Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, december 30, 2005

  En fågel? Ett plan? Nej, misslyckad integration.

  I DN skriver en av Sveriges bästa recensenter och populärkulturskribenter, Fredrik Strage, om den kommande biosommaren 2006 och då i synnerhet den nya Stålmannenfilmen (tyvärr inte på nätet). Strage skriver att ett skäl till att filmen, som föregåtts av oändliga avhopp och avpoleteringar av manusförfattare, skådespelare och regissörer, äntligen blir av är "det i krigstider stigande behovet av en äkta, amerikansk hjälte". Enligt föthandsrapporter ska Stålmannen i den nya filmen också brottas med sitt utanförskap som invandrare från planeten Krypton. "Stålmannen visar", skriver Strage, "hur den amerikanska identiteten inte handlar om etnicitet utan om ideologi", och slår fast att "Även en utomjording som bekänner sig till den amerkanska drömmen har rätt att kalla sig amerikan".


  Kommentarer om "En fågel? Ett plan? Nej, misslyckad integration."

   

  Blogger CV skrev... (31 december, 2005 10:58) : 

  Jag tyckte det var intressanta tankar av Fredrik Strage i den texten också. Lustigt, jag tänkte blogga om det, men hann inte. Nu behöver jag inte, för det gjorde du så bra.
  Gott nytt år.
  RS
  kulturbloggen.com

   

  Blogger Ola D Svedin skrev... (31 december, 2005 13:04) : 

  Mycket bra skrivet av Strage. Ännu ett argument för svenskt "ideologiskt" medborgarskap - fast inte nödvändigtvis amerikanskt i sin essens.

   

  Blogger Tony Kenttä skrev... (31 december, 2005 20:10) : 

  Nja, Stålmannen kan nog inte sägas vara något som pekar i riktning mot att den amerikanska identiteten skulle vara ideologisk snarare än etnisk. Detta på grund av att Stålmannen ser ut och beter sig som amerikanerna. Därmed skiljer sig inte Stålmannen från amerikanerna etniskt sett och inte uppenbart rasmässigt (det syns inte att han är utomjording såtillvida han inte använder sina krafter, och superkrafter är ju inte begränsad till utomjordingar i seriernas värld utan även amerikaner kan ha dessa). Man kan snarare säga att man kan tolka Stålmannens status i Stålmannen serien i likhet med en västerlänning som hade adopteras av en amerikansk familj. Stålmannens närhet till amerikanerna gör att han kan bli en amerikan. Det hade varit en annan grej om Stålmannen hade varit svart eller sett ut som vanligtvis föreställer oss en utomjording (tänk "Alien"-filmerna exempelvis). Då hade han inte blivit amerikan lika enkelt.

   

  En fågel? Ett plan? Nej, misslyckad integration.'">kommentera