Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, oktober 23, 2006

  Dags för en pudel, Nuder

  Flera socialdemokratiska bloggare uppmärksammar nu Pär Nuders sällsynt korkade uttalanden i Ekots lördagsintervju i helgen. "Nuder utan taktkänsla", skriver Erik Laakso. "Nuder blundar för rimlig kritik", skriver Marta Axner.

  Vänsterbloggaren Jinge skriver att "Grabbgänget, Perssons pojkar, tänker kämpa med näbbar och klor för att behålla makten inom det socialdemokratiska partiet, sannolikt kommer de att göra allt för att hindra en progressiv kvinna att bli ny partiledare".

  Men även borgare reagerar. SvD:s PJ Anders Linder skriver att Nuders uttalanden var "ingen övertygande platsansökan". Wille Faler på bloggen Libertarian in room 101 konstaterar att Nuder som partiledare "skulle garanterat förpassa svensk vänster ut i vildmarken för ytterligare ett par mandatperioder".

  Och i en ledare i Aftonbladet slår Helle Klein fast, om Pär Nuders nonchalanta avfärdande av kritiken mot ledarstilen och kulturen inom regeringskansliet, att "Tydligare än så kan inte den patriarkala maktkulturen uttryckas".

  Det är dags för Pär Nuder att göra en ordentlig pudel om be om ursäkt för sina oförskämdheter. Men viktigast av allt är förstås att den attityd han gett uttryck för, en gång för alla sopas ut ur socialdemokratin.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Dags för en pudel, Nuder"

   

  Anonymous Erik skrev... (23 oktober, 2006 11:32) : 

  Det utmärkta valet av Lena Hjelm-Wallén som ordf för valberedningen innebär att sannolikheten för att Pär Nuder blir ny partiordförande minskat dramatiskt, vilket glädjer både mig och många andra.

   

  Anonymous Bengt O. skrev... (23 oktober, 2006 15:08) : 

  Noterar att det alltså fortfarande bara är tillåtet att ha en åsikt i Sverige nämligen den som av drevet definierats som politiskt korrektast.

  Bloggdebatten om ny partiledare skulle överhuvudtaget vara skrattretande om det inte vore så allvarligt. Maken till perspektivlöshet var det länge sedan man såg.

  Nej, jag tar tillbaks det sista. Den är nog ganska typisk för svensk politik, höger som vänster.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (24 oktober, 2006 08:40) : 

  Bengt, jag förstår faktiskt inte riktigt vad du menar. Är det Nuders uttalanden du tycker är "skrattretande", eller att jag och andra kritiserar dem?

  Aftonbladet har nu f ö publicerat en replik från Nuder där han skriver att hans uttalanden om att Nisha Besaras citat skulle vara puerilt, syftade att "inte en enda" av de som tidigare jobbat för Persson ska släppas in på partikansliet. Nuder skriver att "Det är vi i partiledningen – partistyrelsen, VU och valledningen – som bär ansvaret för valförlusten", inte de tidigare medarbetarna på statsrådsberedningen. Och det har han givetvis rätt i. Helle Klein besvarar repliken med att hävda att "Nuder blandar bort korten", och att han i sin replik duckar för det som i artikeln sades om "det skikt av ryggdunkare som accepterat en ledarstil som inneburit att ingen vågat opponera sig, att det inte förts någon som helst diskussion i partiet". Klein menar att lördagsintervjun med Nuder "är en lärorik lektion i maktspråk".

   

  Anonymous Bengt O. skrev... (24 oktober, 2006 11:32) : 

  1 Jag noterar bara att Nuder har en åsikt -som jag varken kan dela eller förkasta eftersom jag inte känner till sakfrågorna- men att den av hela mediaetablissemanget, inklusive de politiska bloggarna, betraktas som "fel" i dagens läge. I stället för att diskutera sakfrågan (som jag inte riktigt vet vad den är:"fick man kritisera Persson"?) attackerar man det faktum att han överhuvudtaget sade något annat än det vedertagna. Att han nu, som du citerar, anser sig tvungen att "blanda bort korten" visar ju detta tydligt. Det gäller att i alla lägen känna vart vinden blåser och vem som för tillfället är "inne". Och kanske har kritikerna rätt: om man inte har denna känsla duger man möjligtvis inte som politisk ledare.

  2 "Skrattretande" har inget direkt med Nuder osv. att göra utan med de resonemang som förs ang. val av ny partiledare. Inga visioner, inga perspektiv, ingen förståelse för samhällsutvecklingen. Ni är på bästa väg att göra (s) till ett 20 % parti i evig opposition.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (24 oktober, 2006 11:51) : 

  Bengt, det finns en poäng med att diskussionen kommit att handla om det den gör (även om jag kan hålla med om att frågan om det verkligen varit så som Nisha Besara berättar, vore mer intressant); Nuder visar med sitt uttalande i radio upp en väldigt dålig sida som åtminstone inte jag vill se hos en framtida s-ledare. Detta är viktigt. En partiledarkandidat måste vara ödmjuk inför kritik från partivänner och tidigare medarbetare, även om kritiken uppfattas som obefogad. Det fanns ett antal olika sätt att besvara de frågor som Nuder fick; jag konstaterar att han valde de sämsta tänkbara.

  Sedan kan jag instämma i att politiken är viktigare än personen. Jag har i flera tidigare inlägg lyft fram vad andra, kloka personer sagt och skrivit om detta, samt försökt ge mig på några egna förslag också. Huruvida dessa tyder på någon "förståelse för samhällsutvecklingen" överlåter jag åt andra att bedöma.

   

  kommentera