Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    onsdag, december 12, 2007

    Kylslagen protest

    I går kväll samlades ett 20-tal människor i decemberkylan på Mynttorget i Stockholm för att kräva en folkomröstning om EU:s så kallade Lissabonfördrag. Arrangörer var ”folkrörelsen” Nej till EU – och sällan har väl behovet av citationstecken kring ordet folkrörelse känts mer påkallat.

    Man kan knappast anklaga Nej till EU-gänget för god tajming. Tidigare samma dag hade nämligen Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen deklarerat det inte blir någon dansk folkomröstning om EU:s nya författning. I stället kommer hans regering se till att ratificeringen av fördraget sker i folketinget.

    ”Vi följer därmed dansk praxis, att hålla folkomröstningar om EU endast om det sker suveränitetsöverförelser”, sade statsminister Fogh Rasmussen, och tillade att så inte är fallet med Lissabonfördraget.

    Med det beskedet så borde EU-motståndarna inse att deras förhoppningar om en svensk folkomröstning i frågan är grusade. Och märk väl: för dem handlar det ständiga kravet på folkomröstningar om varenda enskild del inom EU-samarbetet endast om att öka polariseringen och stärka den EU-negativa opinion man piskar upp.

    Det är också intressant att notera att de som inför den första svenska folkomröstningen om EG/EU då hävdade att det europeiska samarbetsprojektet var en rikemansklubb där nationella parlament inte skulle få något inflytande, nu alltså motsätter sig ett fördragsförslag som möjliggör en fortsatt utvidgning av EU samt stärker medlemsländernas parlaments inflytande.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Kylslagen protest"

     

    Blogger Sestrajcic skrev... (12 december, 2007 11:12) : 

    Väl värd att läsa:

    http://www.vguengl.org/medialibrary/files/1_Lissabon10.pdf

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (12 december, 2007 11:35) : 

    Daniel, det är inte okej att bara länka till PDF:er. Har du något att säga så gör det. Vad är poängen i PDF:en, enligt dig?

     

    Anonymous Anonym skrev... (12 december, 2007 19:34) : 

    EU skapar demokratiska underskott genom att vetofråntagna miisterrådsbeslut till slut godkännes av i nyliberalism skolade jurister som generaladvokater och EG-rättsdomare.
    Och högeralliansen skapar demokratiska underskott och ansvarsbefrielse för sig själva genom att låta hela välfärdssystemen privatiseras och styras av och i en sluten bolagsvärld och anda av girigt vinsdrivet lönsamhetstänkande.
    Det finns snart inga demokratiska politiska beslutandeorgan
    kvar i Sveriges riksdag, eller hos EU för den delen.
    Allt är säljbart och värderas enbart i pengar!
    Siste man/kvinna i riksdagen kan släcka lyset och slänga nyckeln till riksdagshuset i Strömmen!

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (12 december, 2007 19:45) : 

    Men Bengt, vad har vi sagt om det här? Ta dina mediciner innan du sätter dig och skriver tossiga kommentarer.

     

    Anonymous Anonym skrev... (12 december, 2007 21:42) : 

    Som jag ser det ligger det något i vad Bengt säger. Moderater vill uppenbarligen inte ha någon formell makt i EU däremot informell sådan. Carl Bildt ringer upp EU-kommissionären Peter Mandelson för att skynda på ett frihandelsavtal för Bahrains del enligt egen utsago på bloggen 071208. Kommissionärer ska vara oavhängiga enligt EU-lagstiftning så varför gör han det??? Mycket illavarslande.

     

    Blogger Thomas Tvivlaren skrev... (02 januari, 2008 10:27) : 

    "...ett fördragsförslag som möjliggör en fortsatt utvidgning av EU samt stärker medlemsländernas parlaments inflytande."

    Det låter ju bra det där. Den stora knäckfrågan är dock vad som kan stärka folkets inflytande över sina egna parlament när dessas representanter alltför ofta hänvisar känsliga och besvärliga frågor med "det är emot EU-direktiv X & Y"?

    Tycker du själv Jonas att den folkliga förankringen är fullgod eller ens i närheten av godkänd inom EU?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (02 januari, 2008 11:13) : 

    Thomas, visst kan det göras mer för att öka den folkliga förankringen. Men det är ett ansvar som jag i första hand tycker vilar tungt på medlemsländernas regeringar och politiska partier. Det är oerhört bekvämt att besvara känsliga och besvärliga frågor med "det är emot EU-direktiv X & Y" - men det är fan inte att ta ansvar!

     

    Blogger Thomas Tvivlaren skrev... (02 januari, 2008 11:44) : 

    Spontant så uppfattar jag det som att vi tycker lika. Det som gör mig frågande är dock att ansvar i allmänhet och i synnerhet av myndighetspersoner är något som måste kunna avkrävas, dvs någon/något måste ha makt nog att kräva ansvar av den som fått det. Där brister det och därför uppfattar jag det som ett systemiskt fel som hänger ihop med den superstat som EU är på väg att bli.

     

    kommentera