Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, februari 28, 2007

  Dokusåpan Carl Bildt

  Regeringens egen vandrande dokusåpa Carl Bildt snurrar vidare med nya, allt mer bisarra avsnitt.

  Jag trodde i min enfald att Per Svenssons absurda påstående från förra veckan, om att Bildt ”utnyttjar sin blogg som ett vapen mot en av den liberala demokratins institutioner – den granskande journalistiken”, som någon sorts punkt för just den diskussionen. Så var dock inte fallet.

  I dag skriver Bertil Torekull, tidigare bland annat chefredaktör för Svenska Dagbladet, på DN Debatt att Carl Bildts blogg är ”ett gott första steg mot en svensk ’Hugo Chávez-kultur’ och därmed början till en principiell maktförskjutning mellan den första statsmakten och tredje”. Vidare sägs utrikesministern inte dra sig för ”att kasta en skugga av förakt och löje över den tredje statsmakt som uppfyller tryckfrihetslagarnas anda att bevaka och granska makten”.

  Att denna så kallade tredje statsmakt själv inte drar sig för att ”kasta en skugga av förakt och löje” över politiken och våra politiskt aktiva förefaller dock inte oro Torekull nämnvärt.

  Många andra bloggare har redan kommenterat Bertil Torekulls artikel. Jag rekommenderar särskilt Johanna Nylander, Per Gudmundson, Magnus Ljungkvist, Johan Norberg och PJ Anders Linder.

  Men Bildtsåpan bjuder även på andra inspel. I dag skriver journalisten, författaren och debattören Göran Rosenberg – som säger sig genom åren ”haft stor respekt för Carl Bildt” – att Bildt mycket medvetet valt ”att inte längre föröka sitt politiska kapital utan att förstöra det”. Det vill säga ”att till så hög kurs som möjligt växla in det i en mera materiell och lätträknad valuta, det vill säga reda pengar”.

  Det är, förstås, väldigt hårda ord. Dokusåpan själv har hunnit med att kommentera Torekulls anklagelser. Rosenbergs står ännu obesvarade.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Dokusåpan Carl Bildt"

   

  Blogger rommedahl skrev... (28 februari, 2007 15:49) : 

  Det är snarare journalisterna, besatta av sina egna egon som är dokusåpan, inte Bildt.

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 februari, 2007 16:13) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger embryo skrev... (28 februari, 2007 16:18) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 februari, 2007 16:46) : 

  Jag beklagar att intressanta kommenterarer raderas, men jag är numera angelägen om att kommentarsreglerna för bloggen respekteras. Stå för era åsikter och skriv inte anonymt.

   

  Blogger rommedahl skrev... (28 februari, 2007 16:52) : 

  Varför tar du inte bort möjligheten att posta anonymt, eller det kanske inte går?

   

  Blogger Per Hagwall skrev... (01 mars, 2007 00:40) : 

  Kontentan av hans artikel är en moraliskt högststående politiker aldrig får ha befattat sig med affärer i länder som inte är perfekta. En som i framtiden skulle kunna tänka sig inneha en hög politiskt post skall inte smutsa ner sina frökenfingrar med att verka i länder som Sudan, Turkiet, Ryssland och Serbien.

  De goda entrepenörerna skall hålla sig rena i sina elfenbenstorn om de inte vill ådra sig Rosenbergs bannstråle. Affärer, industrialisering och samhällsbyggande i sådana stater skall enligt Göran Rosenberg enbart skötas av skrupelfria rövarbaroner och politruker som skulle sälja sin svärmor för en stadsjeep utan katalysator.

  Listigt Göran, verkligen...

   

  Blogger Milton Frihetsson skrev... (01 mars, 2007 01:59) : 

  Och det är ju bra att dokusåpan fortsätter i bloggosfären så att oviktiga saker som utrikespolitik och oljekrig inte diskuteras.

  För DET hade varit mycket jobbigare..

  http://nyliberal-utopi.blogspot.com/2007/02/lundin-petroleum-is-good.html

   

  Anonymous Per skrev... (01 mars, 2007 09:39) : 

  Men finns det ändå inte en poäng i att personer i officiella positioner alltid anses tala officiellt?

  Vore det okej för Riksbankens och den svenska penningpolitikens trovärdighet om Stefan Ingves hade en blogg där han förmedlade sina privata ekonomiska tankar?

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (01 mars, 2007 09:51) : 

  Om man tänker svensk statsminister som också var mkt aktiv i utrrikespolitiken... undrar om Olof Palme hade bloggat om han varit verksam idag?
  Eller ja - det hade ju varit en fullständigt lysande blogg. Den enda politiker som hade kunnat göra för politiker-bloggandet vad Linda Skugge gjort med media-bloggandet.

   

  Anonymous joakim edhborg skrev... (01 mars, 2007 10:19) : 

  Pers kommentar ilustrerar på ett bra sätt det jag så insiktsfullt skrev redan för en månad sedan i debatten om varför så få politiker bloggar. Ansvariga statsråd kan helt ekelt inte blogga för antingen blir de bara ointressanta regeringsmegafoner som på ett bättre sätt kunde förmedla det de ville via regeringens eller partiets hemsida eller fria tänkare som underminerar regeringens politik som Bildt.

   

  Anonymous Magnus skrev... (02 mars, 2007 03:18) : 

  Naturligtvis handlar det en del om att journalister och uppblåsta ledarskribenter vill köra sitt eget race och själva skriva manus alldeles oavsett om det finns en hållbar grund för deras story. Expressens beskyllningar rasar som ett korthus om man tittar närmare på dem, det rör sig om guilt-by-association i lfera led, hoptrummade uttalanden från personer utomlands som knappt känner till Bildt, och glidningar mellan att ett visst företag (General Electric t ex) har *gemensam teknik* med vapenindustrin och att de skulle vara "en ledande del av det miloindustriella komplexet". Bullshit.

  Det är svårare att förstå varför så många borgerligt sinnade journalister och tyckare nu är till den grad angelägna om att få bort Bildt, ett sånt här drev bara några månader efter valsegern kräver nog också att det finns politiskt understöd inifrån partier eller andra maktcentra, en politiskt motiverad önskan att driva ut honom - och då får logiken stryka på foten.

   

  kommentera