Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, maj 16, 2005

  DN och tyckfriheten

  I Stockholms tunnelbana syns DN:s kampanj "Vems är dina åsikter?". I kampanjen presenteras bland annat tidningens egen version av tryckfrihetsförordningen - här kallad tyckfrihetsförordningen. I denna sägs att tyckfriheten "ger utrymme för ett subjektivt förhållningssätt jämte det objektiva". Det sägs också att personliga åsikter "ges större eftertryck när de bygger på insikt" samt att [d]en granskande journalistiken gör starkare avtryck när den tar personlig färg".

  Antagligen är kampanjen ett slags svar på den kritik tidningen fått från flera håll den senaste tiden om de allt vanligare inslagen av opinionsjournalistik och så kallande analyser, ofta snarlika ledarkommentarer, på nyhetsplats. Av kampanjen att döma tycker man [sic!] på DN, till skillnad från kritikerna, att tyckande definitivt är en viktig del av nyhetsrapporteringen.

  I Aftonbladet skriver Helle Klein (som för övrigt börjat blogga - och länkar till mig!) att "DN:s nyhetsjournalistik är en samling tyckanden". Hon nämner dock inte att kritiken som DN fått även riktats mot Helle Kleins egen tidning och då inte minst mot Lena Mellin.


  Kommentarer om "DN och tyckfriheten"

   

  Blogger Pierre Andersson skrev... (16 maj, 2005 15:33) : 

  Jag tror inte att DN:s kampanj är ett svar på kritiken - tvärtom tror jag att hela glidningen mot en mer politiserad journalistik är (och har så varit under en tid) både medveten och planerad.

  Det gör ju inte kritiken mot DN mindre giltig. Helle Kleins ledare idag är bra. Dan Josefssons genomgång av hur DN förändrats i senaste numret av Arena är ännu bättre!

   

  DN och tyckfriheten'">kommentera