Valresutatet 2006
Så här ett år före valet är det dags att försöka spå hur utfallet kommer att bli. Den läsare som orkar kan ju gärna få lägga in sin egen gissning bland kommentarerna så blir det en liten informell tävling. Förbehåller mig rätten att göra ändringar över dagen eftersom följande siffror är ihop kokade på 5 min innan jag ska till skolan. (Och ja, naturligtvis är jag inte ett dyft opartisk eller något sådant...) Moderaterna: 25% (kom. dom får sina vanliga ca 20% röstare och sen vinner Reinfeldts bruna ögon och näringslivets pengar ytterligare några procentenheter). Centern: 12% (kom. Maud går hem hos en del och miljonerna från utförsäljningen av tidningsimperiet ger onekligen konkurrensfördelar). Folkpartiet: 8% (kom. Populistiska utspel räddar Sveriges tråkigaste partiledare). Kristdemokraterna: 4% (kom. Vem orkar med konservatism? KD snubblar på spärren och med lite tur faller de bakåt ut ur riksdagen. Fast vem vet, kanske räddas de av taktikröstare från övriga högern?) Socialdemokraterna: 38% (kom. När valet närmar sig minskar anta tveksamma. Kanske klarar vi till och med 40%?) Vänsterpartiet: 4% (kom. Lever farligt när Schymaneffekten försvunnit. Som sagt, vem orkar med konservatism?). Miljöpartiet: 5% (kom. Får det svårt när valdebatten börjar handla om arbetstillfällen och tillväxt). Feministiskt initiativ: 4% (kom. En ny form av missnöjesparti som vi kanske förtjänar efter många år av segt jämställdhetsarbete. Är ett vänsterparti hur mycket de än förnekar det, jämlikhet är helt enkelt det som avgör blockgränsen). |
Kommentarer om "Valresutatet 2006"
Tror 12% är alldeles för mycket för Centern och 38 för Sossarna.
Men det intressanta är ju de fyra eller fem 4%-arna.
Vem kommer in och vem blir utanför ;=)
Jag tycker dina gissningar är rimliga, men tror nog att minst ett av partierna kring 4-5 % kommer åka ur.
En fråga bara: varför nämner du pengar som en faktor för m och c men inte för s, som väl får det allra största externa finansiella stödet och har den största kampanjkassan?
Dagens redovisning av popularitetssiffror visar att Mauderaterna kan ha en hel del potential att knipa allmänborgerliga väljare, men jag tvekar ändå om 12 procent. En sådan omkastning av centerns och folkpartiets siffror kräver närmast att folkpartiet imploderar på det sätt moderaterna gjorde efter valstugereportagen 2002.
Är det något parti som åker ut kristdemokraterna första kandidat, men mp hänger också lite löst. Tror dock att det finns ett för starkt intresse hos respektive koalitionsbröder om att ha kvar dessa två partier så de kommer tillåtas profilera sig skarpt när valdagen närmar sig.
Sedan tror jag att du underskattar vänsterpartiets siffror. De har mycket sällan legat under 6 procent i någon mätning och nu har de mest betydelsefulla vägval vänster-människorna lämnat partiet. I takt med att Ohly får prata politik i stället för etiketter och avhopp tror jag att v återvänder till en position runt 8 procent. Om inte Fi börjar slå igenom på allvar - då landar nog v runt 5-6 procent.
Jag skrev några rader den 9 april i samma ärende. Anledningen då var att Sjukvårdspartiet, som finns regionalt i flera landsting skulle gå ihop och bilda ett nationellt parti. Skillnaden mellan då och nu finns naturligtvis, den största förändringen är just centerpartiet.
Min klo var att den som röstar på något annat än (s), (m) och (fp) riskerar att slänga sin röst i sjön.
Sedan fanns naturligtvis jämförelsen med det brittiska valet där liberaldemokraterna tydligt distanserar sig från de konservativa.
Sorry! Glömde direktlänken:
http://tyreso2006.blogspot.com/2005/04/och-sedan-ett-sjukvrdsparti.html