Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    fredag, januari 05, 2007

    Senaste nytt i partiledarfrågan

    Det har nu gått över 100 dagar sedan valnatten och Göran Perssons besked om att han avgår som partiledare. Ännu har ingen efterträdarkandidat trätt fram och sagt sig vara beredd att axla manteln.

    Det saknas däremot inte människor som har synpunkter i frågan. Varför den moderate partiledaren, tillika statsministern, Fredrik Reinfeldt ens yttrar sig om socialdemokraternas interna valprocess övergår mitt förstånd. Likaså varför en vänsterpartist som Jinge i inlägg efter inlägg sågar Mona Sahlin, som inte ens sagt om hon ställer upp eller ej.

    Den socialdemokratiske partiveteranen Arne Kjörnsberg ger inte mycket för de besked som förekommit i medierna om att ett antal potentiella partiledarämnen tackat nej till att kandidera. ”Partiets uppfattning är alltid större och viktigare än den egna åsikten”, säger Körnsberg enligt Svenska Dagbladet. Även om man sagt nej av personliga skäl så förväntas man ändå svara ja om/när valberedningens ordförande kommer med den slutgiltiga frågan. ”Det är en gyllene regel inom partiet”, menar Arne Kjörnsberg.

    Också obestämde liberalen Blogge Bloggelito är inne på Kjörnsbergs linje och anklagar Margot Wallström, Carin Jämtin och Ulrica Messing för att ”ha svikit inte bara sitt parti utan även hela kvinnorörelsen”, då de sagt nej tack till valberedningen.

    Jag håller självklart inte med. Vi blir inte livegna bara för att vi löser medlemskap i det socialdemokratiska partiet. En person som verkligen inte vill eller av någon anledning inte känner sig mogen att axla ansvaret som partiledare kommer självklart inte att göra ett bra jobb.

    Bakom snacket om svek och att man ska komma när partiet kallar, ligger antagligen en misstro mot Mona Sahlin och en önskan om att någon eller några av de som redan tackat nej ändå ska kunna gå att övertala. Enligt Ekot är det flera fackordförande som hoppas att Ulrica Messing kan övertalas, då de föredrar henne framför Mona Sahlin.

    Varför väcker då Sahlin så starka negativa känslor? Expressen drar sitt strå till stacken i dag och påminner sina läsare att de minsann 1995 avslöjade hennes missbruk, om än inte i strid med de otydliga reglerna, av regeringskansliets kontokort för privat bruk. Frågan är om en människas slarv för drygt tio år sedan ska diskvalificera henne från ett politiskt uppdrag i dag? Och, viktigast av allt, det är det socialdemokratiska partiets medlemmars förtroende för Mona Sahlin som ytterst kommer att avgöra om hon väljs till partiledare eller ej. Oavsett vad Reinfeldt, Expressen, vänsterpartistiska eller liberala bloggare tycker.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Senaste nytt i partiledarfrågan"

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 januari, 2007 14:54) : 

    Som obestämd liberal kan jag misstänkas tillhöra det borgerliga blocket. Därmed borde jag egentligen hoppas på Sahlin av skälet att hon är ett av de svagare korten, enligt mitt sätt att se det. Men mitt inlägg ska snarast tolkas som att jag respekterar hennes vilja att leda.

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 januari, 2007 15:35) : 

    Om man dessutom läser vad de som Stig-Björn Ljunggren plägar benämna "pulvermosfolket" (du blir vad du äter) anser i deras tyck till-funktion drar man en lättnadens suck över att det bara är partiet som har något att säga till om i frågan.

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 januari, 2007 15:37) : 

    Expressens tyck till-funktion menar jag naturligtvis. En ständig källa till (oavsiktilig) underhållning.

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 januari, 2007 16:36) : 

    Ja jäklar.

    När såg man senast att socialdemokratiska debattörer och medier hade en massa åsikter om vilka andra partier och ungdomsförbund borde välja till företrädare?

    Hur många webomröstningar genomfördes när Reinfeldt eller Hägglund valdes?

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 januari, 2007 16:51) : 

    För att de var de enda eller de självklara kandidaterna. För att de inte tackade nej. För att det inte fattades en kandidat i tre månader eller mer. Det fanns liksom inget att rapportera om.

    Dessutom var de doldisar, eftersom de inte tillhörde den likt mossa ingrodda personmassa som utgjorde den tidigare regeringen; kandidaterna är alla mer eller mindre stamgäster i folks medvetanden tack vare enpartistaten.

    Annars har det varit ett väldigt tyckande om Reinfeldt contra Bildt i Aftonbladet.

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 januari, 2007 17:34) : 

    Det ändrar i alla fall inte på det faktum att det är partiets ensak vem som slutligen väljs. Jag tycker att det börjar låta som om den församlade borgerligheten är sur över att det socialdemokratiska partiledarvalet tar för mycket mediautrymme... De borde väl vara glada för att de får ha sitt systemskifte ifred från tredje statsmaktens granskning?

     

    Blogger Markus "LAKE" Berglund skrev... (05 januari, 2007 18:11) : 

    "yttrar sig om socialdemokraternas interna valprocess"

    Interna? Sen närdå? Tillåt mig småle. :-)

    I övrigt håller jag med Blogges kommentar.

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 januari, 2007 21:18) : 

    Alex Keaton har naturligtvis rätt. För närvarande är statsministern en andraplansfigur i medierna. Sedan ska man ha klart för sig att samtliga föreslagna personer var och en för sig är en oerhört mycket mer kompetent person än de som leder de borgerliga partierna.
    Här handlar det om att plocka fram en ledare ur ett urval där alla är extremt begåvade, om än på olika sätt.
    Att racka ner på Mona kan man naturligtvis, men att hävda att hon skulle vara inkompetent är larvigt. Jag tycker oerhört illa om Leijonborg men jag är övertygad om att han är en plikttrogen, kunnig människa med stor inlevelse och fantasi. Ingen som väljs till partiledare i ett riksdagsparti saknar kompetens.

     

    Blogger P-O. Kjellberg skrev... (05 januari, 2007 21:26) : 

    Det måste väl vara positivt att även allmänheten diskuterar och framför åsikter i partiledarfrågan. På så vis får valberedningen indikationer på vem man vill se som näste partiledare. Men jag förmodar att partiet väljer den som är bäst lämpad utav de som finns tillgängliga.

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 januari, 2007 21:35) : 

    (s) är landets största parti, dessutom det parti som styrt landet i princip i 80 år. Klart ledarvalet är av allmänt intresse.

    Det den nu pågående processen visar att det inte finns någon stark kandidat. Och Morians magsura kommentar visar att detta nu gått upp för många sossar.

    Faktum är att Mona inte bara har garderoben full med lik, utan ett helt jäkla parkeringshus. Hon betalar inte räkningar, har slarvat med tv-licnsen, gör inte skillnad mellan statens och sin egen ekonomi, besiktigar inte bilen, osv.

    Hon får Stegö-Chilo och Borelius att framstå som västanvindar. Detta redan innan grävjakten har börjat på allvar.

    Hon har facket emot sig, dessutom partirävar som Enn Kokk.

    Hon har potential att göra (s) till ett 20%-parti, och ett sådant ledarval är av allmänt intresse!

    Jag tror nästan att det blir någon form av andra runda, med nyvaknat intresse från nu avfäedade kandidater. Antingen gör vaberedningen detta nu, eller i oktober 2010...

     

    Anonymous Anonym skrev... (06 januari, 2007 15:49) : 

    Lyssnade vi ens på samma radioprogram? Jag tyckte Reinfeldt sa just att det inte var hans sak att uttala sig om ny partiledare för S.

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 januari, 2007 14:54) : 

    Frågan är så urvattnad, att tom. borgarna tillfrågas för att hålla liv i frågan.

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 januari, 2007 20:36) : 

    De många hysteriska kommentarerna från borgerligt håll mot Mona Sahlin kan jag inte tolka på annat sätt än som en besvärjelse. Det är väl rätt självklart att alliansen skulle föredra den relaivt oerfarna Carin Jämtin eller den kommunikativt ganska svaga Ulrika Messing som motståndare. Och visst har de skäl för sin motvilja mot Mona Sahlin som oppositionsledare. Hon är en av landets mest erfarna och rutinerade toppolitiker och behärskar de flesta områden. Hon kommer att vara mer erfaren än Reinfeldt 2010, även om han då har fyra statsministerår i ryggen. Knappast någon av de nuvarande borgerliga partiledarna skulle klara att matcha Mona S i en politisk debatt (och visst är det lustigt att hon är den som förknippas med det impopulära stoppaketet från 1990, trots att det var ststsminister Ingvar Carlsson som lanserade det och det stöddes av dåvarande LO-ordföranden Stig Malm?)

    Mats Erikson

     

    Anonymous Anonym skrev... (08 januari, 2007 16:26) : 

    Det är självklart att det är det socialdemokratiska partiet som ska välja sin ledare, ingen annan. Dock, det innebär inte att det är ointressant för oss andra vem som blir socialdemokratisk partiledare. Därmed är det intressant för oss att följa valprocessen, och att framföra vår syn på valet av partiledare. (Samma resonemang gäller givetvis ledarval i alla partier, men (s) och (m) är ju på grund av rådande storleksförhållanden extra intressanta.)

    Vad gäller Mona Sahlin finns det två synpunkter: För det första kan man hävda att hennes tidigare försyndelser kanske inte bör ligga henne till last i partiledarvalet, men å andra sidan är de minst lika illa som de "skandaler" som nyligen tvingade bort två misshagliga, borgerliga ministrar. Det som omöjliggör den ena bör rimligen omöjliggöra även den andra, kan man hävda.

    För det andra framstår Mona Sahlin som ett svagt kort när det gäller att driva politiken framåt och få saker uträttade. Möjligen kan man som borgerlig tycka att det vore en lätt och bra motståndare, men personligen föredrar jag en socialdemokratisk partiledare som kan driva en intressant, socialdemokratisk politik. Och som statsminister (till vilket ämbete varje s-ledare är en stark kandidat) föredrar jag någon som visat mer handlingskraft.

    Men, i slutändan är det inte jag, utan socialdemokratiska partiet som väljer s-ledare, och så ska det så klart vara.

     

    Anonymous Anonym skrev... (08 januari, 2007 20:49) : 

    Jag tror knappast att någon erfaren borgerlig politiker ser Mona Sahlin som en "lätt" motståndare.

     

    kommentera