Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, februari 05, 2006

  Vilka bloggare spelar roll?

  Fredrik Wass (bisonblog) uppmärksammade häromdagen tidskriften DSM:s lista över "landets viktigaste opinionsbildare". Det är intressant att notera att ytterst få bloggare fanns med på listan, åtminstone inte i egenskap av bloggare; såväl Margot Wallström som Johan Norberg får väl sägas ha andra mediala och politiska arenor till sitt förfogande. Bisonblog undrar vilka bloggar som kan sägas ha en opinionsbildande ställning. Och det är ju, precis som han konstaterar, en mycket svår fråga att besvara då det ändras dag för dag. Pseudokändisar som Martin Melin kan få tillfällig medial uppmärksamhet, och därmed ett visst inflytande över opinionsbildningen, för sitt bloggande - men vilka, om några, är det som verkligen kan påverka den politiska agendan?

  Bisonblog påminner om att Observer, Sveriges största mediebevakningsföretag, bevakar 1 800 källor på Internet, 1 200 tryckta medier, 200 radio- och tv-kanaler, nyhetsbyråer, databaser etc. Av de 80 bloggar (se lista här) som Observer anser att deras kunder kan ha nytta av att bevaka finns det flera som lagt ned, flyttat på sig eller väldigt drastiskt minskat antal inlägg gjorda per månad. Saknas på listan gör bland annat Ali Esbati, "Libertarian in Room 101", Linda Skugge, Motallians och många andra. Något som får en att undra hur ofta Observer uppdaterar sin bevakningslista över den snabbföränderliga bloggosfären.


  Kommentarer om "Vilka bloggare spelar roll?"

   

  Anonymous ab skrev... (05 februari, 2006 11:59) : 

  Det är oerhört svårt att mäta vad inflytande är. Är det att ses eller läsas lite slarvigt av tusen människor eller betyda en allvarlig eftertanke för tio? Dessutom är ju ingenting statiskt, en bloggare som jag gled förbi lite halvroad igår kan plötsligt säga något som skakar om mig idag.

  Det är likadant med TV-program - vilket är störst, det som ses rutinmässigt av tre miljoner eller det som följs med ögonen på skaft av två hundra tusen?

   

  Blogger Lidbom skrev... (07 februari, 2006 16:00) : 

  Fast vadå, Linda Skugge är väl en aktiv blogg?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 februari, 2006 21:56) : 

  Skugges? Jo, jag påstod väl inget annat?

   

  Blogger Lidbom skrev... (07 februari, 2006 23:48) : 

  Ja det gjorde du. Det står ju där klart och tydligt.

  Jag fattar inte. Jag måste fått hjärnsläpp.

   

  Vilka bloggare spelar roll?'">kommentera