Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, augusti 27, 2007

  Våld mot politik

  [UPPDATERAD] Jag har flera gånger uppmärksammat hur Sverigedemokraterna och andra högerpopulistiska och främlingsfientliga partier utsatts för våld och trakasserier på grund av sitt politiska engagemang. Personligen tycker jag att sådant agerande är fullständigt förkastligt och inte har någon plats i ett demokratiskt samhälle.

  Men det är långt ifrån bara den ena sidan som blir attackerade. I helgen slog en grupp om femton till tjugo maskerade män till mot en konsert mot rasism i Farsta centrum som arrangerats av Ung Vänster. Ett tiotal arrangörer och besökare blev misshandlade. Detta rapporterar såväl DN som SvD.

  Polisen misstänker att gärningsmännen är nynazister, och det ligger ju onekligen nära tillhands att tro.

  Ali Esbati skriver läsvärt om saken på sin blogg.

  Själv tycker jag att många händelser den senaste tiden där konfrontationerna mellan företrädare för olika ideologier blir allt våldsammare, tyder på att samhällsklimatet hårdnar. Här har våra politiska ledare ett ansvar att ta situationen på allvar. Och polisen måste ha resurser att kunna skydda människor som utövar sin demokratiska rätt att samlas, diskutera och agera politiskt.

  * * *

  Gudmundson meddelar att nynazister nu erkänt attacken mot den antirasistiska konserten. Jag hoppas att polisen läser hans blogg.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Våld mot politik"

   

  Blogger Christoffer skrev... (27 augusti, 2007 11:51) : 

  Ja jag är inte förvånad.

  vi har och göra med olika grupper som alla anser att våld är ett acceptabelt sät attframföra sina åsikter/hindra andra och framföra sina åsikter.

  då blir det bråk.

  Kan rekomendera röda raketer för insikt i deras tänkande. Det är skrämmande läsning. (bland annat rätfärdigar de anfallet på dommaren i göteborg.)

   

  Blogger Peter skrev... (28 augusti, 2007 00:07) : 

  Ytterkantskollektivisterna slåss och attackerar varandra. Gott så, så länge inte någon utomstående drabbas.

  Det har sina fördelar att vara liberal, då slipper man de moraliska förpliktelserna att springa runt och banka på alla som inte tycker som en själv. Snarare har man väl ett ansvar att skydda de som nyttjar yttrandefriheten.

  Sorgligt hur kommunisterna nu försöker dra nytta av offerstatusen. Man undrar hur man kommer fram till slutsatsen att man får bånka på alla som inte tycker som en själv, medans det är väldigt synd om en själv när man råkar ut för mothugg. Patetiskt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 augusti, 2007 06:19) : 

  Peter, den enda som är patetisk här är du - som anklagar människor utsatta för ett odemokratiskt övergrepp och msshandel för att "dra nytta av offerstatusen". Är du på riktigt? Du drar skam över begreppet "liberal".

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (28 augusti, 2007 13:22) : 

  Jonas, Peter:
  Jag vet inte vad Peter exakt menar. Men jag håller tveklöst med om att detta är mumma för kommunisterna. Det är precis detta de vill ha; en tydlig ond fiende, mer våld, ökad polarisering, högre tonläge, mer bespottning. Man genomför ju inte revolution i ett mes-samhälle som Sverige - det behöver lite anti-tebjudning först.

  Nazisterna gör ju ingenting nytt annat än att plagiera kommunisternass olika aktioner för att genom våld "stoppa" andra politiska grupper (jfr Salem).

  Därmed inte sagt att alla inom Ung Vänster är kommunister och köper detta upplägg. Det respekterar jag - men det är upp till dem själva att dra gränsen.

   

  Blogger Peter skrev... (29 augusti, 2007 20:04) : 

  Är man med i en organisation som Ung Vänster som stödjer organisationer som FARC och PFLP (marxistleninistiska revolutionära terroristorganisationer) så förvänta dig inte att jag skall tycka synd om dem när de blir utsatta för en promilledel av det våld som de är med och finansierar och stödjer mot andra. Utgår också ifrån att många medlemmar i Ung vänster är mycket aktiva i kraveller som exempelvis den i Göteborg där man brände ner avenyn och skar av hälsenorna på polishästarna.

  Förövrigt är väl Ung Vänster en organisation där medlemmarna runkar kollektivt varje gång SD eller medlem däri har blivit utsatta för våld?

  Nu gråter de krokodiltårar och vill att någon skall tycka synd om dem. Jo tjena. Hitta mig en bloggare som sympatiserar med vänsterpartiet och som har tyckt synd om SD-politiker när dessa har blivit attackerade.

  Nu försökte de mjölka situationen så gott de kunde, händelsen är gott nog redan passé och bortglömd.

  Snart får vi istället läsa om nynazister som blivit attackerade av vänstergrupper i kängor, svarta jeans och bomberjackor. Skillnaden är inte så stor på dessa grupper, de ena vill föra kamp mot andra människor pga ras, de andra pga hur sparsam och produktiv man har varit.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (30 augusti, 2007 14:35) : 

  Självklart skall Ung Vänster ha all rätt att samlas för t.ex. en anti-rasistisk konsert utan att behöva bli misshandlade, få lokalen sönderslagen eller på annat sätt bli "stoppade" av andra.
  Precis som även rasisterna har rätt till detsamma.
  Däremot tänker jag inte tycka ett dugg synd om den unga vänstern för det som hände. Nu råkar de ju ut för exakt samma sak som de själva har gjort emot andra om och om igen.
  Mobbaren blir mobbad. Jag gråter inte över det.

   

  kommentera