Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, mars 01, 2007

  Pressekreterarna ser dig

  Bisak tenderar ibland att bli huvudsak i diskussionen, vilket vi kunnat se de senaste dagarna när Carl Bildts bloggande om sina options- och aktieinnehav – snarare än just dessa innehav – hamnat i medialt fokus.

  Också mediernas oförmåga att uppmärksamma mer än en sak i taget har den senaste tiden blivit tydlig. En av de många saker som hamnat i skymundan är tidningen Journalistens intressanta knäck om hur det grundlagsfästa meddelarskyddet urholkas när de politiskt tillsatta pressekreterarna skaffar sig god insyn i vilka som ringer olika källor på regeringskansliet.

  Om en journalist kontaktar en anställd på statsrådsberedningen och ber att någon där ska ringa, får journalisten ofta först ett samtal av en pressekreterare. Edvard Unsgaard (den tidigare Ekojournalisten som nu arbetar åt statsminister Fredrik Reinfeldt) säger att man gör det som en service: ”Vi vill hjälpa till så att det blir rätt person som ger information”.

  Unsgaards kollega Ulrica Schenström, tidigare pressinformatör hos moderaterna och nu statssekreterare åt Reinfeldt, tycker att det är naturligt att pressekreterarna vill bli involverade i kontakterna med medierna. Hon anser inte att meddelarfriheten är hotad.
  ”Det spelar väl ingen roll om pressekreterarna får veta vilka medarbetare på statsrådsberedningen som pratar med journalister. I så fall omfattas också de av meddelarskyddet och pratar inte vidare.”

  På SvD:s ledarsida (online endast i PDF-version) skriver Maria Abrahamsson att detta är ”med förlov sagt gallimatias”.

  Abrahamsson fortsätter med att konstatera att vitsen med meddelarfriheten är att tjänstemän inte ska behöva riskera repressalier från sina chefer för att de tar kontakter med medierna som cheferna inte gillar.

  Så medan Carl Bildt fortsätter att kommunicera direkt med svenska folket via sin blogg, utan journalistiskt filter, tar Reinfeldts pressfolk kontroll över vad tjänstemännen i regeringskansliet säger till medierna. Något är uppenbarligen ruttet med kommunikationskulturen i den nya regeringen.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Pressekreterarna ser dig"

   

  kommentera