Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, augusti 21, 2007

  Vinstintresse framför allt

  Jag är definitivt ingen principiell motståndare till att grundskolor och gymnasier drivs i privat regi. Tvärtom välkomnar jag privatdrivna skolor som komplement till de offentliga. Ökad valfrihet är bra för eleverna och ger sannolikt bättre skolor generellt.

  Med det sagt så har jag ändå stora invändningar mot den ”avknoppning” av kommunala skolor som nu sker i Stockholm. Hela processen är ideologiskt motiverad av den nu styrande borgerliga majoriteten, och vinnarna lär bli de skolledare som nu kan köpa upp tidigare kommunala skolor för underpriser.

  I tidningen City i dag nämns exempelvis Tibble gymnasium i Täby som såldes får nio miljoner – trots att marknadsvärdet på den skolan är 40 miljoner kronor.

  Anders Hulthin, vd för Kunskapsskolan – landets största skolföretag, anser att skolorna i stället borde läggas ut på anbud. ”Den som betalar bäst och kan garantera kvaliteten bör få skolan”, menar Hulthin, och tillägger att ”Allt annat är ett hån mot skattebetalarna”.

  Det är lätt att instämma med Roger Mogert, socialdemokratiskt oppositionsråd i Stockholm, när han säger till City att det är helt absurt om vissa områden, som Älvsjö, Hammarby eller Mälarhöjden bara ska kunna erbjuda friskolor.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Vinstintresse framför allt"

   

  Anonymous Attila skrev... (21 augusti, 2007 17:36) : 

  Vilket vinstintresse, när de säljer ut till underpris? Jäkligt dåligt, håller med dig åtminstone delvis för en gångs skull.

   

  Blogger Peter Karlberg Blogger skrev... (21 augusti, 2007 19:00) : 

  Fast jag undrar vad det är för fel borgarna gör när de genomför saker som är ideologiskt motiverade - är det inte för det första en ytterst legitim motivering och för det andra faktiskt det de i grunden fått majoritet för?

  Sen att jag inte delar denna ideologi och hoppas att några hundra tusen svenskar inte visste bättre, blev lurade innebär ju inte att de dvs borgarna låter sin ideologi styra. Det kanske vi socialdemokrater också borde prova:-)

   

  Anonymous Jonathan skrev... (22 augusti, 2007 00:21) : 

  Jag förstår verkligen inte det problematiska i att det bara finns friskolor. Det är som att säga att det är problematiskt att det inte finns kommunal sophämtning.

   

  Blogger Peter Karlberg Blogger skrev... (22 augusti, 2007 00:53) : 

  Egentligen är nog inte problemet vem som driver en skola (åtminstone är det min principiella uppfattning). Problemet är i stället den s.k. valfriheten. Det verkar som om det går att finna ett statistiskt samband mellan förekomsten av en begränsad mängd skolor i privat regi parallellt med kommunala skolor och resultatet (mätt som den genomsnittliga prestationen). Om det är ett kausalt samband har jag inga uppgifter om men resultaten i svensk skola har ju i viss mån utvecklats negativt under samma tidsperiod som s.k. valfrihet och andel s,k, friskolor ökat kraftigt.

  Det kan alltså vara så att den sammanhållna skolan har betydelse för allas resultat. Det är då möjligheten att välja annan skola än den närmaste som är det egentliga problemet - inte vem som driver den. Men som sagt faktorerna verkar samvariera - frågan är om de är varandra förklarande.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 augusti, 2007 07:42) : 

  Jonathan, det känns inte som att jag behöver argumentera mer än att konstatera att vi socialdemokrater tycker att det är skillnad på barn och sopor...

   

  Anonymous Jonathan skrev... (22 augusti, 2007 13:45) : 

  Yes, jag önskade mig det svaret. Och jag håller med, det är skillnad på barn och sopor. Det är skillnad på det allra mesta. Äpplen och päron till exempel. Men det hindrar inte att det kan finnas likheter mellan de två. Sophämtning och skolgång är två tjänster som vi vill ha utförda. Jag bryr mig inte om vem jag betalar för att soporna skall hämtas, bara dom blir hämtade. Jag bryr mig inte om vilka som driver skolan mina barn går i, så länge undervisning och skolmiljö är bra.

  För att det skall var ett problem att det bara finns friskolor skall det alltså gälla att ingen friskola erbjuder en bra undervisning och skolmiljö, samtidigt som det är fallet i alla kommunalt drivna skolor. Om inte detta gäller kan inte endast huvudmannaskapet vara ett problem, för då finns det bevisligen fall där det inte är bättre med kommunala skolor. Existensen av ett sådant fall räcker för att falsifiera påståendet att det är nödvändigt med minst en kommunal skola.

   

  kommentera