Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, december 27, 2007

    2008 liknar 1984

    Flera bloggare, däribland deepedition.com, har uppmärksammat regeringens instruktioner till utredaren av datalagringsdirektivet.

    Det var tidningen Riksdag & Departement som var först med att skriva om direktiven, men sedan har även bland annat Dagens Nyheter och Aftonbladet hängt på.

    Som deepedition konstaterar så kan den lagstiftning som riskerar bli följden av direktivet rent praktiskt innebära att polisen kan begära ut vilket ip-nummer som helst – oavsett om det finns misstanke om brott eller inte. Inget besök på en webbsida, nedladdning av en fil, sändning av ett e-brev, chattande med mera kan längre hållas hemligt om detta blir verklighet.

    Regeringens förslag är ett allvarligt hot mot den personliga integriteten, och om syftet är att få stopp på fildelning så känns det som att man från politiskt håll jagar mygg med granatgevär.

    Handlar det i stället om att sätta dit tungt kriminella gäng och nätpedofiler så ställer jag mig frågande till i vilken utsträckning detta är en effektiv metod. Stationsvakt ironiserar kring att ”Pedofil och fildelare är ord som båda innehåller fil, och om ändamålet är att fånga in den ene och medlet fångar in den andre, är det hela ju ändå helgat, eftersom bägge filarna ändå är ena slags kriminella gäng”.

    Blogge Bloggelitio påminner om att före valet så var tongångarna annorlunda, ”Då uttalades moderata tvivel om vettet i att kriminalisera halva befolkningen”. Nyansrik som alltid menar han vidare att ”alliansregimen tvärtom har intensifierat statens fascistiska samarbete med de multinationella bolagen”.

    Frågan är dock så allvarlig att inga överord torde vara nödvändiga. Men vissa historiska jämförelser kan ändå vara på sin plats:


    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "2008 liknar 1984"

     

    Blogger deeped skrev... (27 december, 2007 16:34) : 

    Ah... Apple-reklamen! :)

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (28 december, 2007 11:11) : 

    Suck.... alla dessa jämförelser med 1984 är anledningen till att jag aldrig tar intergitetsvarningarna på allvar. Det är lika korkat som att varna för Stalin så fort någon vill införa lite socialdemokrati.

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 december, 2007 17:29) : 

    Personligen blir jag uppgivet trött av naiviteten och den kompakta historielösheten hos de som avfärdar kopplingen till 1984/totalitarism. Det är som att de förväntar sig att det enda sättet det kan ske på är att de skall vakna upp en morgon och plötsligt se en inkarnation av Stalin vid rodret.

     

    Blogger Thomas Tvivlaren skrev... (31 december, 2007 15:48) : 

    @Johan Hedin: Läs på innan du uttalar dig om saker och ting... Vad som är riktigt skrämmande med den här utvecklingen är att den potentiellt sätt kan bli långt värre än 1984 och att så oerhört få människor har vetskap/kunskap om det! De tekniska möjligheterna vi redan har räcker långt. Framtidens teknikframsteg kommer inte direkt försämra möjligheterna till fortsatt övervakning och integritetskränkning.

    Att resonera som du gör är i mina ögon lika korkat som det var att 1996 påstå att Internet var en fluga (SvD-skribents förvrängning av Uusmans kommentar) och att 1981 av Bill Gates hävda att 640 KB internminne i en dator borde räcka för alla och envar. Den stora skillnaden mellan de just nämnda resonemangen och ditt tyvärr naiva resonemang kring 1984-jämförelserna är minst sagt av olik natur. "Uusmans" och Gates grodor har bara blivit 2 klassiska och underhållande exempel på hur fel man kan ha. Att ignorera att den rådande samhällsutvecklingen går mot Orwells 1984 är inte fullt lika underhållande och blir dessutom svårare att göra något åt när det väl är etablerat.

    När jag nu ändå nämnt IT-relaterade grodor så kan ju en till nämnas. Mike Markkula, som var en av riskkapitalisterna som bidrog till Apples framgång skall efter att ha på förhand sett reklamklippet i detta inlägg till Steve Jobs ha sagt: "Menar du att du verkligen vill visa det där?"

    Gott nytt år!

     

    kommentera