Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    onsdag, november 08, 2006

    Kompetensen framför allt

    Många medier och bloggare har redan uppmärksammat det, men jag känner ändå att jag måste skriva något om de utnämningar den borgerliga regeringen hittills hunnit med. Inte för att jag egentligen har något att invända mot dem som personer. Per Westerberg (m) kan nog bli en bra talman, den tidigare moderatpolitikern Per Unckel har förutsättningar att bli en utmärkt landshövding i Stockholm, och hans partivän Carl Cederschiöld en nog så duglig trafikutredare i stan. Det var bara det att de borgerliga partierna gick till val på en ny utnämningspolitik, och utlovade gemensamt ”tydliga förändringar” av hur statliga chefer tillsätts.

    Hittills förefaller denna tydliga förändring bestå i att det är moderater snarare än socialdemokrater som utses till viktiga poster.

    Lite roligt är det att läsa att rent av den annars så allianstrogna Dagens Nyheter i dag på ledarplats konstaterar att ”efter maktskiftet dröjde det inte länge innan stenarna kastades i de borgerligas eget glashus”.

    Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


    Kommentarer om "Kompetensen framför allt"

     

    Anonymous Anonym skrev... (08 november, 2006 15:07) : 

    Jag tycker att det är så roligt att de failar med detta vallöfte. Eller, roligt är det väl inte, snarare ohederligt.

    /nina

     

    Anonymous Anonym skrev... (08 november, 2006 15:27) : 

    Men Leijonborg gör nu slag i saken och överför utnämningen av nya styrelseledamöter i universiteten från regeringen till just universiteten. Ännu bättre: gör inte om utnämningspolitiken - ta bort den.

    http://sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1023524

    Sen har du naturligtvis rätt i att man har utnämnt moderater. Där får de skärpa till sig och öppna upp tillsättningarna som de lovat. Men att ta upp Per Westberg är ju faktiskt lite väl skruvat. Majoriteten i riksdagen beslutar om talman.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (08 november, 2006 15:50) : 

    Carl-Robert, ja - majoriteten i riksdagen beslutar om talman. Men det betyder inte per automatik att den talman man beslutar välja ska representera majoriteten.

     

    Anonymous Anonym skrev... (08 november, 2006 16:17) : 

    Vad jag menade var att man kan kritisera regeringens utnämningspolitik, men att talmannen inte är en del av regeringens utnämningspolitik.

    Sen vet jag att ni socialdemokrater brukar anse att det största partiet ska få ha talmansposten, men.. tja, för mig är det som att kritisera riksdagen för att den utser Reinfeldt till statsminister.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (08 november, 2006 16:25) : 

    Carl-Robert, jag menar bara att om det nu är kompetens och inget annat som ska råda så är det väl inte alldeles självklart att det ska bli en moderat talman, eller? Det hade kunnat vara en snygg markering av att menade allvar med sina utfästelser att t ex låta den omvittnat duglige och kompetente von Sydow sitta kvar. Den chansen tog man inte. Därav kritiken.

     

    Anonymous Anonym skrev... (08 november, 2006 17:20) : 

    Jag förstår vad du menar, men jag finner kritiken märklig.

    Talmannen är en politisk utnämning och bör vara en politisk utnämning. Självklart är det inte enbart kompetens som gäller vid politiska utnämningar. Vid politiska utnämningar är partitillhörighet avgörande. Sen kan man gradera kompetens inom partier, om du förstår vad jag menar. det kanske finns en jättekompetent socialdemokrat som kan bli justitieminister, men nu är ju riksdagsmajoriteten borgerlig därför att folket röstat så.

    Den kritik som borgerliga politiker framfört är att socialdemokraterna politiserat det som inte bör vara politiserat, och så har utnämningar till universitetsstyrelser, landhövdingar, ambassadtjänster, generaldirektörer blivit politiska trots att de inte borde vara det.

    Därför accepterar jag din kritik av utnämningarna av Unkel och Cederschiöld, men inte talmannen. Och dessutom påstår jag att kritiken är lite överdriven eftersom Leijonborg har börjat göra något åt utnämningspolitiken (se kommentaren oven).

    Det var en lång kommentar. Men nu tror jag att jag är klar i alla fall..

     

    Blogger pvnam_3 skrev... (09 november, 2006 00:30) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Anonymous Anonym skrev... (09 november, 2006 12:45) : 

    Jag håller med att kritiken mot talmansvalet är märklig. Det är en politisk post. I alla kommunfullmäktige kommer ordföranden från majoriteten så det är knapast något främmande för svensk politisk tradition. Även utomlands är det vanligaste att talmannen tillhör majoriteten tror jag. Slutligen så lovade alliansen som sagt att reformera regeringens utnämningspolitik och talmannen utnämmns inte av regeringen.

    På tal om talmansvalet har fp-riksdagsmannen Gunnar Andrén redovisat på sin blogg att det var diskussioner inom FP om talmannavalet men att man slutligen blev överens att man inte kunder stödja von Sydow så länge sossarna ansåg det som sin rätt att tillsätta talmannen. Jag förstår den inställningen, man kan knappast rösta på en sosse, om än så kompetent, om man vet att sossarna å sin sida aldrig kommer rösta på någon annan än från sitt eget parti.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (10 november, 2006 08:48) : 

    Johan, jag håller med om att man nog från s - i motsvarande situation - aldrig hade föreslagit någon annan talman än en socialdemokrat. Och det är förstås tragiskt. Men det var samtidigt inte sossarna som gick till val på att man skulle reformera utnämningssystemet.

    I dag läser jag föresten att regeringen i sin stora visdom tycks ha kommit fram till att ovan nämnde Unckel är bättre skickad att leda grundlagsutredningen än Lars Enggvist som gjort det i två år. Och som av en ren händelse är Per Unckel moderat.

     

    Blogger magnus skrev... (10 november, 2006 18:08) : 

    Bara de att vi har 70+ år, typ, att ta igen för att få politisk balans på utnämningarna. Kom igen å klaga om 68 år typ nånting! ;-) ;-D

    NEJ, seriöst:

    En eller ett par år att bara balansera är ju inte inte fel, och de borgerliga har bestämt att man ska få söka verksdirektörstjänster och liknande i ett öppet arbetsansökansförfarande, som i andra nordiska länder. Därmed tar vi oss ur den medeltid som Göran tyckte passade honom så bra.

    Men dessförinnan, innan den nya ordningen snart inträder, så lär borgare kunna unna sig att utnämna borgare, om så bara för att kompensera gammal snedfördelning som sagt, men även för att de ...harkel... inte är (särskilt mycket) bättre än Persson.

    Det är in alla fall min analys. Man söker kompensera gamla sosseutnämningar och söker även kontroll som man i stort sett aldrig haft genom utnämningar så länge man kan, men man är också trogen en liberal princip som kommer att få betydelse för många tillsättningar (främst kompetensmässigt). Några tillsättningar som inte kommer att påverkas av s a s öppet tillsättningsförfarande (landshövdingar?) är väl de som blir viktiga att kontrollera inte missköts.

    Men än så länge - så här kort efter valet - vore det väl märkligt om inte borgarna gör allt för att "balansera tillbaka" -- låt mig orera -- 9 av 10 sossar plus nån centerpartist (eller hur nu fördelningen på t ex verkschefsposterna var?) med moderater och borgare! Eller?

    Tips från orerande coachen: Vänta åtminstone nåt halvår med surhet i denna fråga 8-)

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (11 november, 2006 13:04) : 

    Magnus, återigen så gick de borgerliga till val på att man skulle reformera utnämningssystemet. Det sades aldrig något om att man först skulle kompensera för tidigare s-utnämningar.

     

    Blogger magnus skrev... (11 november, 2006 17:58) : 

    Att man gick till val på att förändra det ma kommer att förändra innebär inte att man inte initialt kan kompensera för stora skevheter. Det finns inget som säger att den ena åtgärden utesluter den andra.

    Utnämningssystemet har vi tills den lag som borgarna nu inför (som sossarna aldrig föreslagit, varför din vurm för borgarnas förslag därmed ter sig proborgerligt och icke-socialdemokratiskt) träder i kraft. Tills dess kommer borgarna att ett litet tag kunna agera enligt socialdemokratisk norm. Vadan detta gnäll?!

    Om man inte kompenserar något kommer det även att ta generationer att förändra en rådande ickebalans till balans.


    För övrigt tror jag aldrig att balans komer att uppnås. Den rådande diskursen i form av den politiska majoritetens preferenser kommer även att styra när samma politiska majoritet ansvarar för den meritorienterade tillsättningen. Vi kan därför förvänta oss att sossarna också komemr att kompensera och ha sig när de får makten igen. Gnäller du då också, eller?

    -

    När gnällde du förresten senast på sossarnas utnämning eller deras önskan att ha fortsatt utnämningspolitik? Om vi nu skulle granska dig med samma mått som du "granskar" borgarna.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (11 november, 2006 19:55) : 

    Nu gläfser du upp i fel träd, Magnus. Svaret på frågan när jag senast gnällde "på sossarnas utnämning eller deras önskan att ha fortsatt utnämningspolitik" är: i augusti. Då skrev jag bland annat att "Vårt demokratiska system har mycket att vinna på att inte minst chefstillsättningen i myndigheter och statliga verk och företag sker mer öppet och via mer reguljära ansökningsförfaranden än i dag".

     

    kommentera