Elmarknaden och marknadsekonomin
Okej, jag erkänner villigt att jag inte är någon ekonom. Marknadens mekanismer är ofta rena mysterier för mig. Men ibland blir jag mer förbryllad än annars. Som när jag i SVT:s Rapport i går hörde att svensk elexport slår nya rekord och att svenska el-leverantörer exporterar mängder av terrawatttimmar till den tyska marknanden. Det låter ju bra, tänkte jag. Det borde ju innebära att de svenska elpriserna sjunker. Men inte då. Tvärtom kommer denna höga efterfrågan höja även de svenska elpriserna - trots att vi uppenbarligen har en överkapacitet i produktionen. Förklaringen som anfördes av en kraftbolagsrepresentant i tv-inslaget (om som inte ifrågasattes av raportern - ingen kritisk röst från konsument- eller miljöorganisationer kom överhuvudtaget till tals i inslaget) är att de genomsnittliga elpriserna i EU är väsentligt högre än i Sverige och då vi har en allt mer integrerad elmarknad i Europa så driver detta upp priserna även i vårt land. I mina öron låter detta totalt rubbat. I synnerhet då svenska kraftbolag i andra sammanhang, när vattenmagasinen sinat, tagit det som en intäkt att höja elpriserna. Man höjer alltså priset såväl när man har lite att sälja som när man har mycket. Jag är som sagt inte ekonom, men något skumt är det väl ändå med det här? S-bloggaren Roger Jönsson skriver också om det här och konstaterar att dem som hävdar att vi har för lite elkapacitet i vårt land borde göra "en rejäl kritisk analys av elbolagens agerande och sen sätta er ned och omformulera er kritik". Det är inte svårt att instämma. |
Kommentarer om "Elmarknaden och marknadsekonomin"
Jonas: Elmarknaderna de talar är de dessutom med att styr priserna i. Ett fåtal aktörer när elen släpptes "Fri" så steg priserna med 26% på två år.
Prishöjningen kunde inte förklaras med skattehöjningar utan har bara med elföretagens girighet att göra.
Elbolagen måste näpsas för trots enorma vinster så höjs elpriserna och elchefernas bonusprogram. Fortums chefer i Finland har väldans förmånliga löner...
Nej, så länge oligopolet styr elmarknaden får vi leva med höga priser. De konkurrerar inte med varandra utan har delat upp sveriges elmarknad. Alla stora aktörer sitter i Svensk Energis Styrelse.
http://www.svenskenergi.se/styrelse.htm
Är det verkligen sunt?
Är inte marknadens regler: ta ut så mycket du kan så länge du kan?
Det verkar vara den överskuggande regeln i alla fall.
RS
kulturbloggen.com
RS har helt rätt, i en marknadsekonomi säljs varor (i det här fallet el) där det ger högst avkastning; av det följer att svenska elbolag kommer att sälja till utlandet så länge förtjänsten av att sälja dit överstiger förtjänsten att sälja här i Sverige. Det medför brist på el hos oss och pressar upp priserna till en nivå där det inte längre lönar sig att exportera elen. Men, i en fungerande marknadsekonomi kommer nya aktörer kliva in på marknaden när efterfrågan överstiger utbudet, vilket på sikt också driver priserna nedåt. Att så inte sker i elbranschen är problematiskt och tyder på att marknaden inte fungerar.
Att det inte sker i elbranschen kan ju bero på att det är svårt för en ny aktör att bygga ett stort vattenkraftverk i en norrlandsälv. Däremot leder ett högre elpris till att det blir mer lönsamt att bygga vindkraftverk och att även en del andra förnyelsebara energikällor blir mer lönsamma. Det blir lättare för företag att räkna hem effektiviseringar av elanvändningen och det blir mer lönsamt att bygga ut fjärrvärmesystem (som dessutom ger el som en biprodukt). Men annars har Patrik W rätt - om du kan få dubbelt så mycket betalt för att sälja din el i Tyskland än i Sverige, vilken anledning har du då att sälja elen i Sverige? Och om vi i övrigt bejakar frihandel, är det då så illa att el produceras där det är billigast och bäst för miljön (läs: vattenkraftverk i Sverige och Norge) och används där det finns behov av den?
Sedan, Bengt, Svensk Energi är energibolagens branschorganisation. Det är väl inte konstigare att de stora aktörerna sitter i den styrelsen än att LO-förbundens ordföranden sitter i LO:s styrelse?
Martin: Fackföreningarna konkurrerar inte med varandra om elpriset. De har olika medlemmar beroende på vilken arbetsgrupp de vänder sig till.
Det handlar om vilka som bestämmer elpriserna mot konsumenterna och då är det ju verkligen bra att de kan ha kartelliknande organisationer som gör att det blir enklare att dela upp marknaden...kanske ett fall för konkurrensverket...
Om alla bensinbolagen satt i en styrelse så skulle det nog också verka skumt...
Hmm det kanske de gör
Jahaja...
Så klart de gjorde...
http://www.spi.se/medlemmar.asp
Det är väl det som kallas konkurrens. Alla stora aktörer samlas så att de kan pungslå konsumenterna så mycket som möjligt...
Yeps. Och den verkligt intressanta frågan blir då: vilka ägardirektiv ger staten Vattenfall egentligen. Makten är vår. Frågan är varför vi varit så ointresserade av att använda den.