Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, september 05, 2006

  Den svåra yttrandefriheten

  Att det här med tryck- och yttrandefrihet är svårt, det märker man ofta. Men väljer man att arbeta med tidningsutgivning och informationsförmedling så borde man kanske få en särskild respekt för det fria ordet. Uppenbarligen finns det dock brister på den punkten.

  Ett exempel på det är tidningen City som från sitt publika arkiv på nätet plockat bort en krönika av Sakine Madon. Möjligen borde krönikan aldrig ha publicerats - men om man nu valt att göra det så ska självklart tidningen och dess ansvarige utgivare stå upp för sin krönikör och hennes yttrandefrihet. Att vika sig för opinionsstormar är motsatsen till rakryggat publicistiskt mod.

  Ett annat exempel är det 80-tal brevbärare som vägrar dela ut valmaterial från Sverigedemokraterna. Jag har bloggat om en liknande protestaktion tidigare, och konstaterade redan då att eftersom Posten har i det närmaste monopol på att distribuera post, tidningar och andra försändelser till svenska hushåll, så ska inte de som anlitar dem för att utföra detta uppdrag behöva förlita sig på enskilda postanställdas goda vilja. Lika lite som Posten har rätt att vägra dela ut mina smaklösa vykort från Kanarieöarna så bör enskilda brevbärare kunna göra det med politiskt material vars värderingar man inte delar.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Den svåra yttrandefriheten"

   

  Anonymous Peter Karlberg skrev... (05 september, 2006 10:00) : 

  Jag tycker faktiskt att det är rimligt att hävda att de bojkottande brevbärarna i realiteten går SverigeDemokraternas ärenden, precis som de demonstranter som försöker störa Nationaldemokraternas torgmöten går Nationaldemokraterna. De ges på detta sätt en oproportionerlig uppmärksamhet och får dessutom möjlighet att i sin propagande skapa en bild av att de slåss ur ett underperspektiv, att de presenterar sanningar som de hindras föra ut osv.

  Dessa brevbärare borde tvingas äta upp de försändelser de vägrar dela ut:-)

   

  Blogger Joakim Larsson skrev... (05 september, 2006 10:28) : 

  Inte illa, Morian. Du har förstått precis vad det här handlar om.

   

  kommentera