Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, augusti 02, 2005

  Hiv-testa alla asylsökande?

  TV4:s Nyheterna rapporterar att Smittskyddsinstitutet förra året registrerade det största antalet nya hiv-fall i Sverige sedan mitten av 80-talet. Störst är ökningen bland nyinvandrade som har smittats innan de kom till Sverige. Tidigare har den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson väckt frågan om tvångstestning av asylsökande. Nu förebereder han en riksdagsmotion om detta. Jag är mer tveksam. Givetvis bör alla, såväl asylsökande som alla andra, erbjudas hiv-test. Alternativt kan man överväga obligatorisk så kallad hiv-screening för alla. Men att just fokusera på asylsökande innebär ett utpekande och misstänkliggörande som jag tycker är ovärdigt Sverige, som redan nu behandlar asylsökande som brottslingar.


  Kommentarer om "Hiv-testa alla asylsökande?"

   

  Blogger AndersML skrev... (02 augusti, 2005 22:20) : 

  Hade inte tories ett liknande förslag?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (02 augusti, 2005 22:26) : 

  Liknande Johanssons? Ingen aning, fullt möjligt. Men det är i sig vare sig ett argument för eller emot.

   

  Blogger AndersML skrev... (03 augusti, 2005 01:06) : 

  Nej, det är det inte. Associerade bara masstestning av asylsökande till tories (är kanske lite för inne på brittisk politik för tillfället).

  En snabb slagning på BBC:s hemsida visar att jag hade hört det ganska nyligen. Det var del av deras invandringspolitik som lades fram till valet tidigare i år.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 augusti, 2005 01:14) : 

  Nu är det ju faktiskt på förekommen anledning. Kommer man hit och vill ta del av våran gästfrihet är det inte alls orimligt att man ställer upp på en kontroll av allvarliga smittsamma sjukdomar.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (03 augusti, 2005 06:46) : 

  Anonym: internering utan besked och utan möjlighet att få jobba och göra rätt för sig i flera år är inte riktigt vad jag kallar "gästfrihet". Inte heller att behandla människor som vill komma hit för att få en fristad från förföljelse som potentiella smittbärare. Är man nu på allvar rädd för "allvarliga smittsamma sjukdomar" så är allmän och obligatorisk hiv-screening av alla i så fall betydligt effektivare. Men det är det tydligen inte lika oportunt att motionera om.

   

  Blogger Tommy Funebo skrev... (03 augusti, 2005 09:25) : 

  Detta rör inte specifikt Jan Emanuels kommande förslag, men kommentardiskussionen här visar väl att du är tämligen aningslös, Morian, med tanke på att bara 1-2% av de sökande på senare år har fått flyktingförklaring, och därmed faktiskt ansetts som flyktingar? Och detta trots att en asylsökande ges "the benefit of the doubt"...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (03 augusti, 2005 10:08) : 

  Tommy: jag antar att du syftar på de asylsökande som fått uppehållstillstånd av flyktingsskäl, andra skyddsbehov och humanitära skäl? Utöver dem ges ju även uppehållstillstånd bland annat på grund av familjeanknytning. Du må kalla mig aningslös, men jag förstår inte riktigt var du vill komma.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 augusti, 2005 13:53) : 

  En bra idé från din partikamrat. Man kan inte jamsa om integritet och utpekande i all evighet, man måste se verkligheten.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 augusti, 2005 08:15) : 

  Anonym: Jan Emanuel är mer än en partikamrat - han är dessutom en god vän som jag har stor respekt för. Därför gör det mig extra bekymrad att han i den här frågan har hamnat snett.

   

  Blogger hallberg skrev... (05 augusti, 2005 10:29) : 

  Som nån från Röda Korset påpekade på tv häromdagen så bygger hiv-behandling på frivillighet och att den hivpositiva är positiv (ursäkta ordleken) till behandling. Det är ingen nytta att känna till någons hivstatus ifall denne ändå inte är samarbetsvillig.

   

  Hiv-testa alla asylsökande?'">kommentera