Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, april 26, 2006

  Bloggande statsråd

  [UPPDATERAD] Okej, nu är jag lite kluven.

  Det socialdemokratiska partiet har startat en slags gruppblogg där prominenta partiföreträdare (hittills bland andra arbetslivsminister Hans Karlsson, riksdagskandidat Maryam Yazdanfar, ungdomsminister Lena Hallengren och justitieminister Thomas Bodström) skriver personliga kommentarer om sina förehavanden och om politiken. Detta är förstås väldigt positivt. Man har också kommentarsmöjligheter, vilket läsarna förstås redan börjat utnyttja. Jag undrar bara i vilken utsträckning de bloggande ministrarna kommer att hinna läsa och besvara kommentarer...

  Jag är också väldigt skeptisk till den ganska fula plattform - BlogSoft - man har valt. Varför inte inhysa bloggen på partiets webbplats? Vill socialdemokraterna verkligen göra reklam för boken The Weblog Handbook: Practical Advice on Creating and Maintaining Your Blog, som via en annons på bloggen säljs på Amazon?

  * * *

  Maryam Yazdanfar har för övrigt också en egen, alldeles utmärkt blogg! Missa henne inte på Aktuellt i kväll, när hon pratar om bloggens betydelse för personvalskampanjer i valrörelsen. Inslaget verkade inte sändas i går.

  * * *

  Jag ser nu att Bengt Båvegård på Frihetens vingar också observerat hur märkligt amatörmässig den socialdemokratiska bloggen ser ut, och visar hur lätt den kan förfalskas.


  Kommentarer om "Bloggande statsråd"

   

  Blogger deep|ed skrev... (26 april, 2006 18:13) : 

  Det är ju samma plattform som Aftonbladet använt sig av. Antar att Roland har en del kontakter på Sveavägen...

   

  Anonymous Peter Karlberg skrev... (26 april, 2006 22:09) : 

  Att diskutera vilken plattform de använder är väl ändå att att göra bisak till huvudsak (är lite irriterad på den punkten då jag bevistade ett medlemsmöte i Partiet ikväll där vissa var upprörda över att man ville fortsätta att diskutera om Konsthallen skall heta just så eller ev. något annat - om detta röstade vi!).

  Intressantare fråga är denna om gruppbloggandet. För mig är bloggen som form lämplig för att uttrycka just enskildas åsikter. Blir liksom rörigt när många bloggar på samma ställe.

  En annan intressant fråga är bloggen som "officiell" kanal vilket ju Valbloggen får anses vara. Bloggen är ju ett medium för diskussion snarare än propaganda. Klarar man av att avsätta tid för att faktiskt ta diskussionerna?

   

  Anonymous KAS skrev... (27 april, 2006 03:10) : 

  Nej Bodström tar inte de viktiga frågorna utan enbart frågor typ "använd den tröjan" släpps fram.

  Bodström skriver i bloggen att den viktigaste frågan som skall behandlas handlar om sexköp.

  Att EU lägger ett förslag om att ändra straffskalan för piratkopiering under hans besök nämner han inte i bloggen.

  Fråga som ej släpps igenom
  Kommar Sverige att stödja förslagen i EU att brott mot upphovsrättslagen skall ge mer än fyra års fängelse?
  Om så sker kan i stort sett alla Svenska hem komma att kunna buggas.


  ej framsläppt frågeställning


  Bloggaren KAS

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (27 april, 2006 10:31) : 

  Peter, nej - givetvis är inte plattformsvalet huvudsak. Men som Bengt Båvegård på Frihetens vingar påpekar så ser den socialdemokratiska bloggen märkligt amatörmässig ut - och kan mycket lätt förfalskas.

   

  Anonymous Bengt skrev... (27 april, 2006 18:39) : 

  Jonas: Det var hos Peter jag först fann på den och jag var helt övertygad att det var ett falsarium som vi sett tidigare. Folk som utgetts sig för att vara Göran Persson eller liknande.

  Jag hann tyvärr inte kolla upp det ordentligt och missade att det verkligen var en äkta blogg.

  Enda anledningen till att använda ett enkel tjänst som webblogg.se och en vanlig mall är som jag ser det att försöka på det sättet skapa uppmärksamhet och debatt om just den bloggen.

  Det enda de skapar är en debatt till hur taffliga deras PR-folk är.

  Peter: Du tar upp en riktigt intressant fråga för vilka tror på allvar att Tomas Bodström eller någon av de andra riksdagsdelegaterna kommer att ta sig tid att föra en dialog på bloggen? Jag undrar då vad kommentarerna för respektive inlägg fyller för funktion? Givetvis kommer besökarna diskutera sinsemellan, men det kommer inte minska politikerföraktet om man inte ger svar på läsarnas frågor...

   

  Anonymous simon j skrev... (27 april, 2006 18:48) : 

  Vad man också kan använda en blogg till - och det skulle jag nog göra om jag var politiker - är att väcka frågor för att sedan se hur debatten utvecklar sig och argumenten går. Plocka guldkorn från de egna leden och utveckla skydd mot giftpilar från motståndarna, typ.

   

  Anonymous Peter Karlberg skrev... (27 april, 2006 19:51) : 

  KAS pekar ju på ett reellt problem som uppatår om man inte släpper fram - rimligt relevanta - kommentarer.Bloggar man så bloggar man. Då måste man ha avsatt tid för det (vilket de lite amatöristiska ansvariga kanske inte ordnat) men också vara förberedd på att ta debatter i frågor som man inte själv styr över.

  Risk att detta inte är ett helt genomtänkt projekt. Att politiker som har tunga uppdrag ger sig ut i debatten via blogg är positivt men då måste de köpa konceptet.

   

  Anonymous KAS skrev... (27 april, 2006 19:57) : 

  Peter andra gången släppte dom fram frågeställningen så nu väntar vi ju bara på Bodströms svar på frågeställningen.

  Bloggaren KAS

   

  Anonymous dibbuk.se skrev... (29 april, 2006 01:04) : 

  OK, jag lär inte bli en stammis där, men vid en första anblick verkar det rätt.

  Till innehåll och funktion är det (än så länge) ett sätt att nå makthavare.
  Till formen är det inte überstylat, utan med gräsrotskänsla.

  /Anders

   

  Anonymous Johan skrev... (29 april, 2006 10:45) : 

  tja....man kan klaga på att designen är tråkig.

  Jag ser hellre att ministrar finns i de forum där människor finns, så även på nätet. Hellre det än inte alls. Moderaterna har till exempel ingeting i jämförelse.

  Jag tycker att det är tecken på gott omdöme att starta en blogg på lika villkor som alla andra. Att inte slå på stora kampanjtrumman och göra en "kina-tv" kanal. Det finns ju redan på SVT. Bloggen bryter även av mot partiest webbplats.

  Vad jag kan se nu så är även designen ändrad och kanske kan tilltala fler.

   

  Anonymous Calle Friden skrev... (01 maj, 2006 13:40) : 

  Jag som är en ytterligt ordinär datoranvändare (använder det definitivt inte yrkesmässigt) har inga synpunkter på designen. Det ska man nog vara rätt Internetskadad för att tycka.
  Jag kräver t ex inte design av vanlig tryckt text på papper (sk böcker) heller, eller speciellt upplägg för att läsa tidningsartiklar.
  Däremot störs jag av att läsa att sidan s a s skulle kunna kopieras i illvilligt syfte. Människor som pysslar med sånt ska ha stryk.

   

  Bloggande statsråd'">kommentera