Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, februari 06, 2007

    Barn, mobiltelefoner och det hemska internet

    Via ett pressmeddelande får jag veta att Medierådet nu lanserar en guide om ungas användning av mobiltelefoner. Samtidigt meddelas att i dag så uppmärksammas för fjärde gången Safer Internet Day ”över stora delar av världen”.

    Syftet med Medierådets guide är att uppmärksamma vuxna på att mobiltelefonen numera också är en dator, med möjlighet att ta del av olika innehåll och tjänster. Med mobilen, upplyser guiden om, kan man ringa, chatta, skicka bilder och filmer, surfa på nätet och se på TV.

    Medierådets kanslichef Ann Katrin Agebäck säger i pressmeddelandet att ”Även om barn och unga vet mer om teknik, så är det vi vuxna som vet mest om livet, om normer, faror och glädjeämnen”. Därför, sägs det, är det viktigt att barn och vuxna tillsammans kommer överens om hur man ska bete sig både som mottagare och avsändare av information.

    I går rapporterade för övrigt Expressen att nära hälften av dagens barn och ungdomar mellan 10 och 17 år har sett porr på internet. Johanna Nylander hälsar apropå detta Expressen välkommen till verkligheten, och konstaterar – helt korrekt – att man kan ”hitta det mesta på nätet, och det enda man kan göra åt det är att lära ut sunt förnuft och kritiskt tänkande”. Johanna menar att barn som ofrivilligt får porr exponerat för sig någon gång lär kunna tackla det bättre än barn som surfar på porrfilter och inte vet någonting om det den gång de hamnar på ett ocensurerat nät.

    Detta leder osökt tillbaks till arrangemanget Safer Internet Day, som är ett led i EU-kommissionens Safer Internet Plus Programme, med syfte att skapa en säkrare användning av Internet bland barn och unga (om ni någon gång undrat vad era skattemedel för EU-avgiften går till). I dag ordnas – håll i er nu – ett internationellt blogg-maraton, där ”unga från hela världen” presenterar inlägg om privatliv på nätet, nätetikett och bildpublicering. Bloggen är öppen för kommentarer 6-13 februari. Jag gissar att de kommer att modereras rätt hårt.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Barn, mobiltelefoner och det hemska internet"

     

    Anonymous Anonym skrev... (06 februari, 2007 17:11) : 

    Våra barn, läs tonåringar och säkert yngre vet och har nog sett det mesta vid det här laget. Så det är inte direkt rädslan för porr som driver dessa kampanjer. Utan det handlar mycket om, som jag ser det hur våra ungdomar och barn behandlar varandra. Skolan tar inte slut i och med att barnen lämnar skolbyggnaden. Skoldagen fortsätter hemma vid datorn via PA och MSN eller liknade tjänster. Den virtuella mobbingen är ett påtagligt problem idag.

    Vi föräldrar behöver känna till vad våra barn pysslar med på Internet. Det måste poängteras att det inte handlar om censur eller moralpanik. Detta är en verklighet varje förälder idag måste ta ställning till. Jag tycker Bris och Rädda Barnen gör ett utmärkt arbete som uppmärksammar dessa frågor.

     

    Blogger db skrev... (06 februari, 2007 19:00) : 

    Anders Löwdin, även barn helt utan kommunikationsapparater är bortom sina föräldrars tillsyn så fort de går hemifrån. Oövervakad fjärrkommunikation medför väl knappast större risker än oövervakat RL?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (06 februari, 2007 22:00) : 

    Anders, min ironiska ton till trots så är jag inte motståndare till upplysningskampanjer som syftar till att göra föräldrar mer medvetna om och deltaktiga i sina barns kommunikationsvanor. Däremot så tror jag att det är lönlöst och kontraproduktivt att försöka undanhålla barn från otäckheter.

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 februari, 2007 01:49) : 

    ”Oövervakad fjärrkommunikation medför väl knappast större risker än oövervakat RL?”

    Visst, helt rätt. Men fjärrkommunikation medför nya och för många, okända risker som man som förälder bör ha lite koll på. Det är det jag menar. Till dessa risker hör ökad mobbing utanför skoltid, vapen och drogförsäljning med mera, med mera. Sedan är Internet och nätet ett underbart instrument i övrigt, självklart. Men utvecklingen har gott så snabbt fram nu ett tag att barnen ofta vet mera om nätet och dess möjligheter och faror än deras föräldrar.

    När nu Telia tar bort möjligheten att SMS:a med dolt nummer så är det ett steg taget för att minska möjligheten till mobbing och trakasserier via mobilen. Ett utmärkt drag som gör livet lättare för många barn i skolan.

    ”Däremot så tror jag att det är lönlöst och kontraproduktivt att försöka undanhålla barn från otäckheter.”

    Där håller jag inte med dig, Jonas. Visst finns det olika förhållningssätt för hur mycket man skyddar och vad man skyddar sina barn mot. Det är naturligtvis olika för olika föräldrar. Men jag tror varje förälder har behov av att skydda sina barn. Det är nedärvt. Många föräldrar idag upplever säkert att världen är otryggare nu än när dem själva var barn.

    Härom dan kom min dotter hem, hon är 13 och berättade om Al Gore’s film - AN INCONVENIENT TRUTH och om klimathotet. Dem hade sett filmen i skolan och diskuterat vad man kunde göra för att minska problemen framöver. Hon var rätt skärrad och jag tänkte i mitt stilla sinne att hon nu fått ett liknande trauma att växa upp under som min generation hade i det kalla kriget och det trauma som vetskapen därom orsakade hos många inklusive mig. Men trots allt kunskap och information om klimathotet är inget jag skulle vilja undanhålla min dotter. Den kunskapen är viktig och kan leda till mycket bra, bara man diskuterar detta med sina barn tillräckligt.

     

    kommentera