En mediegranskning moderaterna förtjänar
Efter den senaste tidens skandaler som uppdagats om skattefuskande moderater på toppnivå, muttras det på flera håll inom partiet att mediegranskningen är orättvis. Ordföranden i arbetsmarknadsutskottet, Catarina Elmsäter-Svärd, säger till DN att hon är trött på att ”medierna bara granskar moderater”. Annat lät det i somras. Enligt en undersökning som Dagens Media då lät göra, var de moderata riksdagsledamöterna minst skeptiska av alla när det gällde huruvida medierna var objektiva i sin bevakning av politik och samhällsfrågor. 41 procent av m-ledamöterna ansåg att medierna var objektiva. Jag har full förståelse för att det är svettigt för Reinfeldt och andra moderater just nu, såväl gamla som nya. Och självklart har de en poäng i sitt desperata försök till spinn när de framhåller att skattefuskandet är utbrett i Sverige; många jobbar svart och många anlitar svart arbetskraft. Men det duger inte som ursäkt. Det enda sättet för politiskt aktiva på de nivåer vi nu talar om att hantera potentiellt komprometterande situationer är att så tidigt som möjligt lägga alla korten på bordet – i det här fallet till sin partiledare och chef Fredrik Reinfeldt. All skit som nu stänker omkring Ulrica Schenström, Nicola Clase och paret Cedershiöld smutsar nämligen också ned Reinfeldt, och det rejält. Det krävs ingen större insikt i medial logik för att inse att mediegranskningen av den moderata skattebetalningsviljan och allmänna vandel skulle intensifieras efter Schenström-affären. Så fungerar journalistiken, på gott och ont. Just nu är det moderater som befinner sig i sökarljuset. Nästa gång kommer det vara socialdemokrater. Det betyder inte att medierna är objektiva i sin bevakning av politiken. Däremot eftersträvas konsekvensneutralitet. Andra skriver intressant om politik, media, journalistik, moderaterna. |
Kommentarer om "En mediegranskning moderaterna förtjänar"
Det verkar också som om moderater just nu har lite svårt att ta ett steg tillbaka och se lite nyktert på denhär situationen. Vanligt folk har redan tröttnat på de här skandalerna och det har inte så stor betydelse för väljarna. Ju mer media tjatar om det, desto tristare tycker folk att det är.
Det är faktiskt bara journalister som kräver högre moral av politiker än andra. Vanligt folk som själva betalt en hundring svart här och där och haft svårt att hitta snickare som vill lämna kvitto de bryr sig inte om dessa skriverier.
Därför borde moderaterna vara lite kyligare nu och låta stormen blåsa över. Istället så gödslar man i media med korkade kommentarer som i sig kan ifrågasättas. Att statsministern läxar upp journalister på bästa Freivalds-manér är helt enkelt osmart. Det var där och inte på krogen som Schenströms avgång blev ett naturligt svar på händelseutvecklingen.
Men som Stig-Björn Ljunggren skriver i Sydsvenskan idag, det unga moderatgänget lär sig och detta kommer inte att vara problem 2010. Det lär knappast finnas några sosar som vill köra en moralkampanj i valet med den partiledaren.
Håller inte med Leffe om att det "blåser över". Det är som Lena Mellin skriver i AB, en av grundbultarna i "nya arbetarpartiet" var detta med att de stod för "gammal arbetarmoral" och där man framställde sossarna som korrumperade och verklighetsfrämmande. Den grundbulten är minst sagt borta. Bilden av moderaterna har förändrats i grunden efter det här.
Anne C
Men bara för att moderaternas moralpredikningar och häxjakt på bidragsfuskare nu framstår som rent löjlig efter alla skandaler, så gör det ju inte socialdemokraterna mindre korrumperade och hycklande.
Man kanske skulle fråga sig vad saker som herrgårdsinköp, "skatteplanering"och statistikmanipulation gör för den allmänna moralen.
"Varför ska jag vara hederlig när varken regerings- eller näringslivs eliten är det?"
Detta frågar sig nog många människor.
Anne C:
Nej, jag tror inte att Lena Melin har rätt. Hon har väldigt sällan det. Jag skulle tro att detta snarare bekräftar allmänhetens bild av politiker med dubbelmoral - det drabbar inte enbart moderater utan det drabbar politiken och politikerna som helhet.
Erik:
Visst, så är det - samtidigt tror jag att många vanliga människor också tänker "man måste betala skatten för annars kommer det fram och då blir det ett jävla liv". Det finns helt klart en positiv sida med att så mycket skit kommer upp i ljuset.
Radiotjänst har aldrig fått så många nya anmälningar om TV-innehav som vid "licensskandalerna" för ett drygt år sedan.
Problemet är att vid varje ny skandal som läggs till, och det kommer att bli flera, så läggs alla andra ut som en faktaruta. Varje ny skandal blir en barlast som denna regring får släpa med sig.
Jonas: fast i ärlighetens namn verkar ju paret C faktiskt inte ha betalat svart - eftersom summan understigit 10 kkr/år så ska de ju inte betala arbetsgivaravgifter eller dra skatt.
Däremot skulle de lämnat kontrolluppgifter till skatteverket.
Obegripligt korkat att de inte gjort det, men bra mycket mindre allvarligt än vad som först påstods.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
All tillgänglig erfarenhet pekar på att den här sortens misstag kommer att belasta syndabocken under lång tid. Påstår man nåt annat har man inte gjort sin läxa. Man har en rätt knäpp syn på väljarna om man tror att de har samma moralkrav på sina offentliga företrädare som de har på grannen.
Tvärtom är det så att man förväntar högre och bättre av sin statsminister. Vi behöver bara titta på GP, som inte för sitt liv kunde förstå att valet kom att handla om honom och hans person. Så nog kommer det här att fortsätta jaga de Nya Moderaterna. Och det lär nog komma fler avslöjanden
Finns det inte också en stor risk att detta drabbar (s)? Dvs för er inom socialdemokraterna som vill se en förnyelse och som vill fokusera på sakfrågor. Ni kan (s) andas ut vad gäller egna skandaler, det är fin opinion och incitamenten att ta itu med förändringar blir allt mindre.
MUFare på nätet jublar över de karameller som ska ramla över de arbetande snart samtidigt som de uppvisar en mycket olustig samhällsmoral som går ut på att vara sig själv och de egna behoven närmast och inte det minsta solidariska. De vill betala för egen sjukvård men inte för andras osv. När de kommer in i partiet får vi svårare och olustigare problem än sverigedemokrater att tampas med!
Johan Hedin:
Det var det jag menade, politik börjar dras ner på samma nivå som tabloid journalistiken och allt handlar bara om att vinna billiga poäng för att vända opinionen för att vinna val däe man sen kan bära sig precis likadant åt som de man nyss kritiserade.
Politiska diskussioner om reella problem verkar ju bli ihjältigda, avfärdade eller censurerade.
Man glömmer fort men de socialdemokratiska "skandalerna" var ju både fler och värre. Detta till trots tyckte jag det var meningslöst, för att inte säga kontraproduktivt, av de borgerliga, att ödsla tid åt dem. Man vinner aldrig val på andras skandaler (OK, Tsunami-hanteringen var stor och viktig nog att påverka valet, men inga andra fadäser). Och man ges bara mindre utrymme att prata riktig politik och sakfrågor.
Den svenska politiken behöver mer idédebatt sammanbundet med utvärdering och diskussion av faktiska resultat. Den behöver mindre av plattnackad plakatpolitik och fokus vid enskilda politiker som vore de kändisar i Se & Hör.
Jag vill gärna lägga skulden hos medier som ser politiken mer som en del i skandal- och nöjesrapporteringen än som viktiga nyheter. Kvällstidningarna ligger i täten, men dagstidningarna är snart där även de... i slutändan är det dock konsumenten som bestämmer. Om vi intresserar oss för och köper skräp, produceras mer skräp. :|
Om moderaterna hade fortsatt kämpa emot höga skatter, monopol och annat dumt sa hade jag berömt dem när de fuskar med skatten. Men nu efter vandringen mot vänster kan de gott fa smaka pa sin egen skit.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.