Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, januari 31, 2006

  Förnya politiken med dokusåpadeltagare?

  Jag har tidigare kommenterat Lotta Grönings efterlysning av nytt blod i och förnyelse av politiken. Jag är själv ganska skeptisk till den politiska trovärdigheten hos dokusåpadeltagare som Gröning verkar anse mer än våra framröstade politiker står för "förnyelse och förändring". Nu spinner Gröning vidare på samma tema. I söndags skrev hon på sin blogg att politiken "behöver nytt blod" i form av "Vanliga människor som inte är uppfostrade i partiinstitutioner som talar om hur folk ska tänka, tycka och agera". Detta följde hon sedan upp i måndags genom att tillstå att SSU:s ordförande Anna Sjödin "kom som en stormvind" med sedan försvann. Sjödin påstods också vara "Snäll och välartad", vilket är ungefär det elekaste man kan säga om en ungdomsförbundsföreträdare. I dag skriver Gröning att hon "tvivlar på att Anna Sjödin kan stanna kvar på sin post". "Allt är en soppa", skriver Gröning, som säger sig ha "svårt att se Anna Sjödin just nu sida vid sida med Göran Persson i valrörelsen".

  Lotta Gröning menar att det måste till "något radikalt för att politiken ska bli bättre och framför allt ta avstamp i den verklighet vi lever i". Nya idéer måste släppas fram, nya människor måste släppas in. Vi har hört det förut. Vi har förstått budskapet. Allt blir bättre om deltagarna från SVT:s nya dokusåpa "Toppkandidaterna", där Gröning sitter i juryn, i stället tar plats i den politiska debatten och - antar jag - riksdag, landstings- och kommunfullmäktigeförsamlingar. Jo, tjenare...


  Kommentarer om "Förnya politiken med dokusåpadeltagare?"

   

  Anonymous Peter Karlberg skrev... (31 januari, 2006 23:11) : 

  Lotta Grönning har en ytterligt förenklad argumentation om det mesta, så också i detta fall. Generellt har hon dock en poäng när det gäller bristerna i det demokratiska systemet.

  Alltför många människor har av olika skäl valt bort att försöka påverka/arbeta politiskt i de etablerade organisationerna som dock fortfarande har de facto-kontroll över vilka som står till förfogande i val och de program de går till val på.

  Genom att de politiska organisationerna inte längre fungerar som en i befolkningen tillräckligt förankrad bas uppstår det tomrum som t.ex. ger plats åt allehanda tyckare istället för seriösa opinionsbildare och nedgraderingen av opinionsbildandet till TV-såpa.

   

  Anonymous fredrik rönning skrev... (12 februari, 2006 12:14) : 

  nu har jag sett ett par avsnitt av grönings teveserie toppkandidaterna.

  Av det jag sett så borde programmet nog byta namn till pol Z eller RK Z (regeringskansliet). Toppkandidaterna är ungefär lika duktiga på politik och debatt som tore och hans kompisar i FC Z var på fotboll.

   

  Förnya politiken med dokusåpadeltagare?'">kommentera