Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, november 07, 2006

  Sveriges demokratiska problem

  Att sverigedemokraterna fick stora framgångar i kommun- och landstingsvalen i år är redan känt. I förra veckan publicerade Dagens Samhälle en genomgång som visade vad dessa framgångar hitintills lett till. Sverigedemokraterna har en vågmästarroll i inte mindre än 45 av Sveriges kommuner.

  Dagens Nyheter har sedan följt upp denna genomgång, och skriver i dag att denna vågmästarposition ser ut att förverkligas i tolv kommuner.

  Redan i samband med sin genomgång konstaterade Dagens Samhälle att det uppstått en hopplös situation i många kommuner; ingen vill ha samröre med sverigedemokraterna. Alla är eniga om att hålla dem utanför uppgörelserna om makten.

  Men tvärt emot tidigare enighet om att styra över blockgränsen för att neutralisera sverigedemokraterna, släpps nu partiet fram som vågmästare också i praktiken. Jag har tidigare (här och här) skrivit om hur socialdemokrater i Trelleborg sträckt ut trevare om samarbete. Detta fall tillhör dock undantagen. Betydligt vanligare (i bland annat Karlskrona, Växjö, Klippan och eventuellt Landskrona) har det visat sig bli med borgerliga minoritetsstyren och två tydliga block.

  Det har helt enkelt visat sig svårare än man trott för enskilda partier att gå över blockgränserna för att bilda nya majoriteter. Samtidigt finns en rädsla att alltför breda styren bara gynnar sverigedemokraterna och spär på deras förmenta martyrskap.

  I DN i dag kommenterar flera partisekreterare den uppkomna situationen. Ingen vill kritisera ”sina” lokalpolitiker, utan betonar att detta måste lösas på kommunal nivå utifrån de lokala förutsättningarna.

  Moderaternas Per Schlingmann resonerar klokt om blocköverskridande koalitioners för- och nackdelar, och konstaterar att ett effektivt utestängande av sverigedemokraterna riskerar att innebära att ”det enda sättet för väljarna att visa sitt missnöje i nästa val blir att rösta på ett missnöjesparti” – något som kan stärka just sverigedemokraterna.

  I en ledarkrönika i DN skriver Karin Rebas att det kanske är så enkelt att sverigedemokraternas väljare ”inte bryr sig om vad partiets politik får för resultat”, utan att en röst på partiet ”inte i första hand [är] ett stöd till ett program, utan en protestaktion”.

  Hur det än är med den saken så är det ett faktum att partiets framgångar nu orsakar stora problem i landets kommuner. Och det är ironiskt att ett av Sveriges största demokratiska problem för närvarande stavas sverigedemokraterna.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Sveriges demokratiska problem"

   

  Blogger Wille skrev... (07 november, 2006 16:34) : 

  Vadå demokratiskt problem? Sverige har fått de politiker folket velat ha i öppna, demokratiska val. Helt i demokratisk ordning.
  Man må se Sverigedemokraternas roll som ett problem och som en icke-önskvärd situation, men ett demokratiskt problem är det inte.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 november, 2006 16:52) : 

  Det är på grund av sverigedemokraternas framgångar i valet som många kommuner nu befinner sig i politiska dödlägen. Det är onekligen ett demokratiskt problem.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 november, 2006 19:57) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (07 november, 2006 20:30) : 

  Vad är det som är så kontroversiellt med Sverigedemokraterna? Jag lyssnade på en radiointervju med partiledaren Jimmie Åkesson. Han säger inget som inte jag kan hålla med om. Och jag är verkligen inte rasist: Jag gör inte skillnad på människor på grund av deras etncitet. Dock tror jag att återskapandet av afrikanska och asiatiska klaner i Sverige via en alltför vidsträckt anhöriginvandring, leder till krav på särlagstiftning, och det vore katastrof för friheten, jämlikheten och solidariteten inom det svenska folket. Vi skall gärna integrera flyktingar och spetskompetens - men absolut inte härbergera främmande rättsuppfattningar i patriarkala kollektiv. Krav på särlagstiftning för muslimer kom redan från SMF:s förre ordförande Mahmoud Aldebe förra året.

   

  Anonymous Attila skrev... (07 november, 2006 21:15) : 

  Dilemmat är ett politiskt problem, vars orsak kan spåras till misslyckad integrations-, flykting- och invandringspolitik.

  Demokrati är folkstyre. Många tyskar röstade på nationalsocialisterna under 30-talet, eftersom Weimarrepublikens politiker misslyckats med att bekämpa arbetslöshet, inflation etc etc.

  Problemet ligger hos våra etablerade politiska partier som inte vill eller vågar lyfta fram svåra frågor.

  Sverige kommer aldrig att bli ett bra land för invandrare om vi inte kan erbjuda jobb och god personlig utveckling.

  För ett välmående land är invandring mycket gynnsamt, eftersom folk flyttar hit och börjar betala skatt direkt. Deras skolgång, utbildning etc är redan betald. En vitamininjektion rätt in i statsbudgeten! Fast så ser samhällsklimatet dessvärre inte ut idag. Och här börjar utmaningen.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (07 november, 2006 21:36) : 

  Attila. Så vem skyller du på? Svensson?

  "För ett välmående land är invandring mycket gynnsamt, eftersom folk flyttar hit och börjar betala skatt direkt. Deras skolgång, utbildning etc är redan betald. En vitamininjektion rätt in i statsbudgeten! Fast så ser samhällsklimatet dessvärre inte ut idag. Och här börjar utmaningen."

  Jaha. Jag visste inte att flyktingar och anhöriginvandrare från Mellanöstern och Afrika är sådana guldgruvor. Visst, jag har mött många välutbildade iranier, men de brukar faktiskt integreras bra. Visste du inte det? Annars är det tyvärr så att många av dem som har flytt hit från Mellanöstern och Afrika har posttraumatisk stress till följd av krig och förföljelser, få av dem har begrepp om allas lika rättigheter i Sverige, de lyder under sin egen kulturs diskurser, vilka ofta är hedersdiskurser, som kräver av männen att hålla hård kontroll på flickorna och kvinnorna.

  Om de betalar skatt för allt som de drar in, vilket de inte gör om de går på bidrag - så klarar de sig inte särskilt bra med sina kiosker, pizzerior och städjobb. Deras sociala strukturer med kvinnorna i hemmet och männen i kluster kan bara vidhållas med uppgörelser typ "du står i kiosken för ett par hundralappaar inatt, va, så kör jag min kusins svarttaxi".

  Jag har levt mitt i de nya svenskarnas verklighet under flera år, supit med irakiska kurder, arbetat på fritidshem och högstadieskolor och sett hur invandarbarnen har det, arbetat inom vården och snackat med vårdbiträden och städare från Somalia dag efter dag i månader, åkt svarttaxi under flera års vilt nattsudd och talat med hundratals av dem som du tror att du vet så mycket om. Det är tydligt att du lever med en farlig illusion.

  Jag har gillat de flesta av mina vänner från Mellanöstern och Afrika. Det handlar inte om det. Det handlar om att vi intellektuella måste stå upp för lika rättigheter i Sverige och sluta lägga skulden för den misslyckade integrationen på Anna och Per och Johan och Agneta Svensson.

  Skulden är det socialkdemokratiska partiets. De har använt anhöriginvandring för att skapa väljare. Utan att vilja se behoven av kulturell överbryggning av rättighetsaspekten och assimilation av invandrare från Mellanöstern och Afrika, har de kört över det svenska samhället med sin politik och nu bäddat för de krav på särlagstiftning som ledande muslimer har börjar ställa.

   

  Anonymous Attila skrev... (07 november, 2006 22:33) : 

  Till T. Struck,
  Exemplet jag gav gäller ett VÄLMÅENDE land, där invandrare får jobb och inte bidrag. Jag menade inte att Sverige var ett sådant land. Det var hela min poäng.

  Jämför med arbetskraftsinvandringen under 60-talet så förstår du vad jag menar.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (07 november, 2006 22:56) : 

  Attila. Jaha. Du menar italienarna och spanjorena och turkarna och grekerna och chilenarna? Ja, det var skillnad. Men inte på Sverige mer än att statskassan var fetare och färre fabriker flyttades runt som global plockepinn. Nu kan en fabrik flytta i rödaste rappet och lämna 700 arbetslösa svenskar, som 10 entreprenörer i deras byggd skulle vilja anställa - just det, om de hade RÅD efter alla skatter och avgifter till staten!

  Det var skillnad på 60-talets invandrares kultur också. De assimilerade sig bättre. Varför hymla om det? Är du inte själv trött på allt fluor-tantande kring assimileringsfrågan och heder/klankultur?

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 november, 2006 00:50) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Attila skrev... (08 november, 2006 09:35) : 

  Till T Struck,
  Jag tror att även assimileringen blir lättare när man har ett jobb att gå till, och träffar svenskar, lär sig språket etc. Dagens spänningar mellan västerlänningar och muslimer är negativ, men jag tillhör dem som anser att man får ta seden dit man kommer.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (08 november, 2006 11:17) : 

  Attila. Som Sverigedemokraterna, då. De har visserligen en nostalgisk vurm för "svensk kultur" i sina led som jag inte identifierar sig med. Men åtminstonde deras partiledare Jimmie Åkesson säger att den vurmen inte har något med politik att skaffa - utan att det är invandrarnas assimilering till svensk rättsuppfattning och lagstiftning som han eftersträvar och ser svårigheter med under förutsättningarna med den stora anhöriginvandringen från Mellanöstern och Afrika. Där håller jag helt och hållet med honom. Men förutom Sverigedemokraterna är det bara vissa folkpartister som vågar tala om den kulturens och religionens inflytande över vissa invandrares rättsuppfattning.

  Vad är det förresten som säger att invandrares rättsuppfattning förändras bara för att de "träffar svenskar". Den genomsnittlige svensken har ju för tusan ingen tydlig rättsuppfattning själv. Vad som behövs är ett nätverk bland Sveriges makthavare, som hyllar ren liberal rätt med religiös övertygelse: Frihetsguiden och modern sefiroth. Det finns ingen tid för grubbel, ambivalens och akademisk ångest. I Frihetsguiden vet vi var vi står, vi står på frihetens sida mot förtrycket. Och vi lever 100 % som vi lär.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 november, 2006 15:20) : 

  Reklam för konsultverksamhet och liknande tjänster undanbedes.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (08 november, 2006 15:29) : 

  Morian. Stod inte på din lista, men den verkar svälla för varje dag.

   

  kommentera