Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, januari 30, 2006

  SSU och mediehanteringen

  Det finns en grundläggande regel inom all krishantering: ljug aldrig. Jag påstår nu inte att SSU:s ordförande Anna Sjödin och pressekreterare Peter Skeppström ljuger, men deras påståenden om att de inte var berusade klockan halv två på natten på "Crazy Horse" i lördags ter sig allt mindre trovärdiga. Det är väldigt synd, då det rimligen undergräver trovärdigheten i deras övriga påståenden om överdrivet våld och sexistiska tillmälen från ordningsvakterna. En korrigering av tidigare uppgifter vore nog på sin plats.

  Man kan också ifrågasätta om det var ett så bra drag att själv kontakta medier och en skvallerfotograf i hopp om att få vittnen på att man inte var så berusade som ordningsvakterna hävdat. I synnerhet som sagde fotografs vittnesmål snarare verkade tyda på att Sjödin och Skeppström var rätt ordentligt på lyset.

  Slutligen konstaterar jag att det på SSU:s webbplats, drygt ett och ett halvt dygn efter händelserna på "Crazy Horse", inte sägs ett ljud om vad som hänt.


  Kommentarer om "SSU och mediehanteringen"

   

  Anonymous Marie Rörling skrev... (30 januari, 2006 17:44) : 

  Så politiken ska av seriösa opinionsbildare tillåtas handla om vilken grad av berusning som rådde hos några nattsuddare på Stureplan?
  Människor ska tvingas ta del av sådant ointressant blaj när man vill hålla sig informerad om läget i världen via press och andra medier? Inte minst bloggen!
  Det är onekligen ett tecken på annat än kris i POLITIKEN...

   

  Blogger Niklas Svensson skrev... (30 januari, 2006 18:34) : 

  Ljug aldrig. Är ett bra råd.

   

  Anonymous Anonym skrev... (30 januari, 2006 19:46) : 

  Om du inte menar att Sjödin och Skeppström ljuger, varför ska de då korrigera sina uppgifter? Varför är det intressant att veta vilken grad av berusning Sjödin hade när hon blev misshandlad?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (30 januari, 2006 20:07) : 

  För det första så tycker jag inte att det är särskilt anmärkningsvärt eller av allmänt intresse om några unga människor dricker sig fulla på en krog. Ens om en i gänget råkar vara SSU-ordförande. Och jag kan inte låta bli att undra om medievinklingen hade varit annorlunda om en musik- eller idrottsstjärna hamnat i exakt samma situation som Anna Sjödin gjort. Hade man också då lagt skulden för ett krogbråk på den ensamma unga kvinnan, eller på de tre krogvakterna?

  För det andra tror jag inte att Anna och Peter medvetet ljög om sin berusning från början. Men nu håller de envist fast vid sin utsaga som känns allt mindre sannolik. Då är det bättre att lägga korten på bordet och säga att man var full. Det är sannerligen inget brott.

   

  Anonymous latdepap skrev... (31 januari, 2006 01:10) : 

  Jonas,

  Vad menar du med att det ter sig allt mindre trovärdigt att de var berusade? På Crazy Horse. Halvtvå. Kom igen. Nykterhet i det sammanhanget är snudd på brottsligt.

  Latdepap

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (31 januari, 2006 07:58) : 

  Latdepap: Du missförstår mig. Vad jag skrev var att deras påståenden om att de inte var berusade klockan halv två på natten på "Crazy Horse" i lördags ter sig allt mindre trovärdiga.

   

  Anonymous EnannanJonas skrev... (31 januari, 2006 08:15) : 

  Om massmediahanteringen kan man säga mycket. Inte minst att berörda verkligen har bjudit in pressen. Intressant i sammanhanget att den ena dörrvakten inte är bara är dörrvakt, utan läkare också! Känns nästan som två yrken som knappast kan förenas!

  En annan reflektion jag gör är att vi går mot ett samhälle där misstag inte accepteras. Vi ska vara perfekta, får inte göra bort oss. Pingisbasen i Trelleborg som var för spontan och obetänksam och som nu får sota för sitt misstag. Den gravida pingsispelaren vars barn i magen redan är känt som ett misstag som inte var meningen. Och nu SSU-basen som kanske blev för full på krogen och kanske bar sig dumt åt. Många klantigheter, men så är väl vi människor. Vem vill ha ett misstagslöst samhälle? Inte jag i alla fall!

   

  Blogger deep|ed skrev... (31 januari, 2006 08:27) : 

  Självklart hade det varit annorlunda om det varit musikstjärna eller idrottsstjärna - mig veterligen har ingen av dem blivit förtroendevald till sina poster.

   

  Anonymous simon j skrev... (31 januari, 2006 09:26) : 

  ;-) Jag trodde hon var idrottsstjärna? Var det inte på landslagsmeriterna i rugby hon fick jobbet? ;-)

   

  Anonymous Anonym skrev... (31 januari, 2006 09:38) : 

  Håller fullkommligt med de som tycker att denna typ av incidenter är tämligen irrelevanta. Det bedrövliga är att denna typ av misstag har blivit viktigare än vad personer faktiskt uträttar.

  Jag kan inte förstå varför man är så gott som helt ointresserad av huruvida folk gör ett bra eller dåligt jobb medan det blir fullkomlig panik om någon är full på krogen, klipper sina kvitton, går på porrklubb etc.

  Misstag som alla gör är inte tecken på samhällets förfall. Det är mänskligt. Att avskeda folk på grund av misstag är ett resursslöseri om de i övrigt gör ett bra jobb.

  Som konstaterats förut: i Sverige är det omöjligt att få sparken för att man är inkompetent. Köper man däremot en Toblerone på tjänstekortet är man borta på några dagar. Är man helt inkompetent ambassadör i Bangkok eller värdelös utrikesminister, sitter man helt säkert.

  Vad händer med en demokrati om man överlåter till ett gäng galna journalister och rikstyckare den faktiska makten över tillsättningar och avsättningar?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (31 januari, 2006 09:44) : 

  deep|ed: På vilket sätt är det relevant för sanningen om vad som egentligen hände på Crazy Horse att Anna Sjödin är förtroendevald?

   

  Anonymous Jan i Malmö skrev... (31 januari, 2006 10:32) : 

  Det vet väl alla att det efter möten och konferebser i olika ungdomsförbund festas, och festas rejält med fylla. Även, och fram för allt, SSU är känt för orgier i sprit, t ex i Umeå där Sjödin kommer ifrån, denna idrottskvinna och föredömme.
  Nä fyn fan!!!

  Jan i Malmö

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (31 januari, 2006 11:39) : 

  Jan: Genom åren har jag lärt mig att vara väldigt skeptisk till sådant som "alla vet". Inte minst eftersom jag själv varit aktiv i SSU och vet att policyn om alkoholfri verksamhet efterlevs noga. Däremot har självklart vuxna människor, även om de råkar vara SSU:are, rätt att gå ut på krogen med sina vänner. Och det är inget brott att bli full.

   

  Anonymous Anonym skrev... (31 januari, 2006 12:16) : 

  Ett gammalt knep för att ta reda på vad folk går för är att supa tillsammans och se vad de tar sig för när inte alla hämningar är under full kontroll.

  Jag är mycket nyfiken på vad folk som aspirerar till att bli våra ledare kan ta sig för när de blir stressade så rapportera på bara.

   

  Anonymous Mickey J Barczyk skrev... (31 januari, 2006 12:19) : 

  Bara valet namnet på klubben säger en del: CRAZY horse...
  SSU-politikerna blev ju lite crazy :)

   

  Anonymous Eva skrev... (31 januari, 2006 12:25) : 

  Jan i Malmö, jag är väldigt aktiv i SSU (har varit i fler år) och har aldrig varit med om att det drucikts en droppe på något arrangemang. Inte för att alla är nykterister, utan därför att vi har en solidaritetstanke med på våra arrangemang och i våra stadgar.

  Däremot har jag, dessvärre, varit på fester med andra ungdomsförbund, där nyvärvade femtonåringar bjudits på både champagne och hembränt (lite beroende på förbund det där - say no more)

   

  Blogger Alexander skrev... (31 januari, 2006 13:53) : 

  Jonas Morian > Kan de varit lite alkohol inblandat i den underbara idén att ringa skvallerpressen? En annan bra regel inom alkoholhantering är att "håll käften" annars så kommer man få sitta med skammen dagen efter.

  eva: Nä, SSU dricker aldrig medans andra förbund super sina medlemmar fulla... Sääkert, jag tror att alla förbund har ett par fester på nacken. Själv har jag varit på MUFs, SSUs, CUFs samt UVs fester under mina gymnasieår. Packad var jag nog på alla..

   

  Anonymous KAS skrev... (31 januari, 2006 15:30) : 

  Det finns en Annat sätt att se på Anna nämligen AT-läkarens sätt och med läkarögon.

  At-läkaren Babak Jemai berättar
  "Då slog jag mot hennes arm minst fyra gånger hårt med järnbatongen, men hon reagerade inte. Det var som om hon inte kände någonting.
  Jag siktade mot armen men kan ha råkat träffa hennes ansikte."

  Frågan är om inte AT-läkaren bryter mot innebörden i både paragraf 13 och 16 i läkarförbundets etiska regler.

  Att slå en berusad kvinna som han själv beskriver: först slå ett "hårt slag" mot armen på den berusade kvinnan och konstatera att hon inte reagerar för att genast göra om det hela en gång till och en gång till och sedan minst en gång till och som han säger att han kanske råkade träffa i ansiktet minst en av gångerna. Att slå en berusad kvinna på detta sätt kallar i alla fall jag för en "grym och omänskliga handling" att sedan gå ut i en tidning och berätta om detta utan att visa minsta ånger är enligt min mening ett "olämpligt sätt fästa uppmärksamhet på sin person och läkargärning".


  KAS

   

  Anonymous Dennis skrev... (31 januari, 2006 16:16) : 

  KAS:

  Han var ju inte där i egenskap av läkare, och även om det står "skall ständigt låta sig ledas av följande regler" så är det väl rimligtvis så att det gäller i yrkesutövningen. Sedan kan man ju fundera om det han gjorde ska jämställas med dödsstraff och tortyr som nämns i punkt 13.

   

  Anonymous Anonym skrev... (31 januari, 2006 16:30) : 

  Den dag en politiker kan sluta ljuga bara för att rädda sitt skinn och lugnt konstatera, "jag gjorde fel, jag ångrar det", kanske jag skulle kunna få lite förtroende för denne och faktiskt tycka synd om denne också. Tyvärr förstår inte politiker det. Osmidigt hanterat av SSU. Det är helt OK att vara full och det är i mina ögon helt OK att säga att man var det också. Länge leve ärlighet...

   

  Anonymous KAS skrev... (31 januari, 2006 16:41) : 

  Bäste Dennis jag citerade biten "grym och omänskliga handling" ur paragrafen inte den del som du drog upp.

  Det är min övertygelse att man inte hänger av sig läkaretiken med ytterkläder i krogens garderob. Men det är klar jag kanske är själv om den uppfattningen.

  KAS

   

  Anonymous Dennis skrev... (31 januari, 2006 17:08) : 

  KAS:

  "Läkaren får aldrig på något sätt medverka vid dödsstraff, tortyr eller andra grymma och omänskliga handlingar."

  Ja, du tog citatet ur sitt sammanhang. Det är möjligt att man inte "hänger av sig läkaretiken", men det är ju ingen självklarhet att alla delar av den ska gälla i alla sammanhang. Punkt 6 om diskriminering gäller i yrkesutövandet, men det blir knappast bindande i privatlivet.

   

  Blogger Johan Ingerö skrev... (31 januari, 2006 17:33) : 

  SSU gjorde ett par PR-mässiga dundertabbar.

  För det första, som du påpekar, så har de skadat sitt case genom att hävda sin nbykterhet på+ den tiden och platsen.

  För det andra var Skeppströms kommentar om att "ta upp saken med Bodström" en av de dummaste kommentarer någon pressek kläckt ur sig på senare tid.

  Att sedan anlita Silbersky och låta SSU stå för notan är verkligt godis för kvällspressen, och därmed en mardröm för SSU.

  Med tanke på hur många PR-konsulter som skolats inom SSU-leden så är det mycket märkligt att man hanterat sina senare skandaler så klantigt.

   

  Blogger deep|ed skrev... (31 januari, 2006 17:43) : 

  Jag såg inte din jämförelse med rock- eller idrottsstjärnor relevant heller.

   

  Blogger deep|ed skrev... (31 januari, 2006 17:44) : 

  Johan. Exakt min tanke. Varför i helvete misslyckas de så katastrofalt? Är det några som varit riktigt bra på att hantera diverse skandaler så är det SSU. Förr.

   

  Anonymous Patrick skrev... (31 januari, 2006 17:44) : 

  Kas, du menar alltså att läkare är förbjudna att arbeta extra som ordningsvakter?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (31 januari, 2006 18:21) : 

  Johan: Du har rätt, jag missade faktiskt dundergrodan om att "ta upp det här med Bodström". Jag faktiskt hoppas att Skeppström var full när han sa så, några andra ursäkter finns faktiskt inte.

  Deep|ed: Okej, vi lär nog inte bli överens om det här.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (31 januari, 2006 18:23) : 

  Däremot är det nog skattebetalarna och inte SSU (eller, ja, möjligen indirekt då...) som betalar för Silbersky - han är enligt Aftonbladet Anna Sjödins offentlige försvarare.

   

  Anonymous Anonym skrev... (31 januari, 2006 22:13) : 

  Skeppström kunde dessutom ha väntat i 10 minter med att ringa pressen. Då hade vi kanske sluppit bilderna med Anna sittandes i piketen.

   

  Anonymous Anonym skrev... (31 januari, 2006 22:35) : 

  Endera är de fortfarande lite bakrusiga. Inget att skämmas över efter en sådan rotblöta.

  Eller så blåste kamrat Skeppström rejält med varmluft när han från sin mycket höga häst sade att: "Det har hela tiden varit vår ambition att det här ska genomsyras av öppenhet."
  (källa: http://www.resume.se/artikel-art_id=13610.html)


  Pfft...

   

  Anonymous Anonym skrev... (31 januari, 2006 22:50) : 

  Aldrig bra att puckla på och käfta med samhällets renhållare. Poliser och ordningsvakter är skyddade med hård lagstiftning. Missfirmelse och puckla på kan ge 4 års fängelse. Hoppas hon får tre månader och får gå till alkoholläkare för leverprov i 5 år. Vanligt för vanliga knegare som åker dit för enbart fylla.

   

  Anonymous Peter Karlberg skrev... (31 januari, 2006 23:02) : 

  anonymus skrev: Misstag som alla gör är inte tecken på samhällets förfall. Det är mänskligt. Att avskeda folk på grund av misstag är ett resursslöseri om de i övrigt gör ett bra jobb.

  Klokt sagt. Förutsätter väl dock att man erkänner sina misstag. Tyvärr är det väl så att för många är det svårt inte minst som det i sig kan leda till negativa konsekvenser. JK framförde väl nyligen förslag om att poliser skulle kunna göra fel, erkänna och slippa sanktioner. Detsamma gäller ju t.ex. ordningsvakter. Gör man fel i sin myndighetsutövning är utrymmmet faktiskt litet för att erkänna misstagen. Det leder också till kollegialt skyddande.

  Detsamma gäller ju också politiker vars roll bygger på att de åtnjuter förtroende från de som valt densamma samt framstår som förtroendeingivande i allmänhetens ögon.

  Vet för övrigt inget om huruvuda det sups inom SSU nu för tiden. Finns ju ingen anledning att betvivla att man faktiskt upprätthåller den alkoholfria policy man har (någon sådan hade man nog inte när jag var med på 60-talet). Däremot har jag lite svårt med den dubbelmoral som man i så fall tillämpar, solidariteten sträcker sig tydligen inte längre än under mötena - direkt efter är det tydligen helt ok att berusa sig.

   

  Anonymous Boulderdash skrev... (01 februari, 2006 09:34) : 

  Jonas: Varför skulle det vara en ursäkt att Skeppström var full? Jag är verkligen så innerligt trött på att folk ska kunna komma undan med i andra sammanhang helt bisarra saker för att de råkade vara onyktra. Han gjorde bort sig, punkt.,

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (01 februari, 2006 09:40) : 

  Boulderdash: Jag menade egentligen inte att fylla ursäktar korkat beteende. Däremot betraktade jag tillkallande av fotografer i det läget som ganska dumt, och den enda förklaringen (bättre ord?) torde vara nedsatt omdöme pga fylla.

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 februari, 2006 10:59) : 

  Säger vakten att man är för full, då är man för full. Det är inte upp till en själv att bedömma. Min erfarenhet är att ber man om jackan och går ut så händer inget. Då kan man till och med få ett, välkommen tillbaka en annan kväll. Tjafsar man så blir man utslängd, då får man blåmärken på armar. Ramlar man på vägen får man skrapsår i ansiktet. För att polisen ska tillkallas måste man verkligen vara aggressiv.

   

  Anonymous Petter Partimedlem (S) skrev... (01 februari, 2006 14:00) : 

  Crazy Horse är känt som en av Stockholms lugnaste nattklubbar. Profilen är helt klart åt det "sunkigare" hållet, lite av en turistfälla när alla andra ställen är fulla och det enda man egentligen bryr sig om är att "gå på krogen vid Stureplan".

  Mi erfarenhet av vakterna på Crazy Horse är att de är väldigt "icke-konfrontativa" och ogärna slänger ut folk som inte ställer till problem, men jag brukar hålla mig rätt lugn när jag är packad, så det är en subjektiv uppfattning.

  Oavsett hur fulla SSU-gänget var inne på Crazy, så börjar egentligen problemen när de ska gå därifrån. Lögner, bossiga kommentarer och allmänt förakt för barpersonal, vakter och allmänhet. Finns det någon som på allvar tror att en praktiserande läkare skulle ta upp batongen och slå fyra slag mot en tjej som beter sig som Anna Sjödin säger att hon gjorde? Mot en tjej? På en offentlig plats? En intelligent, nykter, människa agerar inte så, det är därför inte trovärdigt när Anna med vänner beskriver händelseförloppet.

  Flera omfattande undersökningar har visat att förhållandet mellan hur full man är och ens egen förmåga att bedöma berusningsgraden är mycket liten, det är i princip omöjligt att själv fastställa "hur full man är".

  Avslutningsvis, barpersonal, flera externa vittnen och Polisen lämnar alla uppgifter som stämmer i hög grad överens med det som Babak Jemai lämnar. Varför är det då ett sådant problem att acceptera det som hänt?

  Anna Sjödin bör avgår, lögner och ev. rasistiska tillmälen hör INTE hemma i SSU eller den Socialdemokratiska rörelsen! Skeppströms uttalanden tyder också på en mycket dålig attityd gentemot sina medmänniskor och förakt för personalen på Crazy, i hans uttalanden direkt efter det inträffade finns inte ens en antydan till kompromissvilja, solidaritet med personalen på Crazys eller andra saker som åtminstånde jag efterfrågar hos en innehavare av en så viktig person inom förbundet.

  Sjödin + Skeppström, stig ner och låt lämpligare förmågor ta över era poster!

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 februari, 2006 16:29) : 

  Leif Silbersky försvarar plötsligt inte Anna Sjödin utan något större, nämligen rätten för tjejer och killar att gå på krogen utan att bli misshandlade.

  Stå på dig Anna!

  //Cina

   

  Anonymous Jan Kivisaar skrev... (01 februari, 2006 21:51) : 

  Angående kommentaren ovan av "Cina" så kan jag meddela att den är identisk med den jag fick i min blogg. Se själv här.

  Till yttermera visso gjorde "Cina" sin kommentar från ip-adressen 62.95.69.218, vilket är en server på regeringskansliet..!

  Bara FYI, alltså. :)

   

  Anonymous Trelleborgare skrev... (03 februari, 2006 11:28) : 

  Kolla in Lindströms underbara teckning där GP läxar upp sin SSU-ordförande. www.bonton.se

   

  SSU och mediehanteringen'">kommentera