Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, januari 31, 2006

  Tveksam start för "Toppkandidaterna"

  I kväll var det premiär för SVT:s realityserie Toppkandidaterna, där sex samhällsengagerade unga människor inför kamrorna ska driva sina egna fejkade valkampanjer och skapa opinion om hur de vill förändra samhället.

  Deras uppdrag, som SVT beskriver det, är att få tittarna på sin sida genom att vara trovärdiga, kunniga och engagerade. Vinnaren får dock inte ta plats i någon beslutande församling. I stället är priset är 250 000 kronor som ska användas till att förverkliga de idéer kandidaten kämpat för under tv-serien.

  Redan innan programmet började spelas in blev det kritiserat från flera olika håll. Den socialdemokratiske riksdagsmannen (och tidigare "Expedition: Robinson"-vinnaren) Jan Emanuel Johansson sa i Aftonbladet redan i oktober att programupplägget var "så korkat och oseriöst" att han blev tvungen att kippa efter luft: "Vill man ha plats i riksdagen ska man ha förtroende i ett parti först", sa Jan Emanuel då, och slog fast att "det får man i ett gediget partiarbete". I samma tidning sa statsvetarprofessorn Peter Esaiasson några dagar senare att program som Toppkandidaterna "undergräver partidemokratin". Aftonbladets bevakning av Toppkandidaterna kom dock att förändras när det blev känt att tidningens debattredaktör, krönikör och bloggare Lotta Gröning skulle sitta med i juryn för programmet...

  S-bloggaren Magnus Ljungkvist skrev i november att om man reducerar "den demokratiska processen till showbusiness, ett spel eller lek, så reducerar man också trovärdigheten för hela demokratin". Han skrev också att Toppkandidaterna "kommer bara förstärka vrångbilden som förmedlas av politiken och därmed bidra till ett växande politikerförakt".

  Annan kritik, främst från höger, har handlat om att deltagarna är vänstermänniskor ("två av de sex är dessutom långt ut på vänsterkanten", skrev Spookhead). "SVT har alltså ställt gratis TV-tid till sossarnas förfogande i ett land där TV-reklam inför val är förbjudet", följde Niklas Frykman upp med. Mest koncis var SvD:s PJ Anders Linder: "This silly baby won't fly".

  Men i kväll var det alltså premiär. Programledaren Alexander Norén hade iklätt sig rollen av nyhetsankare som inledde med att "påa" kvällens avsnitt och den dramatik som det skulle bjudas på. Gäsp. Det blev inte en speciellt spännande start när halva programmet skildrade framvaskandet av de sex kandidater vi redan kunnat läsa om i tidningarna. Jurydiskussionerna om de olika kandidaterna var i och för sig ganska kul att följa. Jag blev också lite överraskad av att alla sex kandidaterna skulle bo i samma hus under seriens gång, på känt manér från många andra dokusåpor från förr.

  Men det tog aldrigt riktigt fart. Jag får se nästa veckas program också och återkomma med en ny rapport då. Än så länge känns det för tidigt att entydigt yttra sig vare sig programmet eller de sex Toppkandidaterna.


  Kommentarer om "Tveksam start för "Toppkandidaterna""

   

  Anonymous Rickard skrev... (31 januari, 2006 23:17) : 

  Farhågorna inför programmet var självfallet överdrivna. Upplägget ger ju bilden att detta skall handla om politik av partityp, men jag tror inte det blir mycket mer än ett antal uppsättningar av SVT:s "Debatt". Knappast någon fara för demokratin i alla fall. Du har rätt, låt oss vänta och se.

   

  Anonymous Johan skrev... (01 februari, 2006 07:52) : 

  Programmet var verkligen ett sömnpiller. Blir det inte bättre riskerar det att bli en flopp. Men som sagt det finns ju tid för att det ska vända men jag är tveksam.

   

  Blogger Gudmundson skrev... (01 februari, 2006 13:48) : 

  Apropå kändisar, tv och politik:

  Kolla in Sänd mina rötter regn idag. Dennis citerar ett fett scoop ur Vetlanda-Posten. Paolo Roberto har bytt block.

  - Jag har gått ur partiet och kommer inte heller att rösta på socialdemokraterna i höstens val, säger Roberto och fortsätter att skriva autografer. Anledningen till avhoppet från socialdemokraterna beskriver han så här dramatisk:

  - Socialdemokratin är korrupt. Man tar inte längre besluten för Sveriges väl utan för att behålla makten.

  Och till hösten kommer han alltså att rösta borgerligt:

  - Jag placerar mig själv som vänstermitt på den politiska skalan. Men jag vill ha ett regeringsbyte. Därför kommer jag att rösta borgerligt.

   

  Blogger Fredag skrev... (01 februari, 2006 20:37) : 

  Bra, jag hatar Paolo "Ämenassåvafanba" Roberto.

  Toppkandidaterna tyckte jag däremot verkade intressant. Programledaren måste ju bli nyhetsankare snart, så säkert och tydligt som han refererar. Thumbs up.

   

  Anonymous Örjan skrev... (02 februari, 2006 16:58) : 

  Väldigt intressant att Jan-Emanuel är emot det som byggt hela sin politiska karriär genom en dokusåpa. Dessutom en dokusåpa med noll politiskt innehåll.

  Att det skulle vara en vänsterkonspiration blir ju bara löjligt, speciellt nu när det bara finns en kvar som är vänster. Kan i detta fall inte låta bli att jämföra högern med sagan om pojken som ropade att vargen kom.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 februari, 2006 09:14) : 

  Örjan: Jan Emanuel var politiskt aktiv och ett välkänt namn inom s långt innan "Expedition: Robinson". Han hamnade också på valbar plats på riksdagslistorna innan det blev känt att han vann tävlingen. Så den jämförelsen håller inte.

   

  Tveksam start för "Toppkandidaterna"'">kommentera