Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, maj 10, 2007

    Borgerligt dominerad dagspress?

    I ett debattinlägg i Dagens Media (ej på nätet) skriver SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä att ”Högervridna medier och borgerlig övervikt i ägandet av dagstidningar” i dag innebär att medierna inte längre fyller sin viktiga roll att kritiskt granska makten.

    Jag delar personligen inte den analysen. För det första är det tveksamt att beskriva den svenska dagstidningsstrukturen som dominerande borgerligt ägd. Däremot har en övervägande majoritet av tidningarnas ledarsidor borgerliga värderingar och många tidningar betecknar sig själva som liberala. Och det är onekligen ett stort demokratiskt problem att ytterst få medborgare i dag har tillgång till tidningar som kan granska regeringens politik utifrån andra värderingar än regeringens.

    Jag instämmer därför med Mattias Vepsä om att socialdemokratin ”har ett enormt omfattande arbete framför sig för att skapa en bättre politisk balans i det svenska medielandskapet”. Jag ställer mig dock skeptisk till att ”de borgerliga partiernas företrädare och deras hejarklack på ledarsidornas läktare” är de som kan skapa ”en bättre politisk balans i svenska medier”.

    En god princip inom den frihetliga socialismen är att arbetarklassens befrielse måste vara dess eget verk. Tillämpad på den svenska dagstidningsstrukturen i dag måste därmed vi som önskar en bättre balans själva ta ansvar för detta.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Borgerligt dominerad dagspress?"

     

    Anonymous Anonym skrev... (10 maj, 2007 13:40) : 

    Det där med balansen i politiken är något som alltid förbryllat mig, ty vilket läger man än går till talas det med lika stor övertygelse om att balans måste uppnås, fast givetvis åt helt olika håll. Jag blir frustrerad när jag hör så många bestämda åsikter som är förment faktabaserade men lika spretiga som en häxas hår efter en het natt med djävulen. Är det för att verkligheten är komplicerad? Varför låtsas ni i så fall som om den inte är det? Jag ställer frågan här, fast den lika gärna kunde ställas någon helt annanstans, eftersom du verkar som en av de ärligaste och mest sansade kontaktbara personerna i politiken.

     

    Anonymous Anonym skrev... (10 maj, 2007 15:04) : 

    Kanske den enkla lösningen är att köpa socialdemokratiskt? Aftonbladet finns väl fortfarande kvar.

    Jag undrar dock ifall man övervärderar dagstidningarnas roll. De flesta konsumerar sina nyheter från stats-TV, som fortfarande är solitt vänster. Rätt få av de väljare som har en dagstidning läser nog dessutom ledarsidorna. (Fast andelen ökar nog i takt med att läsekretsen minskar.)

     

    Anonymous Anonym skrev... (10 maj, 2007 15:54) : 

    Från vänsterhåll heter det att medierna är högervridna pga ägarstrukturen. Från högerhåll heter det att medierna är vänstervridna eftersom majoriteten av journalisterna röstar rött (enligt en undersökning från Göteborgs univ som citeras fitigt). Någonstans i mitten finns antagligen sanningen.

     

    Anonymous Anonym skrev... (10 maj, 2007 17:15) : 

    Dagens roligaste politikersnack var utan tvekan BBC:s HardTalk med en märklig dubbelintervju/duell (över satellit) där Chris Patten och USA:s avsuttne FN-slugger John Bolton ställdes mniot varandra och fick diskutera Tony Blair, USA och "the special relationship - myt eller verklighet idag?" (programmet sändes flörsta gången igår kväll, inför Blairs väntade besked om sin avgång)

    Sällan har man hört två ledande politiker så ogenerat och precist snacka förbi varandra eller frankt förklara "I don't get that debate you seem to be having in Britain". Studioesset Zeynab Bedawi försökte tappert få Bolton att svara på frågor men insåg efter ett tag med ett roat småleende att hon och herrarna åstadkommit en blivande tv-klassiker i genren "Hur man inte driver en debatt".

     

    kommentera