Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, augusti 05, 2005

  På drift i galaxen

  Okej, nu har jag sett "Liftarens guide till galaxen". Och tyvärr, som jag fått förvarnat mig, så höll filmen inte böckernas klass. Den var inte alls dålig, och såväl skådespelarinsatser som specialeffekter var genomgående mycket bra. Men manusförfattarna hade tagit sig för stora friheter med Douglas Adams förlaga (eller kanske snarare förlagor; historien var ju från början en radioföljetong, som sedan blev en boktrilogi i fem delar samt en tv-serie). Att lägga till nya karaktärer är en sak, men att helt utelämna stora viktiga delar av handlingen och blåsa upp andra är inte okej. Förmodligen hade filmmakarna lyckats bättre om man gjort en längre film, behållit fler av böckernas många och långa utvikningar om intergalaktiska krig, bisarra civilisationer och osannolika livsformer. Med berättarröst och allt. Stephen Frys inhopp som berättare var dock bra - men det hade alltså gärna fått vara mer av den varan. Och att man inte lät ex-Monty Python-medlemmen Terry Gilliam ("Brazil", "The Fisher King", "Twelve Monkeys", "Fear and Loathing in Las Vegas" med flera) göra filmen är helt obegripligt! Men trots allt var "Liftarens guide till galaxen", om man betraktar filmen som ett verk i sig, riktigt rolig. Det var utmärkta insatser av Sam Rockwell som Zaphod Beeblebrox, Mos Def som Ford Perfect och Bill Nighy som Slartibartfast. Och inte minst den alltid lysande Alan Rickman som den deprimerade androiden Marvins röst: "Call that job satisfaction, 'cuz I don't". Det är humor!


  Kommentarer om "På drift i galaxen"

   

  Blogger Helena skriver skrev... (05 augusti, 2005 13:08) : 

  ledsen jonas men redan de gamla grekerna visste att filmen aldrig är lika bra som boken....

   

  Anonymous Olle Morian skrev... (05 augusti, 2005 14:10) : 

  Detta var (as far as i know) i stort Douglas Adams egna manus som han hade försökt pitcha till Hollywood ett antal år. Antagligen var han inte ett lika fanatiskt fan av "trilogin" som oss andra...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (05 augusti, 2005 14:31) : 

  Helena: tänkte inte på det...

  Olle: enligt de versioner jag hört så skrev Adams ungefär femtielva manusversioner, som alla fick tumen ned av Hollywood. Han är visserligen krediterad som "medförfattare" av det manus man nu filmat - men fan vet hur mycket som är hans verk.

   

  Blogger deep|ed skrev... (05 augusti, 2005 16:13) : 

  Medförfattare? Han står först...
  Helena - för att citera min vän El Steffe: "Ringenfilmerna är ju bättre än böckerna - man slipper ju de där jävla dikterna!" :)

   

  Blogger AndersML skrev... (06 augusti, 2005 18:39) : 

  Vad säger du om den gamla filmatiseringen?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 augusti, 2005 19:08) : 

  deep|ed: fan trot...

  Anders: tv-serieversionen? Har tyvärr inte sett den.

   

  På drift i galaxen'">kommentera