snus!

  Ännu mer av gammla socialdemokratiska bidrag, och ännu högre skatter borgar för en borgerlig skrällseger, och så förlorar ni Stockholm för all framtid..

  Begriper ni att ni samarbetar med tillväxtfientliga partier, eller drömmer ni bara?

   

  Blogger Micke skrev... (07 oktober, 2009 16:45) : 

  Väljarna blir mer och mer otrogna, samtidigt som (m) och (s) blir mer och mer lika varandra. Frågan är om de rödgröna sticker ut tillräckligt mycket. Väljarna vill ha alternativ och om de inte får det så handlar valet mer om förtroende och där ligger (s) inte bra till idag.

   

  Anonymous Nils skrev... (16 oktober, 2009 17:38) : 

  Låt mig gissa...

  Höjda skatter och mera bidrag?

  Inget nytt?

   

  kommentera