Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, april 04, 2006

  Radikal idédag på lördag

  På lördag den 8 april arrangerar Arenagruppen i samarbete med bland andra ABF Norra Storstockholm, Socialdemokraterna i Sundbyberg samt Vänsterpartiet i Sundbyberg Radikal idédag på Kulturcentrum i Hallonbergen. Årets tema är Verklighetsbilden och demokratin - om makt, media och påverkan. Jag har tänkt att delta, men ställer mig lite frågande till varför man nödvändigtvis måste ha med "usual suspects" som Maria-Pia Boëthius och Björn Elmbrant på den här typen av arrangemang?

  På programsajten radikalidedag.se sägs att "Media styr och påverkar dagens samhällsdebatt på ett sätt som aldrig tidigare", samt att ett "fåtal journalister på stora tidningar bestämmer vilka frågor som ska diskuteras och debatteras". Själv tycker jag att detta låter som en minst sagt förenklad verklighetsbeskrivning, men okej; jag köper att mediedramaturgin påverkar det demokratiska samhället i hög grad - och att mediefrågor därför borde diskuteras mer.

  Frågan är vilka krav det är rimligt att ställa på journalister och deras yrkesroll. Är det verkligen så att det är journalister och medier som formar samhällsutvecklingen, eller speglar de i själva verket en utveckling som de själva påverkas av? Det ska bli intressant att få höra lite olika röster om detta på lördag. Men, som sagt, deltagarlistan får mig att fundera över i vilken utsträckning det verkligen kommer att sägas något nytt.

  Arrangemanget hålls i vilket fall som helst alltså den 8 april kl.12.00-17.00 på Kulturcentrum, T-Hallonbergen. Programmet ser ut som följer:
  12.30 - 13.00 Muhammedkarikatyrerna - duell
  Mariam Sherifay (s-riksdagsledamot och muslim) mot Nima Daryamadj (frilansjournalist och krönikör för Stockholm City). Debatten leds av Soledad Piñero Misa, konsult och tidigare Generalsekreterare LSU.

  13.00 - 13.45 Yttrandefrihetens gränser i en globaliserad värld
  David Thurfjell (religionshistoriker och islamolog vid Södertörns högskola), Henrik Berggren (ledarskribent, DN) och Silakhdar Krikeb (kommittén mot Islamofobi). Även dena debatt leds av Soledad Piñero Misa.

  14.15 – 14.45 Ljuger ekonomijournalisterna?
  Björn Elmbrant (journalist på Sveriges Radio, författare av ett tiotal böcker, bland dem Dansen kring Guldkalven och Så föll den svenska modellen).

  15.00 – 15.30 Kvinnor, makten, våldet och media
  Maria-Pia Boëthius (journalist, feministisk debattör och författare av ett flertal böcker, bland dem APM: antipatriarkalt manifest och Mediernas svarta bok).

  15.45 - 16.30 Kändispolitik eller äkta engagemang?
  Parasto Ghaderi och Petter Nilsson från SVT:s Toppkandidaterna diskuterar politiskt engagemang.

  16.30 - 17.00 Avslutande mingel


  Kommentarer om "Radikal idédag på lördag"

   

  Anonymous Dennis skrev... (04 april, 2006 10:44) : 

  "fåtal journalister på stora tidningar bestämmer vilka frågor som ska diskuteras och debatteras"

  Borde inte just den radikala idédagen vederlägga det påståendet ganska så våldsamt? Uppenbarligen går det föra en debatt utan att tidningsjournalister bestämt det.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 april, 2006 10:45) : 

  Touché...

   

  Blogger Ola D Svedin skrev... (04 april, 2006 18:24) : 

  Ruggigt spännande när den gamla vänsterräven Elmbrant helt utan motsägelser får dissa ekonomijournalister... Hur fruktbart är det egentligen? Bara en massa gråt över aktiemarknaden och det gamla vanliga spyorna.

  Få dit Johan Schuck, Gunnar Örn eller ngn ung lirare från N24...

  Det är i stort sett bara när folk får möta kritiska argument, utan att "jaga" röster som partipolitiker, som riktigt intressanta debatter och insikter kommer till.

   

  Blogger vänstern och friheten skrev... (04 april, 2006 18:49) : 

  Utan Elmbrant och Maria-Pia skulle jag aldrig övervägt att gå dit. Utan dem skulle det blivit helt jävla ointressant. Nu kan man överväga men avstår nog ändå då du angav en ton som är helt avskräckande för alla som vill att ALLA SKA VARA MED....

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 april, 2006 21:12) : 

  Ola, instämmer att det hade blivit betydligt mer intressant om Elmbrant fått diskutera ekonomijournalistik med exempelvis Pontus Schultz.

  "Vänstern och friheten", jag förstår inte; vad är det för "ton" du syftar på?

   

  Blogger vänstern och friheten skrev... (05 april, 2006 18:46) : 

  Tonen är helt enkelt den där intoleranta och exkluderande. Som barn på dagis som inte ännu lärt sig att hålla inne med kommentarer typ "Vad synd att Pelle ska vara med och leka"...

  Nu är väl inte "Pelle" dvs. Elmbrant och Maria-Pia så känsliga förstås.
  Ingen kan ju hjälpa att man önskar folk åt fanders...men kanske sättet man säger det på. Nu misstänker jag att du inte vill slippa personerna på mötet utan den mediekritik de bägge representarar. Utan den sortens kritik blir det rätt ointressant, enligt min mening...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (05 april, 2006 18:54) : 

  ...och enligt min mening så är just den kritik dessa båda väletablerade debattörer kommer med ganska tjatig. Jag skrev "usual suspects", därför att Arenagruppen gör det lite väl lätt för sig genom att ta med dem två. Det hade blivit mer givande om de åtminstone fått någon att diskutera med, i stället för att låta dem hålla låda ensammma. Så tycker jag. Vilket inte har så mycket med mitt partis åsikter att göra.

   

  Radikal idédag på lördag'">kommentera