Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, januari 29, 2007

    Tankekedja om tankesmedja

    Det började med att Roger Jönsson på sin blogg berättade att han ”saknar våra tankesmedjor och framför allt en rejäl satsning på dem från arbetarrörelsen”. Därpå följde en intressant diskussion om detta i kommentarsfältet.

    Andra har sedan hakat på i sina egna bloggar. Erik Laakso håller med om att vi inom arbetarrörelsen ”har ett underskott på områden som idéutveckling och ideologiskt präglade tankeströmningar”, men menar att den brist på tankesmedjor och tankesmedjornas avtryck i samhällsdebatten ”beror på oss andra runt omkring och våra förväntningar att någon annan ska starta dem, driva dem, finansiera dem och gärna anställa några av ’oss’ som tycker oss ha driftiga tankar istället för att vi själva tar steget och börjar tänka, smida och leverera för verktygen har vi faktiskt redan om vi bara höjer blicken en smula”. Han uppmanar därför sina läsare ”ur arbetarerörelsens domäner som har ett intresse av [att] medverka i en nationell tankesmedja” att kontakta honom för att utröna hurdant intresset för en nationell, fristående och oberoende tankesmedja är.

    Peter Karlberg tycker att själva konceptet med tankesmedjor är tveksamt, och ser hellre att det satsas på ”den samlade kraften i rörelsen också vad avser tänkandet”. För det krävs, menar Karlberg, utvecklade former för samtal men också någon mer sofistikerad metod för att samla tankar, sammanfatta, sprida etc.

    Laakso har varit inne på det här med tankesmedjor förut, då han bland annat uppmärksammade Arbetarrörelsens Tankesmedja. Han har också tipsat om att Sven Elander skrivit tänkvärt om tankesmedjeproblematiken.

    Jag är fortfarande hoppfull när det gäller ovan nämnda Arbetarrörelsens Tankesmedja; jag tror att den kan bli betydelsefull för den interna idédebatten inom socialdemokratin och delar av fackföreningsrörelsen. Däremot är jag mer skeptisk till dess möjlighet att nå ut brett och få medial uppmärksamhet för sina seminarier, rapporter och annan aktivitet. Och det beror inte bara på medieklimatet och den borgerliga dominansen på tidningarnas ledarsidor. Den senare kompenseras nämligen åtminstone till viss del av övervikten av vänsteråsikter på kultursidorna, där Arbetarrörelsens Tankesmedja teoretiskt skulle kunna uppmärksammas.

    Nej, min skepsis beror snarare på den uppenbara svårigheten att skapa en reellt fristående och självständig tankesmedjeverksamhet där fräscha vänstertankar kan hamras fram. Det enda riktigt bra exemplet på detta är ännu Arenagruppen och Agora. Och i väntan på att något lika bra – eller ännu bättre – ska ”uppstå” så ställer jag min förhoppning till att Erik Laaksos uppmaning ska resultera i något bra.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Tankekedja om tankesmedja"

     

    Blogger Marcus skrev... (29 januari, 2007 17:02) : 

    Jag tycker vänsterliberalerna på Frihetligt Forum, för en vettig debatt om olika saker: http://frihetligtforum.wordpress.com/

    Lite oklart kanske vad de kommer fram till, men ansatsen är god och de verkar ha ett visst mått av självkritik.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (29 januari, 2007 17:11) : 

    Tack för tipset! Det var en blogg jag inte hade sett tidigare.

     

    Blogger Marcus skrev... (29 januari, 2007 17:58) : 

    Ingen orsak. Det är inte så konstigt om du inte sett den förut, då bloggen är relativt nystartad, även om skribenterna verkar ha hängt med ett tag. Sympatisk och resonerande ton på debatten är ett sotort plus i kanten!

     

    Blogger CV skrev... (29 januari, 2007 20:57) : 

    Jag tycker Arbetarrörelsens tankesmedja verkar ha bra upplägg och jag tror den kan få viss betydelse på sikt.
    Men jag blev rätt förvånad att den inte var mer känd, att Roger Jönsson inte ens verkade veta om att den finns.
    Det tar väl tid att få saker välkända.
    RS
    kulturbloggen.com

     

    Blogger Sven Elander skrev... (29 januari, 2007 22:29) : 

    Jag vet inte mycket om Arbetarrörelsens tankesmejda men en spontan reaktion är att den verkar stå väldigt nära SAP och LO. Detta är problematiskt av flera skäl. Dels så tror jag att det blir svårt för allmänheten att skilja mellan SAP och tankesmedjan. Och dels så är det problematiskt om tankesmedjan inte kan säga saker som SAP eller LO ogillar.

    En tankesmedja behöver visserligen inte uppfattas som "politiskt neutral", men bör inte ha för starka kopplingar till ett parti. Jag har utvecklat detta resonemang lite mer på min blogg.

     

    Anonymous Anonym skrev... (30 januari, 2007 16:43) : 

    Jag tycker att Fronesis är en av de bättre tidskrifterna som arbetarrörelsen har där man försöker ha en teoretisk debatt. Mer uppmärksamhet till dem.

     

    Blogger PB skrev... (30 januari, 2007 17:51) : 

    Ni kommer aldrig att få nån exxon att finansiera det där.

    http://www.corporateeurope.org/stockholmnetwork.html

    http://www.corporateeurope.org/ThinkTankSurvey2006.html

     

    Blogger Nya Bergérusbloggen 3.0 skrev... (30 januari, 2007 19:10) : 

    Spontant känns tankesmedja angeläget för de som inte har någon folkrörelse att luta sig mot. Det kanske inte (s) har idag och då är det väl kanske angeläget.

    En utvecklingslinje som går att spåra är att tankesmedjor integreras med utbildning. Inte så dumt. Kanske borde istället de pengar som partiet, LO och andra satsar - istället läggas in som en avdelning på ABF-förbundet - sedan kan idéerna distribueras, prövas och på annat sätt användas i folkbildningen.

    Kanske inte dagens hippaste förslag, men ibland blir jag lite trött på att "hjulet" ska uppfinnas på nytt. Det finns också två andra bra skäl: ABFs varumärke och legitimitet samt den fråga som ofta glöms bort, nämligen distributionen av det som uträttas.

     

    kommentera