Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, mars 14, 2007

  2 000 dagar i fångenskap

  [UPPDATERAD] Den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak har sedan 23 september 2001 hållits inspärrad, utan rättegång och dom, av den eritreanska regimen. I en mycket ovanlig gemensam aktion uppmanar kulturcheferna på Sveriges sex största dagstidningar regeringen att intensifiera arbetet för att få Dawit Isaak fri.

  Uppropet publiceras i dag på kultursidorna i Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Aftonbladet (ännu ej på nätet), Sydsvenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Expressen/GT/KvP.

  De undertecknande skribenterna konstaterar att Isaak ”har inte ställts inför rätta, inte dömts för något brott”. Han hålls inspärrad av den eritreanska regimen av ett enda, oacceptabelt, skäl: Han har utövat sitt yrke som journalist.

  Man riktar också kritik mot UD och den svenska regeringen, den nuvarande liksom dess föregångare, och ifrågasätter hur och med vilken intensitet regeringen arbetar och har arbetat för Dawit Isaaks sak. Den svenska regeringsstrategin tycks ha varit den tysta diplomatins, och till DN låter Utrikesdepartementet hälsa att ”Försöken att få loss Dawit Isaak befinner sig i ett känsligt läge”.

  I dag, 2 000 dagar efter att han greps, blir Dawit Isaak den förste att tilldelas Publicistklubbens nya årliga ”Yttrande- och tryckfrihetspris till Anna Politkovskajas minne”. Priset tas emot av Isaaks familj vid ett seminarium i riksdagen, som ska sätta fokus på bristen på mänskliga rättigheter och pressfrihet i Eritrea.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "2 000 dagar i fångenskap"

   

  kommentera