Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, juli 04, 2005

  De tar parti för kulturen

  En av årets roligaste pr-kupper (?) under årets Almedalsvecka – så här långt – stod Kulturpartiet för. Redan häromdagen såg jag människor med t-shirts med blomsterkvastar och en webbadress. Det delades även ut mängder av ballonger med samma tryck. Men vilka var det som stod bakom detta nya parti? Svaret kom - åtminstone delvis - i eftermiddags vid en presskonferens på Wisby Hotel där kända kulturpersonligheter (Helge Skoog, Alexandra Rappaport, Anna Vnuk med flera) på video berättade varför de tänkt rösta på Kulturpartiet. Därefter äntrades podiet/scenen av skådespelerskorna Kim Anderzon och Nisti Sterk, dramatikern Gertrud Larsson, samt musikern (som dock presenterade sig som "kulturkonsument", och -utövare...) Olle Ljungström – för dagen klädd i kilt). Kim Anderzon berättade hur kulturen räddat hennes liv och sa att man i Kulturpartiet var övertygade om att kulturen fyllde denna roll för många, och att man därför bildat partiet. Hon höl även en längre utläggning om en liknelse med en stenhuggare, och framhöll att om man vill ha en relief utknackad hellre går till någon som älskar sitt hantverk än till en klåpare.

  Nesti Sterk blev upprörd över en fråga från en journalist om partiinitiativet var på allvar. Hon sade sig vara trött på att kulturarbetare inte togs på allvar, och berättade sedan om sitt ursprung som kurd, från ett land "som inte finns". Hon berättade även om sin medverkan i pjäsen "Elektras systrar" som tog upp invandrade flickor situation i Sverige. Nesti Sterk sa att hon ville ha en debatt med Ibrahim Baylan om skolan och neddragningen på kulturen i skolorna. Hon var upprörd över att pengar "satsas på fel saker" och exemplifierade med det nu pågående kongresshallsbygget här i Visby.

  Hur pass stort allvar ska man då ta Kulturpartiet på? Olle Ljungström sa att "det är klart att vi är på riktigt, vi sitter ju här och att ni är här visar ju på att det finns intresse för det vi gör". Själv tror jag att det nog mer handlar om att sätta kulturfrågorna - nog så viktigt - på den politiska agendan, snarare än att Kim Anderzon , Nisti Sterk, Gertrud Larsson och Olle Ljungström på allvar eftersträvar riksdagsplatser eller ministerposter i en regering. Det visar om inte annat dagens företrädares ovilja att svara på några som helst konkreta frågor om sakpolitik. Kanske sammanfattade Gertrud Larsson saken bäst: "vi är lite som Junilistan, tycker lite olika om olika saker".


  Kommentarer om "De tar parti för kulturen"

   

  Blogger moje skrev... (04 juli, 2005 20:04) : 

  Manuell trackback.

  Ellær nåt.

  MVH

   

  Blogger Alicio skrev... (04 juli, 2005 20:43) : 

  Finns partiet verkligen?.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (05 juli, 2005 00:47) : 

  Jag tror att saker inom kort kommer att framstå i ett annat ljus...

   

  Anonymous Jacob Schmidt skrev... (21 juli, 2005 00:40) : 

  Sprida löjets skimmer över kulturpolitik, sätta fokus på massmedias roll och försätta teaterföreningarna i ett trovärdighetsdilemma är inte Riksteaterns uppdrag.
  Debattera gärna på den enda platsen bland teaterföreningarna där det är möjligt!
  http://www.simteater.se/forum/

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 juli, 2005 08:20) : 

  Nu är du fånig. Det är klart att det "är möjligt" att debattera Riksteatern och Kulturpartibluffen i vilket forum du vill. Jag vill också påminna om den verksamhetsplan som Riksteaterns kongress antog 2004 där det tydligt sägs att "Riksteatern måste fortsätta utvecklingen mot att bli en modern, växande folkrörelse med bred förankring i samhället. Detta förutsätter öppenhet för nya former av engagemang, nya verksamheter och för medborgare från hela samhället. Varje generation måste ges utrymme att skapa sin vision, sitt innehåll och sina metoder att nå riksteaterorganisationens mål." Där sägs också att "Genom föreställningsverksamhet och aktiviteter i det offentliga samtalet kan Riksteatern åstadkomma en långsiktig påverkan av människors värderingar och attityder" /.../ som bidrar till "att skapa en bred acceptans och lojalitet för Riksteaterns uppdrag hos publik och medborgare".

   

  De tar parti för kulturen'">kommentera