Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, mars 20, 2007

  S vinner på miljöpolitiken

  Ett återkommande tema som behandlades i talarstolen under socialdemokraternas extrakongress var miljöpolitiken och då i synnerhet klimatfrågan. Det var också ett område där Mona Sahlin föreföll särskilt väl påläst i tv-debatten mot Fredrik Reinfeldt i går.

  Trots det verkar varken DN eller SvD fokusera nämnvärt på miljöfrågan i sina analyser om debatten, mer än att närmast i förbigående notera att Reinfeldt hävdade att han och Sahlin är mer överens på miljöområdet än vad det verkat som hittills.

  Jag ser apropå det att Lars Anders Johansson konstaterat att Sahlin i den här frågan ”hade mer på fötterna eftersom hon kunde stödja sig på en socialdemokratisk miljöpolitik som faktiskt visat sig vara radikalare än vad partiet utlovade i samband med förra valrörelsen” – och hänvisar till en undersökning gjord av Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur.

  Själv tror jag att miljöpolitiken kan komma att bli ett av socialdemokratins starkaste kort i valet 2010. I sitt tal på kongressen sa Mona Sahlin att hon ville bjuda in den svenska livsmedelsbranschen, energibranschen och företrädare för transportsektorn för att tillsammans arbeta fram en enhetlig klimatmärkning, ”så att de som vill ta sitt ansvar också får en chans”. Det är ett bra initiativ.

  Ytterligare en indikation på att socialdemokratin nu verkar satsa på att på allvar föra upp klimatfrågan i den politiska debatten, är den så kallade Ekobloggen.se som ett antal namnkunniga s-företrädare lanserade under extrakongressen. Bland de medverkande märks bland andra Anders Ygeman, Lena Hallengren, Aleksander Gabelic och Åsa Westlund.

  Självklart kommer inte enbart miljöfrågorna avgöra valet. Det finns en mängd andra områden där socialdemokratin måste se över tidigare ställningstaganden och principiella inställning för att framstå som valbara nästa gång. Men nu börjar Mona Sahlin ta för sig i sitt ledarskap, och det är synnerligen välkommet.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "S vinner på miljöpolitiken"

   

  Anonymous Per r skrev... (20 mars, 2007 15:10) : 

  Klimatfrågan riskerar att bli sandlåda, i alla fall mellan S och Alliansen.

  - "Ni borde gjort allt det här"
  - "Jo det är sant, men vi har gjort allt det här istället."
  - "Jo det är sant"

  osv..

  De har ju i princip samma åsikter, bara lite olika förslag...

  Det är först när radikala mp och v kommer in och vill förbjuda saker och ting som det blir andra bullar i debatten.

   

  kommentera