Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, september 03, 2007

  Regeringens censuriver

  [UPPDATERAD] Inte nog med att justitieminister Beatrice Ask (m) vill förbjuda interner i fängelser från att läsa pornografi samt skildringar av våld och knark – nu hindras även politiker och tjänstemän i regeringskansliet från att via internet besöka ”olämpliga sidor”.

  Det är tidningen Riksdag & Departement (ej på nätet) som rapporterar att det sedan i somras installerats ett så kallat URL-filter i regeringskansliets datanätverk som ska stoppa besök på webbplatser som innehåller barnporr, rasism, våld eller annat olämpligt.

  Exakt hur detta definieras framgår inte, men rimligen har ett antal personer den fascinerande arbetsuppgiften att leta rätt på sajter som anses olämpliga för regeringskanslister och sedan spärra tillgången till dessa.

  Det innebär då att vare sig politiskt sakkunniga eller tjänstemän nu kan granska webbplatser som anses innehålla rasistiskt material för att själva bilda sig en uppfattning om detta.

  Det finns ett ord för detta och det är censur. Och det borde inte förekomma i en demokrati.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Regeringens censuriver"

   

  Blogger JorgenL skrev... (03 september, 2007 16:41) : 

  Med allra största sannolikhet handlar det om nån amerikansk filterprogramvara (finns knappt några andra). Dom brukar fungera så att det finns en server som dagligen publicerar en lista på websiter som ur olika synpunkter är "olämpliga" baserat på de bedömningar som det amerikanska företaget gör.

  Ett liknande filter stoppade Piratpartiets site från att vara åtkomligt för förstagångsväljarna på ett antal gymnasieskolor, baserat på filterleverantörens uppfattning att det var en site för piratkopiering.

  I övrigt kan man väl anta att klassificeringen baseras på amerikanska värderingar.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (03 september, 2007 17:05) : 

  Jorgenl, risken att det är amerikansk filterprogramvara ihopknackad av folk vars värderingar vi inte vet ett skvatt om gör mig ärligt talat ännu mer oroad än om det var några IT-chefer på regeringskansliet som självmant beslöt vilka sajter politiker och tjänstemän fick besöka...

   

  Blogger Christoffer skrev... (04 september, 2007 10:21) : 

  Kan inte annat än hålla med.

  Jag sitter själv bakom ett filter med amrikanska värderingar och det är en otrevlig tvångströja.


  Detta är löjligt och bör stoppas omedelbart.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (04 september, 2007 12:21) : 

  Det är pinsamt det hela. Man kan bara hålla med CUFs ordf när han undrade "är de fortfarande liberala?" om (m) och (fp).

   

  kommentera