[UPPDATERAD] Det är snart jul och strax därpå nyårsafton. Det börjar alltså bli dags att sammanfatta 2005 och blicka framåt. Inom kort kommer tidningarna att fyllas av listor över årets skivor, filmer, böcker, idrottshändelser, citat etc. Men eftersom 2005 var året då bloggar blev ett etablerat begrepp i svenska medier så tänkte jag ge mig på att lista bloggåret 2005. Här är, i någon form av - men definitivt inte absolut - betydelseordning, männen, kvinnorna och händelserna vi bloggare kommer att minnas från 2005:
1. Erik Stattin och mymarkup.net. En pionjär, även om han naturligtvis inte var först. Under det första kvartalet var han den svenska bloggosfärens omslagspojke. 2. Johan, med pingsajterna intressant.se och nyligen.se samt knuff.se och bloggar.se. Skapade suveräna pingcentraler som gett svenska bloggar en chans att nå en bredare publik än sina upphovsmäns närmsta sörjande. 3. Sigge Eklund och bloggportalen.se. Enligt Nöjesguiden gjorde Sigge för bloggen 2005 vad Paris Hilton gjorde för chihuahuan 2004; "brejkade hela grejen" och tog bloggande från "en hipp undergroundgrej" till att bli en "Cyndee Peters-bred folkrörelse". 4. Linda Skugge, ett tydligt exempel på mainstreammediekändis som blev bloggkändis. Är i mångas ögon synonym med bloggande. 5. Fredrik Virtanen är ett annat exempel på MSM-kändis. Kännetecknande nog startade han en blogg om sina försök att sluta röka och fick på köpet Sveriges mest välbesökta "blogg". Men röker gör han fortfarande. 6. Helle Klein skulle kunna betecknas som ett exempel på redan etablerad mainstreammediekändis som också bara hakade på trenden, men till skillnad från många andra har Helle länge varit en föregångare inom utnyttjande av nya kommunikationslösningar. Och hon har dessutom till skillnad från många andra av hennes kollegor en kommentarsfunktion på sin blogg. 7. Lotta och Madde med tjejblog.com. Skapade en pingcentral som gav svenska kvinnliga bloggare möjlighet att nå fler läsare. 8. Stefan Geens och Bloggforum. Fick tv (nåja, åtminstone SVT24...) att uppmärksamma bloggare och låta oss tala till punkt i spännande paneldiskussioner. 9. Annica Tiger är ytterligare en pionjär, såväl på webben generellt som i bloggosfären. Still going strong. 10. Björn Jeffery och Tomas de Souza bakom Manolo, som hittat en klockren nisch och fått en så populär blogg att de nu köpts upp av ett mainstreammedieföretag.
Ja, som synes blev könsfördelningen inget vidare på listan. Kanske säger det något om den svenska bloggosfären. Eller kanske speglar det bara att jag som kille är så fast i det patriarkala tänkandet att jag bara uppskattar andra killars blogginsatser. Efter ytterligare genomläsning konstaterar jag att könsfördelningen på listan inte alls var så dålig som jag först trodde. Tänka sig. Kommentera och komplettera gärna listan. |
Kommentarer om "Bloggåret 2005"
Ja, du förutsätter att det finns ett centrum och en periferi. Och en hierarki. Och en struktur, som du tror bärs upp av män, medan kvinnor här och var fyller ut bilden men inte utgör skelettet. Ungefär som män alltid målat upp bilder av alla sorters historia och samhällsföreteelser.
Bortsett från portalerna, som verkligen är av betydelse för att bloggare ska hitta andra bloggare, så finns det massor av cirklar som överlappar varandra. Den finns en intensiv kommunikation på en massa olika ställen där folk är helt oberoende av manliga strukturer eller strukturer överhuvudtaget. det är just det som blivit det fantastiska med bloggosfären. Ringar av människor - ofta med övervägande antal kvinnor - besöker varandras bloggar och kommenterar varenda dag. Några har över tusen läsare per dag, exvis mamselamsen.På andra håll är det andra grupper. Det här missar man med det vanliga "upplagetänkandet".
Tycker mest att 2005 varit som 2004 var när det gäller bloggande.
Alla bloggar älskar att skriva om just bloggar. Det är ett ryggdunkande utan dess like och sedan finns de där bloggarna som av någon anledning är skitpoppis utan att man egentligen kan förstå varför.
Det finns några få bloggar som försöker förändra världen, och oavsett om man håller med deras åsikter försöker dom i alla fall.
Tycker att bloggar som dom borde få mer uppmärksamhet än vad de har nu. De försvinner i mängden av allt ryggdunkade.
Annika: Oj. Det var en avancerad tolkning av det jag skrev. Det är f ö, ser jag nu, hela fem kvinnor på listan, så så himla dålig könsfördelning var nog trots allt inte. Och nej, jag förutsätter nog inte att det finns en struktur som "bärs upp av män, medan kvinnor här och var fyller ut bilden men inte utgör skelettet". I min världsbild finns kvinnor och män på alla möjliga olika platser, men tack för försöket till analys. Att jag valt att lista just dessa tio personer/företeelser innebär självklart inte att listan är någon fullständigt bild av den svenska bloggosfären. Jag finns ju t ex inte med :-) Jag är övertygad om att den bloggar som du beskriver som "helt oberoende av manliga strukturer eller strukturer överhuvudtaget" är nog så betydelsefull som dem jag räknat upp.
Anonym: Om du anstränger dig och läser lite mer av mina inlägg så lär du finna att en ganska liten del av dem handlar om bloggande och andra bloggar.
Men du gloemde Karolina Lassbos underbara blogg, saa fruktansvaert rolig! Hon aer vaer en foersta glam-plats paa din lista!
/UBYMIC
Det är sant, Karolina hade mycket väl kunnat platsa på listan. Men det fanns det å andra sidan många fler som hade kunnat göra...
Urban: se listan - och Virtanen i synnerhet - ungefär som Time magazines "Person of the year". Det behöver inte vara för positiva saker man gjort som man hamnar på listan...