Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, april 06, 2006

  Amatör-tv i demokratins tjänst

  Öppna Kanalen måste vara tv-mediets motsvarighet till anslagstavlorna för föreningsmeddelanden* som blir alltmer sällsynta. I bägge dessa medier hittar man de mest fantastiska små föreningar och eldsjälar som vill informera om sin verksamhet och hjärtefrågor. Ofta rent otroligt taffligt, men också rörande i sin entusiasm.

  Bakom Öppna Kanalen i Stockholm står så vitt skilda föreningar som Centrumkyrkan i Sundbyberg, Folkets rörelse för demokrati i Eritrea, Miljöpartiet i Stockholm, Prostatabröderna, Schackklubben Akrobaten, Svenska Banka-Kongo Föreningen, Sveriges Kvinnolobby, Tekniska Museets radio- och tv-förening, samt etiopiska Yewongel Church. Man bedriver så kallad public access-television och sänder sedan 1993 kostnadsfritt i kabelnäten till 340 000 hushåll i Stockholm, samt Nacka, Haninge, Huddinge, Tyresö, Salem, Solna och Lidingö.

  På kanalens webbplats sägs att man inte styrs av reglerna i avtalet mellan staten och Sveriges Television eller de kommersiella villkor som privatägd tv verkar inom. Det är således, som man skriver, "högt i tak" - men till vissa yttre gränser, som fastslås i Yttrandefrihetsgrundlagen. Villkoren i övrigt sätts av Radio- och tv-lagen.

  Ofta är programen hysteriskt, men sannolikt oavsiktligt, roliga. Absurda kameravinklar, direktsända predikningar på obegripliga språk, musikvideos som hämtade från roliga timmen i särskolan, och dramatiska rapporter från rafflande schackturneringar. Okej, jag inser att jag inte direkt tillhör målgruppen för de flesta av dessa program. Men jag blir allt som oftast helt fängslad framför tv:n när jag råkat zappa fram till Öppna Kanalens sändningar. Rekommenderas varmt!

  *) Föreningsmeddelandetavlor har funnits under lång tid i Stockholm. Avsikten med dessa var att närbelägna föreningar skulle kunna sätta upp anslag om sin verksamhet. Tidigare låg tillsynsansvaret hos de lokala föreningsråden i samarbete med Parkförvaltningen och senare Fritidsförvaltningen. De lokala föreningsråden har numera upphört med sin verksamhet och hela ansvaret för tavlorna gick över till stadsdelsnämnderna 1997. Sedan dess har antalet tavlor påtagligt minska i antal, men kan fortfarande ses i närheten av tunnelbanestationer och busshållplatser.


  Kommentarer om "Amatör-tv i demokratins tjänst"

   

  Blogger Gudmundson skrev... (06 april, 2006 13:42) : 

  Utan att vara ironisk: schackmagasinet Med i Schack såg jag igår kväll för första gången - och jag blev otroligt imponerad och rentav lycklig. Och jag är inte ett dugg intresserad av schack.

  Tidigare har jag som du roats av taffligheten i Öppna kanalen - Åke Askensten har varit favoriten i programmet Presens-TV - men jag tror att det nu finns en generation människor som är uppfödda med tv-mediet och som kan kommunicera i det på ett självklart sätt, vilket gör att man kan förvänta sig uppåtstigande kvalitet i Öppna kanalen.

  Kanske var det Filip och Fredrik som bröt isen för några år sedan, med sin smarta innerstadstalkshow, och gjorde det möjligt med lite visioner och nördighet i den där föreningen.

  I vilket fall är schackprogrammet lysande. Och det är rörande att det tycks produceras av en enda familj vars alla medlemmar delar passionen för schack.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 april, 2006 13:47) : 

  Helt sant, Filip och Fredriks bisarra program glömde jag bort. De var minst lika banbrytande som ZTV:s anarko-tv var i sin barndom. Och ja, de unga programledartjejerna i Med i Schack är synnerligen profsiga - de lär ha en framtid inom televisionen om de vill.

   

  Anonymous Dennis skrev... (06 april, 2006 14:29) : 

  Mitt i Schack, med trevlig hemsida.

   

  Amatör-tv i demokratins tjänst'">kommentera