Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, juli 04, 2005

  Miljöpartiet - mer än tomtar och troll?

  [UPPDATERAD] Miljöpartiet har uppenbarligen en del interna problem, som färgar bilden av dem negativt. Till och med ett av partiets språkrör, Peter Eriksson, verkar ju tycka att många av partimedlemmarna beter sig som tomtar och ser ut som troll. Åtminstone har han i ett numera väldigt välkänt internt brev skrivit att partiet "förlorar på att människor själva kan se kongressen, hur vi ser ut, vad vi säger och hur vi beter oss", samt att "[o]m det är så att vi upplevs som stolliga och verklighetsfrämmande efter kongressen så är risken stor att det sätter sig och blir värre".

  Men å andra sidan får man nu ett stadigt tillskott av – i sammanhanget – mer politiskt stabila och rutinerade krafter i form av avhoppade vänsterpartister. Kanske kan det bidra till att göra miljöpartiet mer regeringfäiga och förtjänta av ministerposter. Fast då måste de rimligen ompröva sitt alltjämt dogmatiska EU-motstånd. Med euron och konstitutionen borta från den politiska dagordningen de närmaste åren, borde mp lära sig en del av sina tyska partivänner och se EU som en möjlighet att bekämpa miljöförstöring betydligt mer effektivt än vad enskilda länder klarar av.

  Maria Wetterstrand inledde i stället sitt tal i Almedalen med att tala om algblomningen - en gren mp behärskar väl och som knep artiga aplåder. Wetterstrand nämnde tidningarnas uppropskampanjer och exemplifierade med bensinskatteuppropet, men efterlyste i stället raskt ett Östersjöuppror - och tyckte att Aftonbladet skulle initiera ett sådant. Inledningen på talet var med andra ord väldigt traditionell, och hade kunnat hållas av nästan vilken miljöpartist som helst.

  Jag hade trot att Maria Wetterstrand skulle prata om hur mp bidragit till att göra regeringspolitiken grönare, men det enda exemplet på det är ju de höga bensinskatterna - och det känns inte som en valvinnare... Å andra sidan, framhöll hon, vore det bättre att sänka skatten på arbete än på bensin och talade sig varmr för grön skatteväxling.

  Jag väntade länge på krav om ministerposter åt mp om partiet skulle agera stödparti åt socialdemokraterna en mandatperiod till. Riktigt så tydlig blev hon aldrig. Däremot gav hon på slutet en oblygg inbjudan till vänsterpartister "som tröttnat på kommunismen", socialliberaler och de som "tidigare kallat sig socialdemokrater" att gå med i och rösta på miljöpartiet. Och säga vad man vill, men antagligen skulle partiet ha en del att vinna på ett sådant tillskott.


  Kommentarer om "Miljöpartiet - mer än tomtar och troll?"

   

  Anonymous Leif Gustafsson skrev... (04 juli, 2005 22:55) : 

  Vi har ju ett parti som verkligen vill ta tag i arbetslöshet, sjukskrivningar och en massa annat. Säger man i alla fall. Men det finns ju viktigare saker. Friskolor får inte gå med vinst. Man skall kunna skapa aktiebolag som inte går med vinst. Viktiga saker...Partiet ? Socialdemokraterna...eller med tanke på hur mycket man agerar mot arbetsgivare och privata alternativ numera. Socialist(v)-demokraterna...

   

  Anonymous pel skrev... (09 november, 2005 20:53) : 

  Miljöpartiet står väl inte för specielt mycket av de höga bensinpskatterna? Det tror jag (s) klarat själva, om det nu är miljön eller statskassan som ska tjäna på det. En liten del kan tillskrivas den gröna skatteväxlingen. De höga priserna just nu beror på att bensinen helt enkelt kostar mer, plus den gamla vanliga bensinskatten.

   

  Miljöpartiet - mer än tomtar och troll?'">kommentera