Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, oktober 20, 2006

  Bastioner mot idioter

  [UPPDATERAD] När medierna rapporterar att det nu avgångna s-kommunalrådet i Trelleborg, Egil Ahl, förhandlat med Sverigedemokraterna om att samarbeta, känns det glädjande att åtminstone några bastioner fortfarande står pall. I Svenska Dagbladet skriver i dag Andres Lokko (ej på nätet) om de ”162 463 ägg [som] gav sin röst till de främlingsfientliga Sverigedemokraterna i höstens svenska riksdagsval”.

  Lokko bor numera i London, och drar i sin krönika paralleller mellan Sverigedemokraterna och The British National Party. Detta synnerligen osympatiska rasistparti fick i det senaste brittiska kommunalvalet hela 12 mandat i staden Barking i Essex, mest känt som hemstad åt den välkände socialisten och protestsångaren Billy Bragg.

  Andres Lokko påpekar också att i Sverige ”bantar den före detta ledaren för 1990-talets största främlingsfientliga parti fryntligt i en av våra största tv-kanaler och leder en egen talkshow i en annan”. Detta är inte första gången Lokko tagit tillfället i akt att påminna om Bert Karlssons mörka förflutna.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Bastioner mot idioter"

   

  Blogger Göran Koch-Swahne skrev... (20 oktober, 2006 11:02) : 

  Att döma av namn och bostadsorter på deras valsedlar (som jag, till skillnad från många andra fick i min brevlåda) består Sverigedemokraterna mest av Lindholmare.

  (1930- och 1940-talets nazistiska partisplitter hade olika social och geografisk utbredning)

  Och det är ju en konsumentupplysning så god som någon ;=)

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (20 oktober, 2006 11:11) : 

  Jonas:
  Vad tycker du man konkret skall göra då för att få dessa 162 463 personer att inte rösta på detta parti?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 oktober, 2006 11:15) : 

  Johan, det viktigaste är förstås att lösa integrationsproblemen. Arbetslösheten är i dag mångdubbelt större i invandrartäta områden, vilket leder till utanförskap och att invandrare reduceras till bidragstagare. Detta är en av de allra största politiska utmaningar vi står inför.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (20 oktober, 2006 11:26) : 

  Jonas:
  Sant. Jag håller helt med om att svaret på utanförskapsproblem heter; jobb, jobb och åter jobb.

  Men... om nu man INTE lyckas med detta (vilket ju är läget idag) så anser du ju indirekt (genom detta svar på min fråga) att det är "rimligt" att ca 160 000 personer röstar på sd.
  Ursäkta tolkningen, men jag tycker det saknas något här...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 oktober, 2006 12:00) : 

  Eh, nej. Det är fanimig inte rimligt. Det som vore rimligt, om man betraktar den bristande integrationen som ett problem, vore att rösta på ett parti som kan bryta segregtionen och utanförskapet, och få fler människor i arbete.

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 oktober, 2006 12:32) : 

  Kommunalrådet har inte avgått och arbetarkommunen har protokoll på att de ska erbjuda Sd valteknisk samverkan och vice ordförandeposten i kommunstyrelsen...

  //S

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (20 oktober, 2006 12:34) : 

  OK - men då är jag tillbaks på ruta ett, med min fråga. Givet samhället idag; hur får man dessa 162 463 personer att inte rösta på sd?

  I valet för någon månad sedan var jag valförrättare. Jag tog emot 1200 röstande, och ca 20 av dessa röstade på sd (och en på KPML-r...). Inte en enda av de röstande var heilande nazist i uniform. Alla var "vanliga" människor.

  Jag är helt övertygad om att de allra flesta av de 162 463 som röstat på sd är just vanliga människor, och som inte har lagt sin röst utifrån främlingshat, utan av helt andra skäl.

  Därför ser jag inte heller poängen med att kalla dem för "idioter", "ägg" eller "nazister". Jag tror inte heller att det hjälper ett smack i (vår) strävan att få dessa att rösta på något annat.

  Något annat måste till - och min fråga är just: Vad?

   

  Anonymous Sossen skrev... (20 oktober, 2006 12:48) : 

  Jonas! Det här var ytterligare inlägg från dig som bara var ett referat från en tidningsartikel. Sluta vara så himla mesig och neutral, skriv om dina egna tankar istället för att bara referera andras. /Sossen

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 oktober, 2006 13:18) : 

  S, en kommentar om detta kommer inom kort.

  Johan, en helt lätt uppgift är det förstås inte. Men de etablerade partierna som står upp emot främlingsfientlighet och rasism måste helt enkelt visa att det finns andra alternativ att välja. Sedan kommer det förstås alltid finnas en klick rasister och andra idioter som av varierande skäl röstar på främlingsfientliga partier. Men ganska många av dem som i år valde att lägga sina röster på Sd är jag övertygad om att de kan vinnas tillbaks, om bara de andra partierna tar ta i integrationsfrågan på allvar.

  Sossen, beklagar att du tycker så. Jag skriver i snitt två-tre inlägg om dagen, i vissa av dem utvecklar jag mina egna tankar - i andra nöjer jag mig att förmedla vad andra skrivit. Och det kommer jag nog att fortsätta med.

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 oktober, 2006 19:30) : 

  Kan verkligen de 160 000 förtappade vara ett problem för er?

  Ni har till att börja med stigmatiserat dem som "svin", "idioter", "lågutbildade och fördomsfulla", "skånenazister", "lindholmare", etc,etc.

  Plocka fram er IB-organisation ur malpåsen, om den inte redan är i full verksamhet, och rota fram, svartlista och korsfäst dessa 160 000 syndare som inte förtjänar paradiset.

  Som en sista åtgärd riktat mot de totalt förhärdade kan ju arbetsläger av modell sent 30-tal (Storsien m. fl.) byggas upp på tidigare militära övningsfällt.

  Tänk att de självgoda inte ser häxan när de betraktar sig själva i spegeln. Eller bjälken i sitt öga. Finns det en nåd för sådana människor?

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 oktober, 2006 19:33) : 

  kvalle i Mossatresk skrev.

   

  Blogger Göran Koch-Swahne skrev... (21 oktober, 2006 09:47) : 

  Till Johan Hedin vill jag säga att Adolf Eichman oxå var en vanlig människa.

  En extremt vanlig människa.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 oktober, 2006 10:51) : 

  Kvalle i Mossatresk, vilka är dessa "ni" du pratar om? Jag har aldrig kallat Sverigedemokraternas väljare det du nämner - med undantag för idioter. Och det står jag för; jag tycker verkligen att de som röstar på främlingsfientliga partier är idioter. Därmed inte sagt att de skulle vara bortom räddning. Sverigedemokraternas valframgångar är ett tecken som vi de demokratiska partierna måste ta på allvar. Uppenbarligen tycker människor att vi har misslyckats med integrationspolitiken och att bryta segregeringen - detta är en av vår tids största politiska utmaningar.

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 oktober, 2006 12:11) : 

  Dessa "ni" framträder urskiljningsbara som påfåglar både på denna hemsida liksom annorstädes. Det behövs ingen vägvisning för att hitta dem.

  "...med undantag för idioter."

  Idioti är en sinnesslöhet med intelligenskvot under 20 och en intelligensålder under två år.

  Om man påstår att de 160 000 svenskar som röstat på sd i valet är dummare än två-åringar då behövs sannerligen inte ytterligare invektiv.

  Vem är då främlingsfientlig?

  Sd hävdar en mycket restriktiv invandringspolitik och pådyvlas av detta skäl epitetet "främlingsfientligt". Inte minst av statens "fria television".

  Men både (s)-regeringen och den nuvarande drev inte någon fri invandring. Den har faktiskt sin begränsning också i detta land.

  Samtidigt som den politiska eliten talar i positiva ordalag om "generös invandringspolitik" och allt vackert i den vägen låter de tjänstemännen ta ansvar för de obekväma besluten. De kryper undan ansvar för sina beslut och ger sken av att vara något annat än de är. Ett bra ord för detta är skenhelighet!

  Men var går gränsen mellan godkänd restriktivitet (makteliten) och den främlingsfientliga (sd)? Varför skulle maktelitens 100 utvisade vara humant och fint, medan sd:s 1000 är avskyvärd främlingsfientlighet?

  Naturligtvis går inte detta tungomålstalande ihop med verkligheten!


  "Som vi de demokratiska partierna".

  Ni har alltså även skapat en ny definition av demokratibegreppet. Det parti som vägrar ansluta sig till kravet på samsyn i vissa frågor- idag invandringspolitiken,imorgon kanske synen på nationalstaten- är inte demokrater. Enligt den nya definitionen måste man ansluta sig till samsynen hos samhällets tongivande för att vara demokrat. Den definitionen hör inte hemma i skolboken men väl i folkdemokratin.

  Som framgår av dagens sifo är människorna föga imponerade av den svartlistning av icke samsynta som pågår. Sannolikt kommer varken den ena eller den andra taktiken att hjälpa mot sd. Katten kommer 2010 att ta plats bland hermelinerna. Och vad är väl en kör med bara en stämma?
  Kvalle i Mossatresk.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (23 oktober, 2006 09:55) : 

  Kvalle, definitionen på "idiot" som du refererar till slutade ha sin giltighet på 50-talet. I dag är begreppet ett skällsord för en okunnig, obildad person. Värt att notera är dock att i det antika Athen kallades den som inte ville/kunde delta i det politiska livet för just "idiot".

  Ja, Sd förespråkar en restriktiv invandringspolitik samt uppmuntrar "återvandring". Deras motiv grundar sig dock i en övertygelse om invandrares kulturella skillnader gentemot infödda svenskar, och av det följer att man betraktar invandrare som icke-önskvärde. Det är en väsensskild uppfattning från den syn på andra människor som finns i de etablerade partierna.

  Jag tänker inte en sekund försvara de restriktioner och tuffare attityd gentemot invandrare som mitt eget parti och vissa andra partier förespråkat - men jag vidhåller att detta är något helt annat än de värderingar som finns inom Sd och deras led.

  Det är vad jag har att säga i den här frågan.

   

  kommentera