Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, april 27, 2006

  Att skjuta mygg med kulspruta

  Håkan Jacobson hann före mig med att kommentera de båda socialdemokratiska riksdagsledamöterna Håkan Juholt och Arne Kjörnsbergs debattartikel i SvD i dag, där de går till hårt angrepp mot Svenskt Näringsliv, Timbro med flera. Utgångspunkten för Juholts och Kjörnsbergs kritik är att Svenskt Näringslivs stöd till tankesmedjor, forskningsinstitut och insamlingsstiftelser är mer hemlighetsfullt och skadligt än LO:s dito till socialdemokratin.

  Problemet är att de i sin iver att misstänkliggöra de grupper de räknar upp, målar så breda penseldrag att relevanta fakta döljs. Till exempel så sägs det att det "vore klädsamt om alla de borgerliga ungdomspolitiker som utbildats vid den så kallade Stureakademin vågade träda fram". Som Jacobson påpekar så är Stureakademins verksamhet inte särskilt hemlig. Faktum är att den socialdemokratiske bloggaren och AiP-skribenten Eric Sundström öppet berättat om att han föreläst där.

  Att klumpa ihop MUF-ordföranden Johan Forssell och CUF-kollegan Fredric Federley som Timbrosfärens "underavdelningar" och "nyliberala bloggare" känns inte direkt heller som någon vidare träffsäker kritik. Liknelsen med att skjuta mygg med kulspruta ligger nära till hands.

  Därmed inte sagt att det inte kan ligga något i Juholts och Kjörnsbergs kritik. Att Svenskt Näringsliv, bland annat genom stiftelsen Fritt Näringsliv, satsar stora resurser på politisk opinionsbildning är ingen hemlighet. Det har de all rätt att göra, och är inte heller skyldiga att i detalj redovisa hur mycket pengar det handlar om eller vart pengarna går. I de eventuella fall där riksdagspartier får ekonomiskt bidrag från privatpersoner, stiftelser, företag eller organisationer så hamnar saken däremot i ett annat läge. Därför borde vi ha en lagstiftning om obligatorisk öppen redovisning av partiernas ekonomi, för att komma bort från diskussioner och misstankar om mutor och annan otillbörlig påverkan.


  Kommentarer om "Att skjuta mygg med kulspruta"

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 april, 2006 09:56) : 

  Apropos Eric Sundström så kommenterade han sina intryck av Stureakademin med bl.a. följande:

  "We social democrats should have more of these activities, as a matter of fact I cannot understand why we don’t have more of academies, workshops about how to write editorials, and more/bigger thinks-tanks where young people can develop their people thinking. In the long run, we might be losing the battle of ideas, although we have both resources and the best ideas."

  http://ericsundstrom.blogspot.com/2006/03/fun-and-respectful-visit-at-timbro.html

  Hälsar
  daniel

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (27 april, 2006 10:33) : 

  Eric är en klok karl. Jag kan bara instämma till hundra procent.

   

  Blogger Erik Svansbo skrev... (27 april, 2006 11:22) : 

  bra inlägg!

   

  Blogger jb skrev... (27 april, 2006 12:17) : 

  Herregud, det finns mängder av tankesmedjor, bildningsförlag, och annat i Sverige. De som Stureakademin utbildar är nödvändigtvis inte partipolitiskt aktiva.

  Det ska även påpekas att Svenskt Näringsliv faktiskt är en politiskt obunden organisation. Visst finns det ett inslag av borgliga idéer men vad de lobbar för - och vad som är irrelevant beträffande partifärg - är ett fritt näringsliv och ett gott företagsklimat.

  Hur detta går detta att jämföra med LO - som faktiskt uppmanar sina medlemmar att rösta på s – är för mig obegripligt.

  Hörde för övrigt att Federley har problem med att finansiera sin personvalskampanj, undrar hur väl den omständigheten går ihop med Håkan Juholt och Arne Kjörnsbergs bild av honom som välbetald företagsbroiler.

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 april, 2006 19:20) : 

  Jag tycker att den lösning du föreslår är komplicerad. Inlägget i SvD syftar såklart till att likställa LO och SN trots att SN inte ger ett öre till ngt borgerligt parti. De uppfattningar som SN driver omfattas förvisso av en del inom (s) men jag tror LO skulle kräva att SN redovisade varje slant man spenderar om deras partibidrag skulle granskas offentligt.

   

  Anonymous Björn skrev... (29 april, 2006 17:04) : 

  Jag har alltid haft lite problem med jämförelsen mellan SN och LO. Det kanske beror på att jag är hopplöst partibunden. Likheten ligger bara på ytan eftersom både SN och LO är en förening som har andra organisationer som medlemmar.

  Men där faller ju likheterna. I fallet med LO så har den föreningen stadgar som stipulerar att föreningen ska verka för en politisk inriktning, medan den andra inte har någon sådan stadgestipulation.

  I fallet med LO så består LOs medlemsföreningar av röstberättigade medlemmar, medan så inte är fallet med SN. SNs medlemmar är ju juridiska personer som inte har rösträtt. Det skulle liksom inte funka särskilt väl om SN uppmanade sina medlemmar att rösta borgerligt.

  Det kan ju tyckas vara en ytlig invändning med tanke på att båda organisationerna satsar pengar på att politiken ska utformas på ett visst sätt, men i praktiken har ju de två organisationernas struktur allt att säga om vilken politisk makt de i teorin kan ha.

  Ett företag som är medlem i en förening ansluten till SN kan ju inte uppmana sina medarbetare att rösta på något borgerligt parti, och det skulle bli ramaskri om ett företag gick ut med en sådan uppmaning. Därmed kan inte föreningen som medlemsföretaget ingår i inte heller gå ut med en sådan uppmaning, därför att det inte skulle funka.

  Hur det funkar i LO ser vi ju varje gång vi åker tunnelbana här i Stockholm.

   

  Att skjuta mygg med kulspruta'">kommentera