Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, april 24, 2007

  Regeringen och medierna

  I går var det debatt på Publicistklubben om hur kontakterna mellan regeringskansliet och medierna fungerar. Detta bland annat mot bakgrund av ett antal larmrapporter och debattartiklar i Journalisten om att den nya regeringens pressekreterare skulle vara okunniga, orutinerade och inkompetenta att sköta sina arbetsuppgifter.

  Sammanfattningsvis kan man väl säga att den bild som tonade fram i debatten nog var att ovanstående epitet var tämligen överdrivna. Att regeringskansliet och pressekreterarna hade en del bristande rutin när de tillträdde efter valet och parallellt med att ta fram en budget försökte hantera enorma mängder förfrågningar från medierna, var förstås ett faktum – men något de flesta journalister föreföll ha visst överseende med.

  Men innan denna punkt på programmet avhandlades så hölls på scen ett stundtals bisarrt samtal mellan PK:s ordförande Stig Fredrikson och TV8:s Lars Adaktusson. Vassa Eggen har godbitarna.

  Något mindre bisarr, men å andra sidan bitvis sövande, var kvällens huvudnummer; paneldiskussionen mellan Mats Carlbom (politisk reporter, Dagens Nyheter), Karin Johansson (politisk reporter, Expressen), Maria Ripenberg (debattchef, Upsala Nya Tidning), Cecilia Roos (inrikeschef, Ekot), Edvard Unsgaard (pressekreterare hos statsminister Reinfeldt), samt Mårten Wennberg (pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Littorin).

  Det var i och för sig intressant att se och höra den tidigare Ekojournalisten Unsgaard tala till sina forna kollegor som ”ni journalister”. Hans budskap var att pressekreterarna på regeringskansliet skulle vara serviceinrättningar åt medierna. Men som Mats Carlbom påpekade så visste ju Unsgaard mycket väl att det var precis det man ville höra, och att sanningen kanske egentligen var någon annan. Även om pressekreterare tillhandahåller service så är det ju ingen tvekan om vilka som är deras arbetsgivare och har deras lojalitet.

  Ett återkommande tema i den rätt avslagna debatten var att regeringen genom sina pressekreterare delar ut ”godispåsar” till utvalda journalister på DN, Ekot och SVT, vilket tvingar andra medier att rapportera om detta snarare än få möjlighet att få fram egna nyheter. Annars kom replikskiftena i hög grad att handla om dagisliknande gräl med anekdotisk bevisföring: ”En gång var det minsann en pressekreterare som ljög”, ”Ja, men jag har faktiskt varit med om att journalister varit otrevliga”. (Tack för spaningen, Andreas!)

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Regeringen och medierna"

   

  kommentera