Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, mars 13, 2007

  Bildts glidningar

  Lars Lindström, nyhetskrönikör på Expressen och tidigare tidningens korrespondent i New York och Los Angeles, skriver på sin blogg ”om nyheter, dumheter, nöjen och sport”. Han har i en liten följetong listat vad han kallar ”Bildts sju glidningar”. Det är en ganska underhållande – och samtidigt rätt skrämmande läsning.

  ”Sju glidningar med sanningen på några månader ser ut som en strategi”, skriver Lindström, och konstaterar att detta ”kunde ha fällt många ministrar med sämre självförtroende”. Här kommer en snabb sammanfattning av de glidningar Lars Lindström listar:

  1. Carl Bildt påstod att det inte finns några bindningar mellan ICL, Kommittén för Iraks befrielse, och krigsindustrin. Men enligt Lindström har författaren och journalisten Richard Cummings visat att lobbygruppen var en pr-apparat inför kriget, att den initierades av Bushs säkerhetsrådgivare och en representant för USA:s största vapentillverkare Lockheed Martin, och att det fanns kopplingar mellan ICL och före detta Lockheed Martin-chefer i Bush-administrationen.

  2. Carl Bildt påstod att optionerna i Vostok Nafta var del av hans arvode. Egentligen var de en del av ett incitamentsprogram för styrelsen, en bonus, och egentligen fanns villkoret att han skulle sitta kvar i styrelsen för att kunna få sin extra belöning.

  3. Carl Bildt påstod att det är väldigt vanligt med optioner till styrelseledamöter, men enligt flera finansexperter är det tvärtom ytterst ovanligt med optioner till styrelseledamöter i svensknoterade bolag.

  4. Carl Bildt påstod att det var juridiskt omöjligt att avstå optionerna i Vostok Nafta. ”Just i det avseendet kan det ha uppstått ett missförstånd” medgav utrikesministern långt senare.

  5. Carl Bildt påstod att han inte kunde sälja aktierna i Lundin Petroleum. Men det går att göra undantag. Diskretionär förvaltning innebär inte att man förlorar kontrollen över sitt innehav.

  6. Carl Bildt påstod att oljebolaget Lundin Petroleum inte har någon verksamhet i det krigsdrabbade Sudan. Men Lundin Petroleum satsade enligt senaste bokslutet 50 miljoner kronor i Sudan under 2006, och skröt nyligen för investerare om den stora potentialen som finns i landet.

  7. Carl Bildt påstod att han redovisade alla innehav av värdepapper till statsrådsberedningen. Men TV4 kunde avslöja att han inte tagit med optioner för en miljon kronor.

  Det är lätt att instämma med Lars Lindström att Carl Bildt verkar ha svårt att hålla sig till sanningen. Och det är onekligen mystiskt att Bildt slirar på sanningen, påstår att han inte förstår ”de där konstiga finansiella transaktionerna” och ger så luddiga besked att det hela tiden uppstår ”missförstånd”.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Bildts glidningar"

   

  kommentera