En intressant jämförelse
Samma tidning. Två profilerade opinionsbildare. Helt olika uppfattning om Ulrica Messing och henns beslut att lämna riksdagen. Först ut är Aftonbladets politiska chefredaktör Helle Klein: Hon hör till den yngre generationens helgjutna politiker. Som minister har hon varit den som gjort politik medan de andra pladdrat i TV-soffor. Hon är inte alltid så medial men en genuin folkrörelse-demokrat och sådana finns det inte så många av i riksdagen. Därefter Aftonbladets debattredaktör Lotta Gröning: Hon var ingen lysande stjärna, men hon var en kompromisskandidat för rörelsen. Ingen retade sig på henne men samtidigt såg nog få upp till henne. Andra skriver intressant om politik, media, Aftonbladet. |
Kommentarer om "En intressant jämförelse"
Hon slipper ju jobba nu nar hon har en "sugar daddy" i form av Torsten Jansson, iofs skulle jag inte saga att vara riksdagsman ar ett riktigt jobb.
Jonas, är du förvånad över de olika reaktionerna? Inte jag, Lotta Grönings analyser som rör socialdemokrater(na) liknar nästan alltid spyor. *suck*
Precis, Nisha. Hon har ju med en plattform från vilken hon kunde leverera något tänkvärt men oftast är det platt och bittert.
Jag läste Metro-kolumnen idag, av Anna Sjödin, om Messings avhopp.
Alltså, inte för att jag vill gnida salt i såren, men alla tänkande sossar borde vara tacksamma för att Sjödin inte är med i leken längre. Alla hennes kolumner jag har läst har inte varit nåt annat än intellektuellt helruttna spyor på dem som röstar höger om (s)
Carl-Martin, skulle du ha uttryckt dig lika nedvärderande om Messing varit man och han lämnat riksdagen för att tillbringa mer tid med sin välbeställda fru? Och nej, att vara riksdagsledamot är inget jobb - det har ingen påstått. Det är däremot ett politiskt förtroendeuppdrag, och ett som Ulrica Messing skött i många år.
Nisha, tyvärr inte. Jag har för länge sedan upphört att förvånas över det hon skriver. Men förtvivlad blir jag ofta.
Peter, instämmer helt.
Jonas N, jag har inte läst kolumnen och hittar den inte på nätet. Länk?
Så att vara riksdagsman är inget jobb? Varför får de då betalt och pension?? Om ingen tidigare har påstatt att det är ett jobb så gör jag det nu.
Befriande att det kan variera så. Att inte det finns tryck på att gå i samma fåra.
RS
kulturbloggen.com
Emil, jag är riktigt säker på definitionen av ett jobb - men jag misstänker att de har något annorlunda villkor än vad det är att vara heltidsarvoderad politiker.
Ett jobb är att utföra en tjänst åt någon annan mot betalning.
Sedan kan det finnas gränsfall där det kanske är tveksamt om det kan räknas som vad vi brukar beskriva som ett jobb, exempelvis om man får ersättning för att ha arbetat ett visst antal timmar på sin egentliga fritid, exempelvis åt en förening eller som styrelseledamot i utskott eller företag. Men när man arbetar heltid på en arbetsplats såsom riksdagen är det nog oerhört svårt att övertyga oss icke-politiker om att detta inte skall räknas som ett jobb.
Jag förstår inte heller vad det vore för fel med att kalla det ett jobb? Är det inte tillräckligt "fint" för politiker att jobba som alla oss andra? Eller är det så att det blir svårare att motivera vissa typer av ersättningar och villkor om det skulle räknas som ett jobb?
Jag tycker faktiskt att det är fel att kalla uppdrag såsom ledamot i parlamentet (riksdagen) för jobb - det är verkligen ett uppdrag, närmare bestämt ett förtroendeuppdrag. Eftersom vi förutsätter att de valda skal ägna sig åt detta uppdrag i princip 4x365x24 är det helt rimligt att det ger ett arvode motsvarande en just heltidslön.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.