Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, september 06, 2007

  C och fp i moderatfällan

  I en krönika i Göteborgs-Posten skriver Leif Pagrotsky om centerpartiets nyss avslutade och folkpartiets stundande kongresser.

  Pagrotsky menar att detta är två partier ”som borde vara fullt sysselsatta med sina svåra långsiktiga problem, problem som kan gälla deras långsiktiga överlevnad”. Båda partierna brottas med att deras roll i svensk politik försvagats radikalt och konsekvent sedan decennier tillbaka, enligt Leif Pagrotsky. I augusti var de tillsammans mindre än hälften så stora som moderaterna och bara drygt en fjärdedel så stora som socialdemokraterna.

  Och förklaringen till mittenpartiernas opinionsmässiga kräftgång står enligt Pagrotsky att finna i den moderata strategin. ”Faktum är att Reinfeldts framgångsrika ompaketering av moderaterna helt och hållet har skett på mittenpartiernas bekostnad”, skriver han.

  Det är onekligen en intressant analys, även om den förstås kan ifrågasättas med hänvisning till analytikerns socialdemokratiska värderingar.

  En som dock knappast kan anklagas för att hysa sådana är liberala Västerbottens-Kurirens politiske chefredaktör Ola Nordebo. På sin blogg skriver han att folkpartiets tillträdande ordförande Jan Björklund som vice ordförande ”har /.../ varit uppenbart delansvarig för att folkpartiet hamnat ideologiskt snett i uppmärksammade frågor som övergångsregler och ökad avlyssning, och för det demonstrativa pr-tänkande som tog över under ett par år förra mandatperioden”.

  Nordebo tillägger att tillträdet som partiledare därför inte i sig räcker för att ”markera en nystart efter turbulenta år som inneburit både framgångar och motgångar”. Björklund måste visa ”på vilka områden han vill ge folkpartiet en delvis ny framtoning, hur just hans partiledarskap ska prägla den organiserade liberalismen”.

  Samtidigt ekar ännu kritiken om brist på interndiskussion om etik och om vilka värderingar som ska råda inom fp. Det ska bli intressant att följa hur partiet hanterar detta framöver.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "C och fp i moderatfällan"

   

  Anonymous ogeretla skrev... (07 september, 2007 01:07) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (07 september, 2007 10:00) : 

  Pagrotsky verkar ha svårt för matematik. Om nu moderaternas "framgångsrika ompaketering" har skett "helt och hållet på mittenpartiernas bekostnad" så hade ju knappast de borgerliga vunnit valet senast.

   

  Blogger Stefan Sjöquist skrev... (07 september, 2007 12:48) : 

  Det är nog inget fel på Pagrotskys matematik. Valresultatet visade att bara moderaterna gynnades av allianspaketet. De gick fram med över 40 riksdagsmandat. FP tappade seriöst (-20) och centerns marginella ökning togs helt ut av kd:s tillbakagång.

  Jag tror att denna insikt också kan vara en förklaring till Reinfeldts frånvaro i debatten.Han måste helt enkelt släppa fram den andra partiledarna så att de inte tynar bort i temomätningarna. En strategi som verkar slå snett. Reinfeldt framstår som ledarodulig och regeringen som allmänt velig. Dessutom klarar inte övriga allianspartier av att leverera väljarstöd. Mest påtagligt är centern flopp att via nyliberal framtoning försöka attrahera storstadsväljare. SCB:s senaste Stockholmsmätning gav partiet typ 1,8%, i stort sett samma resultat som partiet hade i valet 2002. Centerns omläggning för att möta deras tilltänkta Stureplansbehov har alltså fört dem tillbaka till ruta 0.

  tror jag...
  stefan sjöquist

   

  Anonymous ogeretla skrev... (07 september, 2007 15:47) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 september, 2007 16:39) : 

  Anonyma kommentarer raderas, i enlighet med kommentarsreglerna som finns att läsa här intill.

   

  Blogger Sundevall skrev... (07 september, 2007 23:53) : 

  Kul vinkling. Centerpartiet har ju ökat tre val i rad nu (98, 02, 06), och i absoluta tal fördubblat sin storlek sedan bottenåren på 90-talet. Om detta är "skada" så bring it on :-)

  Pagrotsky tycks vara en prenumerant på medianväljarteoremet: Finns väljare i mitten drar sig partierna dit. Moderaterna är sannerligen en indikator. Men tanken bygger på den viktiga premissen att de till höger (eller vänster) om mitten inte kan hitta andra partier när deras tidigare favoriter rör sig mot mitten. Centerpartiet har ju i flera frågor övertagit moderaternas tidigare ståndpunkter, vilket också kan förklara den gradvisa ökningen.

  Någonting säger mig att valet 2010 kommer bli en framgång för centern i varje fall - hur många bittra moderatväljare finns det inte som stör sig på Reinfeldts och Borgs pragmatism? De kommer inte droppa av till vänstern, och i valet mellan C, KD, och FP ser nog de flesta vilket parti som driver de liberala frågorna starkast.

   

  kommentera