Alla ska till Visby
[UPPDATERAD] Efter en förfrågan bland kompisar inom politiken, föreningslivet, pr-branschen och diverse påtryckarorganisationer så känns det som om "alla" ska till Visby och Almedalsveckan i år. Och ska man döma av programmet på veckans officiella sajt så lär även 2005 innebära nytt rekord i antalet anmälda arrangörer, seminarier, debatter och andra opinionsbildande aktiviteter. Det ökade utbudet gör det naturligtvis allt svårare för varje enskild aktör att tränga genom bruset och nå ut med just sitt budskap. Men samtidigt bidrar det ökade trycket till att göra Almedalsveckan oundgänglig för dem som vill visa upp sin verksamhet och väcka opinion för just sina frågor. Vissa förstå-sig-på:are menar att Almedalsveckan spelat ut sin roll, och att det politiska drunknar i konkurrens av alla lobbyister. Själv tycker jag att det tyder på en ganska snäv syn på politik, demokrati och opinionsbildning. Självklart måste såväl företag och föreningsliv finnas med i det offentliga samtalet. I sommar kommer konkurrensen mellan olika aktörer att vara stor, men det är i sig inget argument för att Almedalsveckan spelat ut sin roll. I år konkurrerar ett privat alternativ med Gotlands officiella informationssajt. Två killar från Lund och Malmö, Lars-Johan Blom och Theo Caldwell, som skriver att de har "ett brinnande intresse för politik och samhällsfrågor" samt "vid tidigare besök på Almedalsveckan saknat en hemsida med helhetsinformation om såväl de politiska aktiviteterna som övrig verksamhet". I början på april i år startade de därför webbportalen almedalsveckan.se. Killarna lovar att rapportera från "ett fyrtiotal evenemang" under Almedalsveckan och kommer på sin sajt bland annat låta deltagande organisationer "lägga upp fyllig information om sina evenemang". Spännande initiativ tycker jag. Det ska bli intressant att följa deras rapportering. Jag ser för övrigt att Helle Klein uppmärksammat detta inlägg och skriver att hon "struntar även i år att åka dit". Helle beskriver Almedalsveckan som ett "mingelparty för politik, medier och näringsliv", och visst ligger det något i den beskrivningen. Men samtidigt innebär arrangemanget en chans för Visbyborna och de tiotusentals turister som är där att uppleva politisk debatt på så nära håll som normalt bara andra politiker, politiska journalister och ledarskribenter får. Det är dem väl unt. |
Kommentarer om "Alla ska till Visby"
Alla ska till himmlen vad det väl Thåström sjöng. inte Visby -även om det är nära.
Visby är demokratins yttersta mötesplats för vanligt folk så väl som proffs, som kan mingla ta till sig kunskap och information, debattglada tilfällen, stöta ihop med rikspolitiker och partiledare.
Större delen av landets elit i näringsliv, media och politik
är där, samtidigt som vanliga svenssons är är där.
Ett informellt tillfäälle till samtal och umgänge-samtidgit som båd media och politiker respekterar sina roller. Ett sådant tillfälle till små samtal- är ganska unikt i en demokrati. Det bör vi värna om.
Ch.
Thåström sjöng faktiskt "alla vill till himlen", något som sedan Timbutu instämt i. Men i övrigt håller jag med.