Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, maj 05, 2010

  Vad avgör valet?

  Att döma av de sammanvägda resultat av olika opinionsmätningar som presenterats på sistone, har de rödgröna ett hyfsat försprång mot allianspartierna. Det betyder dock självklart inte att valet i höst är avgjort.

  För en tid sedan blev jag intervjuad för ett bokprojekt (kan dessvärre inte berätta mer om det nu – återkommer) och fick då bland annat frågan vad som är viktigast just nu för socialdemokraterna. Jag svarade då att socialdemokratin och Mona Sahlin måste signalera regeringsduglighet, att hon håller ihop sitt lag och är redo att ta över.

  För trots gynnsamma opinionssiffror för s och de rödgröna så är förtroendet för Sahlin fortfarande lågt. Påtagligt många svenskar verkar också tro att de rödgröna skulle göra ett sämre jobb i regeringsställning än alliansen.

  Och förtroendefrågan är betydelsefull i valet. Ett regeringsalternativ måste ge intrycket av regeringsduglighet, och då är ledarskap och sammanhållning viktiga faktorer. I det hänseendet är jag egentligen inte orolig för Sahlins och socialdemokratins del – här finns det regeringserfarenhet så det räcker och blir över. Men de rödgröna går till val gemensamt, och varken vänsterpartiet eller miljöpartiet har tidigare suttit på ministerposter.

  Att Mona Sahlin nu beger sig ut på en egen bussturné, bara några dagar efter att de rödgröna gemensamt presenterat sitt budgetalternativ och allianspartiledarna åkt tåg tillsammans, signalerar inte riktigt sammanhållning.

  Fler gemensamma arrangemang från de rödgröna lär dock komma under valrörelsen.

  En annan aspekt av ledarskap när det gäller politik är att sammanhängande kunna beskriva varför man ska få makten. Detta blir, enligt statsvetare, allt viktigare i takt med att väljarna blir rörligare och partierna närmar sig varandra. I Fokus berättas vad som ligger bakom den socialdemokratiska berättelsen om ”Möjligheternas land”.

  Förutom regeringsduglighet brukar frågor som jobb och stabila statsfinanser vara avgörande för hur väljarna lägger sina röster. Och när Sahlin och Reinfeldt nyss debatterade sina respektive budgetförslag i SVT:s Aktuellt var det hon som pratade jobb och han som föll i den gamla moderata fällan och pratade skatter. Det framgår tydligt av den analys SVT gjort.

  SvD:s Göran Eriksson anser att om Mona Sahlin skulle lyckas bli regeringsbildare i höst ”är det en politisk prestation”. Jag är böjd att hålla med – och tror att hon kommer att klara av det.


  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Vad avgör valet?"

   

  Blogger Sandro Wennberg skrev... (06 maj, 2010 23:33) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   

  Blogger Sandro Wennberg skrev... (06 maj, 2010 23:36) : 

  Dagens mätning i Expressen visar att de rödgröna på intet sätt ska vänta sig en promenadseger. Men på ett sätt är det bra att detta sker nu. Så att de rödgröna blir medvetna om behovet av att vinna slaget även om de viktiga mittenväljarna. Slaget om Stockholm.

   

  Blogger Sandro Wennberg skrev... (06 maj, 2010 23:36) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   

  kommentera