Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, januari 29, 2007

    Oväntat stöd för s-förnyelse

    Expressens ledarsida är inte känd som någon socialdemokratisk bastion. Därför överraskade det när PM Nilsson i går skrev en synnerligen positiv och optimistisk artikel om Mona Sahlin och den omprövning som Nilsson tror kommer att ske av delar av den socialdemokratiska politiken under hennes ledning.

    Jag tror att han har rätt i många avseenden.

    Nilsson konstaterar bland annat klokt att de många ”avhoppen” till trots så var Sahlin inget femtehandsval, vilket slarvigt hävdas från flera håll: ”Hon var möjligen ett andrahandsval efter Wallström, men de andra sa nej därför att de visste att de inte hade stöd och därför inte ville ta strid”.

    Valberedningens beslut att nominera henne berodde, enligt PM Nilsson, på att man ville ha en ordförande som breddar ledarskapet och som lyssnar på partiets medlemmar. Och det innebär rimligen att partiledningen kommer att utlysa en bred debatt och en omprövning och utveckling av partiets ståndpunkter.

    I sin ledare påminner Nilsson också om att den förra regeringen gav s-veteranen och socialpolitikern Anna Hedborg i uppdrag att utreda socialförsäkringarna, främst sjukförsäkringen. Det slutbetänkande hon presenterade sent i höstas pläderade för en genomgripande reform för att få systemet på fötter. I veckan kom ytterligare en utredning beställd av s-regeringen, denna gång skriven av Sture Korpi om socialbidragen, med ett liknande budskap. Korpi menar att det är för liten ekonomisk skillnad mellan arbete och bidrag och att dessa måste öka. Bägge dessa utredningar refereras det ofta till i den interna socialdemokratiska eftervalsdebatten. Det tyder på att partiet är moget för omprövningar av politikområden som tidigare betraktats som minfält.

    Reinfeldt vann sympatier på att verklighetsanpassa, åtminstone i retoriken, sitt parti och dess politik. Gamla dogmer togs bort till förmån för ett mer pragmatiskt program. ”Med en liknande reformprocess hos socialdemokraterna skulle s-toppen snabbt ta initiativet i debatten, göra mittenpartierna osäkra på var de egentligen hör hemma och etablera sig som ett seriöst och fräscht regeringsalternativ”, skriver PM Nilsson.

    Det är väldigt lätt att instämma.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Oväntat stöd för s-förnyelse"

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 januari, 2007 17:01) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (29 januari, 2007 17:07) : 

    Anonyma kommentarer raderas.

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 januari, 2007 17:50) : 

    Men herregud, Morian, det är väl inte ett dugg oväntat att en borgare vill krympa den politiska scenen och likställa allt vänster om gråsossarna med något förlegat, unket, gammalt, opragmatiskt, verklighetsfrånvänt, o s v.

    För PM spelar det mindre roll ifall sossarna vinner så länge hans egna politiska idéer också vinner. Om det blir ett politiskt konsensus om att en mindre offentlig sektor, bättre villkor för företagare på arbetstagarnas bekostnad, sämre villkor för arbetslösa, o s v är den enda vägen att ta så har ju PM vunnit och då gör det egentligen detsamma om det är Reinfeldt eller Sahlin som administrerar "refomerna".

    Vågar vi gissa på sjunkande valdeltagande som ett resultat av att väljarna inte upplever att det finns någon skillnad mellan alternativen i nästa val?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (30 januari, 2007 08:45) : 

    Martin, insikten om att socialförsäkringssystemet är hårt pressat och bör ses över för att garantera dem som verkligen behöver hjälp får det, är knappast något förbehållet borgerligheten. Och ju förr ni till vänster om socialdemokratin inser det desto bättre. En stor skillnad mellan dig och mig är uppenbarligen att jag förmår uppskatta kloka och insiktsfulla uttalanden oavsett om de yttras av sossar, borgare eller vänsterfolk. För dig verkar den ideologiska renlärligheten gå före allt.

     

    Anonymous Anonym skrev... (30 januari, 2007 17:51) : 

    Det finns ingen sådan "insikt", det är enbart en tes och dessutom en borgerlig sådan. Det är dessutom många till höger om vänster om socialdemokratin som inser att så inte är fallet, alltså partikamrater till dig, det är bara det att dom inte tillhör samma falang som du.

    Och sen missar du helt målet med din kommentar om att uppskatta klokhet oavsett politiskt läger. Det jag ifrågasätter är det oväntade i att PM Nilsson gillar Mona, dvs det är inte alls oväntat om man har koll på de intressemotsättningar som präglar vårt samhälle.

    För det är ju det som är problemet med ditt inlägg här ovan, du ser idéer som isolerade fenomen istället för att härleda dom till de intressepositioner som gett upphov till dom. I klartext: PM resonerar inte fritt om allehanda klokheter och smarta förslag på försäkringslösningar, han driver klass- och könspolitik för den för närvarande vinnande sidan och du står vid sidan och hejjar på.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (30 januari, 2007 18:39) : 

    Eh, menar du att det bara är "en tes" - och dessutom "en borgerlig sådan"? Har du ens läst Hedborgs utredning? Gör gärna det, sedan kan vi snacka. En samanfattning finns här.

    Snacket om falanger inom s känns dessutom lite svårt att ta på allvar när det sägs av någon som uppenbarligen inte är sosse själv.

    Och dumheterna du skriver om att jag "står vid sidan och hejjar på" orkar jag inte ens kommentera.

     

    Anonymous Anonym skrev... (30 januari, 2007 22:01) : 

    Jo, jag har kikat. Bara det faktum att du tror att en utredning ens är i närheten av neutral säger en del om din ideologiska hållning.

    Att t ex andelen förtidspensionärer/sjukersatta har ökat under 80- och 90-talet är lätt att sätta i relation till den ökade takten i industrin, nedskärningar i offentlig sektor och en sämre organiserad motmakt från arbetarnas sida gentemot arbetsgivarsidan.

    Att med det facit angripa symptomet: Att slå till mot sjuka och arbetslösa istället för roten: att rusta upp offentlig sektor och sänka arbetstid/sänka arbetstakt är borgerlig klasspolitik och det spelar ingen roll vad avsändaren kallar sig. Det är aldrig vad man heter som räknas, det är vad man är och det tar vi reda på genom att observera handlingar och åsikter.

    Och det är väl självklart att jag kan ha god insyn i socialdemokraterna genom vänner och bekanta utan att själv vara med appropå ditt infantila sätt att slå bort resonemanget om falanger i partiet.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (30 januari, 2007 22:22) : 

    Men snälla nån, tror du verkligen att jag försvarar nedskärningar i offentlig sektor? Då undrar jag vad du har för fördomar. Något sådant har jag aldrig argumenterat för. Vad jag efterlyser är ett socialförsäkringssystem som klarar trycket och som ger stöd åt behövande. Detta har inte ett skvatt att göra med några våta västerdrömmar om falangstrider inom socialdemokratin.

     

    Anonymous Anonym skrev... (30 januari, 2007 23:34) : 

    Men alltså, Martin har helt rätt. Sossarna har drivit en liberal politik från 80-talet och framåt, mycket kanske för att de inte förmått stå emot borgarnas offensiv.

    Hegemonibegreppet blir centralt i denna diskussion. Läs på lite Jonas.

     

    Anonymous Anonym skrev... (30 januari, 2007 23:34) : 

    För det första: Om man förnekar att det finns falanger och därmed nån typ av slitningar mellan dessa inom socialdemokratin så behöver man en verklighetsuppdatering.

    För det andra: Läs min text igen, menar jag att du argumenterar för nedskärningar i offentlig sektor?

    Nej, inte här iallafall. Jag menar att de nedskärningar och stora ideologiska och konkreta förluster som arbetarrörelsen gjort gentemot arbetsgivarsidan resulterat i det ökade trycket på socialförsäkringssystemet.

    Man löser det problemet antingen genom att rusta upp och ta tillbaka maktutrymmet från arbetsgivarsidan eller att göra det svårare för folk att "belasta" systemet. Här argumenterar du för det senare.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (31 januari, 2007 08:36) : 

    Red Metal och Martin, er omsorg och inbillade insikt om socialdemokratins inre liv är rörande. För er information så är socialdemokratin en stor och bred rörelse med högt i tak. Här ryms en mängd olika uppfattningar i diverse sakfrågor. Det är dock inte samma sak som vänsterns falanger. Absurda påstående om att "Sossarna har drivit en liberal politik från 80-talet och framåt" eller att jag skulle argumentera för att "göra det svårare för folk att 'belasta' systemet" visar bara på er bristande verklighetsuppfattning. Vi lär inte bli överens, så jag lägger ned försöken att resonera med er.

     

    Anonymous Anonym skrev... (31 januari, 2007 16:44) : 

    Eh, nej det är inte samma sak som "vänsterns falanger", vem har påstått det? Det är socialdemokratins alldeles egna falanger, accepterat av de allra flesta utom möjligtvis du själv och dina högerfalangkompisar som tjänar på att framstå som neutrala eller i samförstånd med mittenfåran och vänstern.

    Sossar har alltså inte fört en liberal politik sedan 80-talet? Här visar du på direkt okunnighet. Läs Ekonomihandboken av Ehrenberg men läs dessa korta inlägg först: http://etc.se/veckans_ledare/14202/mona-sahlins-egentliga-problem
    samt
    http://etc.se/artikel/13770/bakgrunden-till-socialdemokraternas-krispolitik

    Men du stödjer ju slutsatserna i utredningen och utredningen förordar en uppstramning. Vad är en uppstramning om inte att göra det svårare för folk att "belasta systemet"? Det är inte första gången du helt enkelt inte väljer att presentera argument utan bara avfärdar eller säger: Äsch, vi blir inte överens. Sen så har du självfallet ingen skyldighet att debattera med folk på din blogg, tvärtom. Men då får du väl vara ärlig och säga att du inte vill istället.

     

    kommentera