Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, september 13, 2005

  Avgår Persson?

  [UPPDATERAD] I dag öppnar riksdagen efter sommaruppehållet och statsminister Göran Persson läser upp sin regeringsförklaring. I skrivande stund verkar det ännu inte finnas någon budgetuppgörelse med mp och v, men det är förstås möjligt att avge en regeringsförklaring ändå - om än med något mer svepande formuleringar om vad regeringen tänkt göra framöver. Spekulationerna om vad Göran Persson kommer att säga går heta, och många tycks tro att han tar tillfället i akt att avisera sin avgång. Så sent som i går fick jag höra av en kompis att Persson skulle kunna komma att "göra en Blair" och säga att om man röstar på honom nu - i valet nästa år - så blir det sista gången man behöver göra det (underförstått: han kommer inte att ställa upp nästa gång). Själv tror jag inte att det scenariot är troligt. Snarare verkar det mesta tala för att han sitter kvar som partiledare till och med valet, och avgår först sedan - oavsett valresultat. Då kan han vid en valseger dra sig tillbaks obesegrad och vid en valförlust ge sin efterträdare en bättre start. Ett mer trovärdigt rykte är däremot det om en regeringsombildning (läs bland annat vad Håkan Jacobson skriver). Freivalds kan nog mycket väl hänga löst, men av partiinterna skäl snarare än något annat. Däremot tänker jag inte nämna några namn på tänkbara efterträdare. Om det är något jag lärt mig genom åren så är det att namn som förekommer i skepulationerna väldigt sällan blir dem som sedan presenteras...

  Enligt DN ställer sig vänsterpartiet i huvudsak bakom regeringens budgetförslag. Partiet håller en presskonferens klockan 12 där de förklarar villkoren för överenskommelsen. Nu återstår för Nuder och Persson att komma överens med miljöpartiet.


  Kommentarer om "Avgår Persson?"

   

  Blogger Pär Henriksson skrev... (13 september, 2005 15:32) : 

  Var inte regeringsförklaringen ovanligt plottrig? Nästan inte ett ljud om integration heller - lite förvånande.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 september, 2005 15:36) : 

  Plottrig var ordet. Men det var väl för att budgeten inte var klar som han i stället passade på att prata om så många områden som möjligt, och då gärna sådana där s, mp och v tycker likadant - utan att det behöver kosta pengar. Frånvaron om integration hänger nog ihop med de ännu pågående (?) diskussionerna om flyktingamnesti. Det kändes väl säkrare att alls inte nämna något om det området.

   

  Avgår Persson?'">kommentera