Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, september 05, 2006

  Ge dem inte chansen!

  En anmärkningsvärd politisk nyhet som helt kommit i skymundan av den nu rullande skandalen med spionerande folkpartister, är Sverigedemokraternas framryckning i opinionsundersökningarna. Enligt en Sifomätning som publiceras i Svenska Dagbladet får Sverigedemokraterna stöd av 2,9 procent av väljarna. Det är den högsta andelen sympatisörer som partiet någonsin har haft enligt Sifo. Samtidigt är det fortsatt jämnt mellan det borgerliga och det rödgröna blocket – vilket i sämsta möjliga fall kan ge partiet en vågmästarställning i riksdagen, om de tar sig över 4-procentspärren.

  Oetablerade partier som Sd är de som har mest att vinna på en valrörelse präglad av skandaler och där övriga partiers valbudskap är intill förväxling lika. I synnerhet när de profilerar sig på minskad invandring – och i övrigt för fram frågor som krafttag mot brottsligheten, trygg ålderdom, slå vakt om familjen, värdig vård för alla, samt ett fullgott djurskydd. Det är inte svårt att föreställa sig att sådant budskap kan tilltala väljare såväl till höger som vänster. Och enligt Sifo har partiet en hög andel sympatisörer inom LO-kollektivet. Strategin är också mycket riktigt att försöka locka väljare i just den skaran. ”Vi kommer att ha valmöten i områden där det traditionellt finns många socialdemokratiska väljare”, säger partiledaren Jimmie Åkesson till SvD.

  I riksdagsvalet 2002 fick Sverigedemokraterna 1,4 procent av rösterna. Enligt Sifo är stödet för Sd klart högre nu än vid samma tid före förra valet, och i de tre senaste mätningarna har partiet legat över 2 procent.

  Ge dem inte chansen!

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Ge dem inte chansen!"

   

  Anonymous erik_hellsborn skrev... (05 september, 2006 19:23) : 

  SD som vågmästare. Vilken ljuv tanke.

   

  Blogger Oscar Löfroth skrev... (05 september, 2006 21:55) : 

  Exakt! Låt dem inte komma undan. Sakta men säkert har SD ökat sina väljare vid varje val. Nu är det dags att bryta trenden.
  Mvh
  Oscar

   

  Anonymous Anders Eriksson skrev... (05 september, 2006 22:44) : 

  Tvärr känns det som det finns en mycket påtaglig risk att SD tar sig in i riksdagen nu.

  Vad händer om vi får ett läge där SD blir vågmästare? Detta är ett mardrömsscenario för både vänstern och alliansen eftersom inget av blocken kommer att kunna söka stöd hos dem.

  Politiken riskerar att förlamas av detta, och SD plockar ännu fler poäng på att anklaga de etablerade partierna för utfrysning. Det kan bli en ond cirkel, som leder till ännu större stöd för SD.

  Vi måste tillbaka till att debattera sakfrågor omedelbart, annars riskerar alla andra partier att förlora.

   

  Anonymous C. L. K. Aqurette skrev... (06 september, 2006 00:46) : 

  "Vad händer om vi får ett läge där SD blir vågmästare?"

  Det absolut coolaste vore om socialdemokratin och moderaterna lyfte sig över sina egon, bildade en majoritetsregering och utmanövrerade extremisterna precis som broderpartierna gjorde i Österrike när FPÖ blev främlingsfientliga. Jag förstår att det inte kommer att hända, och kanske vore det illa på andra sätt, men det vore häftigt att se hur de två stora partierna i Sverige gav fingret åt både höger- och vänsterextremisterna.

   

  Anonymous expat skrev... (06 september, 2006 03:37) : 

  Nejdu, Aqurette. Ett av skälen till att FPÖ och Haider blev stora var att sossar och moderater samregerat sedan kriget (och delat upp alltfrån kommunaltjänstemannajobb till byggentreprenader). Vad ÖVP och dess gravt underskattade ledare, Schüssel gjorde var att samregera med FPÖ, kooptera de mindre orimliga och skicka hem Haider till Kärnten. Tyvärr går samma strategi inte med Sd (om de nu skulle komma in) eftersom det partiet inte har ngn mindre orimlig del. FPÖ är idag en skugga av vad det en gång var, men ÖVP regerar såvitt jag vet utan stöd av koalitionspartners. (Haiders gamla samarbetspartners är numera lojala ÖVPare)

  Om s och m skulle gå ihop skulle det enbart förstärka bilden av ett sammanhängande politiskt etablissemang som struntar i folk. Däremot kanske en blocköverskridande regering med s och ngt mindre borgerligt parti.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 september, 2006 18:59) : 

  "I synnerhet när de profilerar sig på minskad invandring – och i övrigt för fram frågor som krafttag mot brottsligheten, trygg ålderdom, slå vakt om familjen, värdig vård för alla, samt ett fullgott djurskydd."
  Det är väl bra att någon tar upp det som brister i dagens samhälle. Det behövs väl lite mångfald i politiken också, eller?

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 september, 2006 00:04) : 

  Bra analys Jonas. Medan de etablerade partierna "bråkar" tror jag att detta bara ökar chanserna för Sverigedemokraterna att komma in i riksdagen.

  Detta är den andra undersökningen som SD får 2,9 %.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 september, 2006 12:11) : 

  Hej!

  Jag förstår inte ert argument då ni säger att det hade varit bra och ”coolt” om Socialdemokraterna och Moderaterna hade hindrat SD från att komma in. Är det i era ögon demokrati? Det är människor i vårt land som röstar på SD av många orsaker, ska då de större partierna göra våra röster ohörda genom att använda odemokratiska metoder!?
  Jag tycker det luktar mer ångestsvett och SS-marsch om det ni pratar om, än något annat!


  /SD +4%

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 september, 2006 10:32) : 

  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,885015,00.html

  http://www.den-svenske.com/txt/EEVVkVlEFyXTjHZjNd.shtml

  Ja det vore ju för hemskt om dessa brottslingar skulle komma in i riksdagen.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 september, 2006 12:02) : 

  Bäste anonym, i de fall som Aftonbladet raporterar om så förefaller det ytterst osannolikt att någon av de omskrivna personerna skulle komma in i riksdagen - med tanke på att de inte kandiderar ditt. Det förringar dock inte betydelsen av det de gjort, och självklart borde de inte placeras på några listor överhuvudtaget.

   

  Blogger Traditionalist skrev... (11 september, 2006 10:33) : 

  Tänk vad hemskt att det finns ett parti som inte hatar svenskar...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 september, 2006 11:13) : 

  Magnus, nej det är inte så hemskt. Och så vitt jag vet så finns det inga partier som "hatar svenskar". Ge gärna exempel.

   

  Blogger Janne skrev... (11 september, 2006 21:03) : 

  Det förvånar mej inte ett dugg att det är många som tröttnat på dom etablerade partierna eftersom dom inte har civilkurage nog att diskutera tabubelagda ämnen som t.ex. invandringen. Ynkedomen är ju att en stor del av politikerna i säkerligen alla partier har åsikter ang. den överdrivet stora invandringen till vårt land, det har vi ju sett prov på. Men sossarna framförallt har som sagt tabubelagt detta och nu är folk rädda för att bli kallade rasister så fort dom öppnar mun. Åsiktsfrihet? Njaaee, då hade man kunnat diskutera problematiken med invandringen utan att ta till tillmälen för att försvara en ståndpunkt. Det är klart att folk blir förbenade och röstar på ett parti som vågar säga vad dom tycker!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (12 september, 2006 15:18) : 

  Janne, invandringen diskuteras definitivt av de etablerade partierna. Men med andra förtecken än att den är "överdrivet stor". Själv kallar jag ingen rasist som inte uttrycker sig eller beter sig som en. But if it talks like a duck and walks like a duck...

   

  Anonymous Uffe skrev... (17 september, 2006 04:18) : 

  Jag håller med "Janne" fullständigt! På min arbetsplats har nära 30% av Socialdemokratiska sympatisörer hoppat över till SD.
  Tack vare Socialdemokraternas odemokratiska agerande i form av att inte tillåta yttrandefrihet och tryckfrihet.Socialdemokraterna får skylla sig själva nu när de förlorar makten ikväll!!!

   

  kommentera