Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, maj 08, 2006

  Folkpartiets valstugereportage

  [UPPDATERAD] Folkpartiet har fått sitt valstugereportage. Något annat kan man knappast säga om den väldigt välgjorda dokumentär om folkpartiets omsvängning från "snällism" under Bengt Westerberg till "kravliberalism" under hans eftertädare, som SVT sände i går.

  Det ska väldigt intressant att se vilka reaktioner reportaget väcker internt inom folkpartiet, hos dess tidigare företrädare, hos liberala debattörer och ledarskribenter. Någon avgörande betydelse för valet lär dock vare sig reportaget i sig eller den debatt som förhoppningsvis kommer, att få. Det är för långt kvar till valet, och attityden till invandrare - som tv-programmet i går i hög grad handlade om - är inte heller en valavgörande fråga.

  * * *

  Åsa Petersen slår i dag på Aftonbladets ledarsida fast att av det fina socialliberala partiet – som krävde pappamånader, radikal socialpolitik och tolerans – finns inte mycket kvar. "Allt som nu existerar är en taskig kopia av ett populistiskt främlingsfientligt parti i Danmark", skriver Åsa Petersen och avslutar poetiskt:
  Det drar en råkall vind genom svensk politik. Isvinden heter folkpartiet.


  Kommentarer om "Folkpartiets valstugereportage"

   

  Anonymous Bengt O. skrev... (08 maj, 2006 10:25) : 

  Jag har ju inte kunnat se programmet men vad jag läser hos liberala och konservativa bloggare idag är huvudsakligen "gäsp gäsp vad tråkigt, inget nytt."

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 maj, 2006 11:30) : 

  Föga otippat. Vi får väl se hur länge den linjen håller.

   

  Anonymous Dennis skrev... (08 maj, 2006 11:54) : 

  Är Venstre ett "populistiskt främlingsfientligt" parti? Det är inte riktigt den uppfattningen som jag har, även om jag inte skulle kunna rösta på dem. Jag undrar vad man då ska kalla Dansk Folkeparti.

  För övrigt ställs det på vissa håll redan idag större krav än det Folkpartiet önskar i och med att det ställts krav på att man ska kunna svenska för att ses som anställningsbar och det händer att man inte får socialbidrag just därför.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 maj, 2006 12:01) : 

  Beteckningen av Venstre som ett "populistiskt främlingsfientligt" parti stod inte jag för. Själv skulle jag nog snarare kalla dem för ett i huvudsak liberalt parti, med populistiska inslag i invandrings- och flyktingpolitiken. Men jag är sannerligen ingen auktoritet på dansk politik.

   

  Anonymous simon j skrev... (08 maj, 2006 12:20) : 

  Jag kan ju referera till mina egna problem - och din ovanstående blogg-post. Ska man döma ett parti efter deras partiprogram och samlade gärningar eller efter medialt uppmärksammade utspel? Själv har jag känt rätt stora problem med att relatera till det folkparti som blir uppmärksammat i medierna, men kan sympatisera en hel del med partiprogram och samlade historiska gärningar. På motsvarande sätt har jag rätt svårt att acceptera diskrepansen mellan vad socialdemokratin säger sig vilja åstadkomma - och vad som är nettot av alla deras år vid makten.

  "Vem ska jag tro på, tro på, tro på när... tro på när det är så här?"

   

  Anonymous Andreas Ribbefjord skrev... (16 maj, 2006 00:19) : 

  "av det fina socialliberala partiet [...] finns inte mycket kvar"

  Det är ju synd att så många som borde kunna kan så lite politisk filosofi. Folkpartiet är fortfarande socialliberalt oavsett att det blivit populistiskt. Liksom i huvudsak socialdemokraterna, centern, kristdemokraterna, numera moderaterna också är det. Och halva vänsterpartiet.

  Jonas har på denna blogg tidigare förklarat hur felaktigt folk använder "nyliberal". Vanligtvis som en synonym för allt möjligt de själva inte gillar. Socialliberal används som en synonym för "borgerliga som är nästan okej", oavsett vad det kommit att betyda idag eller vad det betydde när det begav sig, på Bertil Ohlins tid.

  Och sedan är det förstås intressant att se hur socialdemokrater gråter ut om det förlorade folkpartiet, som det en gång var med Bengt Westerberg. Särskilt som det var ett oppositionsparti till s och huvudmotståndare i åtminstone valet 1988, då Westerbergs skattesänkningar var hårt ansatta av socialdemokraterna.

   

  Folkpartiets valstugereportage'">kommentera