Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, januari 30, 2007

  Regeringens felprioriteringar

  Det är lite tufft för Fredrik Reinfeldt just nu. Efter att uppmärksamheten omkring först Lars Leijonborgs och sedan Birgitta Ohlssons utspel i förra veckan lagt sig, har nya uppgifter om Carl Bildts affärer och Reinfeldts barnflicka kommit i ljuset.

  Nu får också regeringen bakläxa från Skatteverket på stora delar av förslaget om skattelättnader för den som köper så kallade hushållsnära tjänster. Otydlighet och ogenomtänkt är budskapet i verkets remissvar.

  I lördags flaggade finansminister Anders Borg för att ”det är för tidigt att nu utlova stora skattesänkningar innan vi vet om finansieringen är säkrad och om ekonomin tillåter det”, och lät samtidigt meddela att det stora löftet från alliansen under valrörelsen om sänkt eller slopad fastighetsskatt kan komma att skjutas på framtiden.

  I det här läget går socialminister Göran Hägglund ut och säger att regeringen den 1 januari 2008 tänker införa det kontroversiella vårdnadsbidraget. Det är dock kommunerna som själva ska svara för finansieringen, och nivån kommer att ligga på 4000 kr per månad om det beskattas eller 3 000 kr obeskattat. Alltså betydligt lägre än de 6 000 kr som Hägglunds kristdemokrater drev i valrörelsen.

  Kommunerna riskerar alltså att få ett minskat skatteunderlag när ett antal medborgare – företrädesvis kvinnor – väljer att stanna hemma med sina barn i stället för att utnyttja barnomsorgen, samtidigt som de åläggs en ny kostnadspost i form av vårdnadsbidrag.

  Sannolikt har regeringen tidigarelagt presentationen av vårdnadsbidraget för att på något sätt försöka ta fokus från den senaste tidens tillkortakommanden. Men i stället framstår det alltmer som att Reinfeldt helt tappat kontrollen. Det finns all anledning för honom att lyssna på sin finansministers varningssignaler och prioritera insatser för jobb, tillväxt och skatteintäkter framför dåligt underbyggda förslag som bara riskerar att drabba skattebetalarna.

  * * *

  Detta inlägg finns också att läsa på Oppositionen.se.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Regeringens felprioriteringar"

   

  Anonymous Alexander skrev... (30 januari, 2007 16:21) : 

  Jag tycker du skriver bra och verkar som en sansad person, men vill ändå kommentera just det där om regeringens tillkortakommanden. Det är ju inget unikt, möjligtvis med undantag för Carl Bildts samröre Det riktigt underliga är att två ministrar avgått för struntsaker medan de större "skurkarna" sitter kvar, för att inte nämna att det finns en hel del skandaler även i andra läger. Nu när Mona Sahlin åter tagits till nåder är det till exempel förvånansvärt tyst om alla hennes "tillkortakommanden" -- och det är en ganska diger lista om jag inte minns fel. Vad sänder det för signal att man tycker hon är lämpad som statsminister? Jag blir inte klok på politiken ibland...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (30 januari, 2007 16:54) : 

  Alexander, tack för vänliga ord. Ge gärna exempel på de skandaler du tycker skett och som inte uppmärksammats tillräckligt. I fallet Mona Sahlin så måste jag nog ändå säga att allt hon gjort (för nu ganska länge sedan) ventilerats ganska grundligt i medierna de senaste månaderna.

   

  Blogger Alexander skrev... (31 januari, 2007 09:34) : 

  Vad ar det for fel att jobba svart och att anlita svart arbetskraft? Det ar val battre att behalla pengarna sjalv an att ge bort dem till de vidriga politikersvinen som styr landet oavsett om de kallar sig sjalva vanster eller hoger?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (31 januari, 2007 16:13) : 

  Alexander (den märklige), är det så att du inte åker på några vägar, aldrig gått i skolan, aldrig utnyttjat sjukvården eller gjort något annat som bekostats av skattemedel i Sverige? I så fall är du fri att resonera som du gör, Annars gör du bäst i att knipa käft.

   

  Anonymous Alexander skrev... (31 januari, 2007 17:17) : 

  Det kanske redan är uppenbart, men jag säger det för säkerhets skull: Det finns två Alexander på den här bloggen. Försök att inte blanda ihop oss. Jag är också liberal, men snäll. ;)

   

  Anonymous Alexander skrev... (31 januari, 2007 17:19) : 

  Fast det förtjänar kanske att sägas, lite mindre hetsigt, att man kan leva i ett samhälle och utnyttja de privilegier som detta erbjuder, utan att för den sakens skull stödja systemet eller ha någon skyldighet att göra det. Man är ju så illa tvungen. Åtminstone verkar detta synsätt fungera för mer eller mindre extrema vänstertyper som gärna vill avskaffa marknaden och annat skoj.

   

  kommentera